Testad produkt: Xiaomi Mi Smart Speaker.
Pris: 539 kronor på mistore.se
Xiaomi Mi Smart Speaker är, som namnet antyder, ännu en högtalare med röststyrning som konkurrerar med exempelvis Googles Nest Audio. Det är med andra ord en högtalare med inbyggt stöd för Google Assistent, som låter dig med rösten styra högtalaren såväl som andra kompatibla komponenter anslutna till Google Home i ditt smarta hem.


Betyg 4 av 5

Omdöme

Xiaomi Mi Smart Speaker har ett förvånansvärt bra ljud med tanke på det låga priset och den lilla storleken. Visserligen kan ljudet inte mäta sig med det hos de allra dyraste konkurrenterna, men Xiaomi Mi Smart Speaker är ändå en av de mer prisvärda smarta högtalare som vi har testat.

Positivt

  • Billig
  • Bra ljud
  • Liten och snygg

Negativt

  • Något tunn bas
  • Finns ej i olika färger

Utseendemässigt påminner Xiaomi Mi Smart Speaker mer om en annan konkurrent, nämligen Sonos One. Eller rättare sagt som en Sonos One som någon har tryckt ihop så att den blivit oval istället för rund.

Det är med andra ord en snygg och stilren högtalare, där formen (rund eller oval) snarast är en smaksak. Däremot hade det gärna kunnat finnas fler färgval än grå/vit.

På ovansidan av högtalaren sitter touch-kontroller för att höja eller sänka volymen, starta eller pausa musikuppspelandet och för att slå på eller av mikrofonen. Det enda som finns i övrigt är ett uttag för strömförsörjningen, inga andra in- eller utgångar.

Xiaomi Mi Smart Speaker
Xiaomi Mi Smart Speaker är väldigt lik Sonos One i designen.

Överraskande bra ljud

Enklast är att ansluta till högtalaren via bluetooth och strömma musik direkt till den, men då går du miste om alla smarta funktioner som Xiaomi Mi Smart Speaker och Google Assistant har att erbjuda. Laddar du istället ned Google Home-appen och lägger till Xiaomi Mi Smart Speaker (trådlöst ansluten via nätverket) kan du använda den som den är tänkt att användas.

Du kan då, förutom att styra högtalaren med rösten, göra sådant som att sätta alarm, ställa frågor som ”vad blir det för väder idag?” ,”vad är 1 043 x 749?” eller ”vem var Cleopatra?” och styra andra kompatibla komponenter och prylar som är anslutna till ditt smarta hem. Exempelvis kan du tända belysningen i ett rum med ett enkelt röstkommando eller instruera en smart kaffebryggare att sätta igång med kaffekokandet.

Vi har under vårt test inga som helst problem med röststyrningen och Xiaomi Mi Smart Speaker uppfattar vad vi säger även på lite längre avstånd och med distraherande bakgrundsljud.

Det som imponerar mest är ljudet, vilket är överraskande bra. Okej, det kan inte jämföra sig med ljudet i de mer professionella högtalarna från Sonos, men är fullt jämbördigt med ljudet från Google Nest Audio. Det är rent och klart och det enda som egentligen finns att anmärka på är den något klena basen. Att basen är tunn är dock inte särskilt överraskande med tanke på högtalarens lilla format.

Särskilt glädjande är ljudkvaliteten med tanke på prislappen, vilken är Xiaomi Mi Smart Speaker riktigt stora fördel. För bara 650 kronor får du en välfungerande smart högtalare som låter lika bra som dyrare konkurrenter.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Xiaomi Mi Smart Speaker.
Testad: November 2020.
Tillverkare/kontakt: Xiaomi, xiaomi-mi.com.
Anslutningar: Bluetooth, wifi.
Storlek: 13,1 x 10,4 x 15,1 centimeter.
Vikt: 842 gram.
Effekt: 12 W.
Parkoppling: Ja.
Röststyrning: Ja, Google Assistent.
Färg: Vit/grå.
Cirkapris: 650 kronor.
Pris: 539 kronor på mistore.se

Betyg: 4 av 5