Hur bra tv du än har är ljudet alltid något av en besvikelse. Den kan vara stor och högupplöst, skarp 4K-bild med biokänsla, men kvaliteten på musiken och ljudeffekterna är inte lika imponerande.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Samsung HW-Q950T har både ett makalöst bra ljud, snygg design och ger verkligen en riktigt biokänsla hemma. Det enda som egentligen drar ned betyget är den kraftiga prislappen på 15 000 kronor. Men den som har råd belönas med ett fantastiskt ljud!

Positivt

  • Makalöst bra ljud.
  • Lättinstallerad och lättanvänd.
  • Snygg design.

Negativt

  • Dyr.
  • Ej stöd för Chromecast eller Airplay.
  • Ej helt trådlösa surroundhögtalare.

Testad produkt: Samsung HWQ950T
Pris: 11 297 hos Proshop.

En lösning för att få bättre ljud är att installera en förstärkare och surround-högtalare, men en smidigare variant är att skaffa en så kallad soundbar. Det vill säga en högtalarlimpa som placeras framför tv:n och som ger ett klart bättre ljud än de inbyggda högtalarna. En sådan soundbar är Samsung HW-Q950T.

Samsung HW-Q950T består av en främre huvudhögtalare, två bakre trådlösa surroundhögtalare och en trådlös subwoofer för att ge en riktigt tung och kraftig bas.
De två surroundhögtalarna kan antingen placeras löst stående bakom dig där du sitter eller upphängda på väggen i ett av de fästen som medföljer i paketet.

Tyvärr är de inte helt trådlösa som de uppladdningsbara surroundhögtalarna till nyligen testade JBL Bar 9.1. De har varsin strömsladd som måste kopplas in i ett eluttag, vilket gör det mindre smidigt att placera ut dem. Å andra sidan behöver de inte tas ned och laddas när de väl är på plats.

Biokänsla på ljudet

Att installera Samsung HW-Q950T är mycket enkelt. En hdmi-kabel in i högtalaren från exempelvis en bluray-spelare och sedan en hdmi-kabel från högtalaren in i tv:n, så är du igång.

Det går också att ansluta exempelvis en smartphone via bluetooth, enheter via wifi eller med en kabel via den optiska ingången. Anslutningen via wifi sker genom Samsungs Smart Things-app. Däremot har Samsung HW-Q950T tyvärr inte stöd för varken Chromecast eller Airplay.

Men på den viktigaste punkten briljerar Samsung HW-Q950T rejält. Ljudet är kort och gott fantastiskt, till och med snäppet bättre än i nyss nämnda JBL Bar 9.1! Ljudet från den främre högtalaren och surround-högtalarna är rent, klart och fylligt och basen mullrar tungt och kraftfullt. Vi pratar verkligen biokänsla på ljudet.

Samsung HW-Q950T är utrustad med såväl Dolby Atmos som DTS:X och Q-symphony, vilket ger en riktigt mäktig surround-upplevelse. Och att den dessutom är en ovanligt snygg och väldesignad soundbar gör inte saken sämre.

Det som hindrar ett riktigt toppbetyg är främst priset. Visst låter Samsung HW-Q950T helt makalöst bra, men 15 000 kronor är galet mycket pengar. Vi tyckte att JBL Bar 9.1 var dyr med sin prislapp på 11 000 kronor, men Samsung HW-Q950T är snäppet värre.

Men har du råd så får du å andra sidan det bästa ljud till din tv som vi har upplevt.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Samsung HW-Q950T.
Testad: November 2020.
Tillverkare/kontakt: Samsung, samsung.se.
Typ: Soundbar med trådlösa surround-högtalare och subwoofer.
Anslutningar: 2 x hdmi, digital optisk, usb för uppdateringar.
Trådlöst: Wifi och bluetooh.
Sammanlagd uteffekt: 546 watt.
Antal kanaler: Nio horisontella, en subwoofer och fyra uppåtriktade.
Antal högtalare: 20.
Storlek fronthögtalare: 123 x 14 x 7 centimeter.
Storlek surroundhögtalare: 21 x 12 x 14 centimeter.
Storlek subwoofer: 40 x 40 x 21 centimeter.
Vikt fronthögtalare: 7,1 kilo.
Vikt surroundhögtalare: 2,1 kilo.
Vikt subwoofer: 9,8 kilo.
Färg: Svart.
Övrigt: Röststyrning via Amazon Alexa.
Cirkapris: 15 000 kronor.
Pris: 11 297 hos Proshop.

Betyg: 4 av 5

Samsung HW-Q950T Pris vid test: 13129 kr.

Bästa pris just nu: 12976 kr