Produktnamn: Philips Fidelio X3
Pris: 1 990 hos Webhallen

Minns ni Fidelio, Philips undermärke som huserade tillverkarens dyraste och mest exklusiva ljudprodukter? Kaoset och det vakuum som uppstod efter Gibson Brands (som förvärvade Philips ljudavdelning 2014) konkursansökan för ett par år sedan innebar även ett tvärstopp gällande utveckling och lansering av nya produkter.

Därefter tog TP Vision, som sedan tidigare utvecklar, säljer och marknadsför Philips TV, över rodret även för Philips Audio. Det inkluderar således även varumärket Fidelio och glädjande nog har vi nu fått in flaggskeppsmodellen X3, tredje generationens öppna hörlurar i X-serien för test.

Innan du investerar i ett par nya hörlurar har du en del att tänka igenom. Förutom att det finns en uppsjö av tillverkare bör även eventuella funktioner och användningsområden tas med i beräkningarna. Ska de användas till och från jobbet, på resan eller uteslutande på gymmet? Eller när du sitter tillbakalutat i favoritfåtöljen med något gott i glaset… Det är då Fidelio X3 kommer in i bilden. 

Fidelio X3

Inger respekt vid första anblick

Fidelio X3 är precis som föregångaren en rent visuellt respektingivande skapelse och av typen öppen, vilket innebär att de i stort sett helt saknar passiv dämpning av ljud utifrån, tillika utåt i form av läckage för omgivningen. Något som i vissa fall kan påverka basåtergivningen negativt, men i gengäld får du en öppnare ljudbild med en naturligare och luftigare återgivning. En konstruktion som alltså är något mer krävande, både gällande musikkälla och omgivande miljö.

Premiumkänslan är påtaglig. De klassiskt formgivna over-ear-hörlurarna har en relativt fast passform, mycket tack vare det inre fjädrade huvudbandet och de mjukt stoppande öronkuddarna i formbart skum ligger behagligt mot öronen. Designen känns igen, om än i uppdaterad form, från föregångaren X2.


Tungt bestyckad

Bestyckningen består av 50 millimeters akustiska element med membran bestående av flera polymerlager som är fyllda med dämpande gelé. Två kablar på vardera tre meter ingår: en obalanserad med 3,5 mm-kontakt (med tillhörande adapter till 6,3 mm) samt en balanserad med 2,5 mm kontakt.

Funktioner i form av knappar för att byta spår, justera volym eller liknande? Glöm det, Här det kabelanslutet i dess renaste form som gäller och där alla eventuella justeringarna görs på uppspelningsenheten.  

Fidelio X3

Väl på plats i den där fåtöljen och utan störande ljud från omgivningen presterar Fidelio X3 så pass bra som man kan förvänta sig av ett par hörlurar i 4 000 kronors-klassen. Basen upplevs som balanserad och inbjudande medan mellanregistret tillför en distinkt, detaljerad närvarokänsla och diskanten toppar slutligen anrättningen med rymd i form av luftiga distinkta övertoner.

Vi upplever däremot att hörlurarna, trots att impedansen 30 ohm, kräver en hel del effekt. Maxvolym på mobilen (detta fall en iPhone 11) räcker inte för att vi ska få ut önskvärd ljudupplevelse, något en hörlursförstärkare givetvis kan råda bot på, vilket ytterligare understryker att hörlurarna har ett något begränsat användningsområde.  

Omdöme

Med Fidelio X3 visar tillverkaren att de återigen kan erbjuda produkter för finsmakare. En ljudupplevelse utöver det vanliga, framförallt med tanke på en i sammanhanget attraktiv prissättning. De kräver vissa förutsättningar för att kunna leverera, i form av omgivande miljö och en högkvalitativ uppspelningsenhet. Som en ständig följeslagare är de med andra ord inget alternativ, snarare som ett komplement till dina mer vardagliga hörlurar. 

Specifikationer

Modell: Fidelio X3
Typ: Dynamiska, öppna over ear-hörlurar
Testad: november 2020
Tillverkare: Philips
Anslutning: kabel
Högtalardiameter: 50 mm
Känslighet: 100 dB vid 1 mW
Impedans: 30 ohm
Frekvensåtergivning: 5-40 000 Hz
Medföljande tillbehör: 3,5–6,3 mm adapter
Vikt: 435 gram
Rek pris vid test: 4 000 kronor
Pris: 1 990 kronor hos Webhallen

plus

Ljudet
Komfortabla

minus

Begränsat användningsområde
Tungdrivna

Betyg: 4 av 5