Oneplus har haft ett annorlunda år. Från att ha fokuserat uteslutande på flaggskepp, har de nu breddat sortimentet till budgetmobiler, flera varianter av hörlurar, och till och med en serie tv-apparater, som inte säljs i Sverige. Däremot finns det nu två billigare mobiler att kika närmre på. Vi börjar med den lite dyrare av de två, som har namnet Oneplus Nord N10.

Betyg 4 av 5

Omdöme

I den här prisklassen blir det givetvis en och annan kompromiss, men Oneplus väljer för det mesta att spara på rätt saker, så att det inte påverkar användarupplevelsen. Här får du snabb skärm, stabil uppkoppling, bra mediaupplevelse och snabbladdat batteri. Batteritiden håller dock inte samma nivå som konkurrenterna och kameran kunde vara bättre.

Positivt

  • Snygg, snabb skärm.
  • Stereohögtalare.
  • Snabbladdat batteri.
  • Prisvärd 5g.

Negativt

  • Inte optimal batteritid.
  • Smidiga stör ej-knappen är borta.
  • Inte ljusstark.
  • Ojämn kvalitet på kameran.

Testad produkt: Oneplus Nord N10 5G
Pris: 2 790 kronor hos Proshop

Det är en typisk smartphone i lägre mellanklass, med en prislapp på cirka 3 500 kronor. Den har enklare komponenter, byggmaterial och lägre prestanda än Oneplus Nord, som vi testade i somras. Men även här handlar det om en 5g-klar mobil. Det gör den till en av de billigaste sådana, tillsammans med till exempel Xiaomi MI 10 Lite och Motorola Moto G Plus.

Den har elegant design med ram och baksida i plast med hög kvalitetskänsla och upphöjt Gorilla Glass framtill. Trots att luren rymmer ett stort batteri är den varken överdrivet tjock, tung eller stor. Den har en mjukt avrundad baksida och ligger bekvämt i handen.

Enda undantaget är att den helblanka baksidan snabbt blir full av damm, fläckar och fingeravtryck. På baksidan hittar vi en, för att vara 2020, relativt liten kamerapanel i ena hörnet och en fingeravtrycksläsare placerad i mitten. I nederkant sitter förutom usb-port också ett 3,5 millimeters hörlursuttag.

Omtyckt knapp borttagen

En sak Oneplus Nord N100 inte har är den stör ej-knapp som sitter på de dyrare Oneplus-modellerna. Växla mellan stör ej-läge, vibrationsläge och ljudliga signaler får nu istället göras i inställningsmenyn. Av den handfull kompromisser Oneplus gjort för att hålla ned priset, är det överraskande den vi saknar mest.

Bildskärmen på 6,49 tum är en heltäckande ips-panel med rundade hörn och ett kamerahål i övre vänstra hörnet. Men med 20:9 i bildförhållande är det lätt att maska av den delen av skärmen när du ser på video.

Oneplus Nord N10
Skärmen är snygg och snabb, men inte i klass med Oneplus premiumlurar. 

Skärmen duger, men ljusstyrkan, upp till 400 cd/m2, är inte ideal, men den har bra svärta för att vara en ips-skärm. Skärmen kan dock lida i starkt utomhusljus. Den levererar snygga, klara färger och en fin färgbalans för att både surfa och titta på video.

Rätta rappa känslan

Det bästa med skärmen är att den har 90 Hz bildfrekvens, vilket ger den där skönt snabba känslan i scrollning av sidor och dokument och direkt respons i gränssnittet, som Oneplus tidigt var ute med i sina flaggskeppsmobiler. 90 Hz-läget på skärmen är adaptivt och uppges gå ned till 60 Hz när det inte behövs, för att spara batteri.

En annan positiv sak som inte är en självklarhet i den här prisklassen är stereohögtalare. Ljudkvaliteten rent allmänt är godkänd. Det saknas bas och diskantljud har en tendens att flyta ihop. Men överlag är det välbalanserat och duger gott och väl. Högtalaren för samtal är extra kraftfull, något Oneplus också utnyttjar, det går att få extra volym till örat. Och det kan ju vara trevligt om du försöker prata i en bullrig miljö.

Ny Snapdragon med förbättrad grafik

Processorn i Nord N10 är ny för oss. Snapdragon 690 lanserades i somras och ligger prestandamässigt en Snapdragon 765, fast med integrerat stöd för 5g och wifi 6 samt med uppgraderad grafikkrets och bildprocessor.

I våra mätningar presterar den klart godkänt för vardagligt bruk. Den bör även klara av flertalet spel, men det är möjligt att du kan behöva dra ned på grafikdetaljer i ett och annat. Den hamnar något efter konkurrenter som har Snapdragon 765G, men inte så långt att det blir påtagligt.

Oneplus Nord N10 i handen
Nord N10 har kvalitetskänsla och är bekväm att greppa.

Sex gigabyte internminne och 128 gigabyte lagringsutrymme som kan utökas med ett sd-kort är klart godkänt i prisklassen. Lagringen är snabb nog för att appar ska ladda med en omedelbar känsla. Vi har inte heller något att klaga på vad gäller uppkoppling. Systemkretsen stödjer wifi 6 men det är inte implementerat här. Wifi 5 ger oss dock en snabb och problemfri anslutning.

Med ett 4 300 mAh batteri hade vi kanske hoppats på mer, men ips-skärmen slukar en hel del energi. Vi kan spela upp strömmad film i mellan åtta till nio timmar beroende på videotjänst. Med dämpad skärmljusstyrka och blandad webb och app-användning räcker mobilen från tidig morgon till en bit in på kvällen, men inte en hel dag. Det är inte dåligt, men ett par konkurrenter i samma prisklass klarar markant mer. Får du slut på batteri har den utmärkt snabbladdning med den medföljande och bastanta Warpcharge-laddaren.

Många linser, varierad kvalitet

Slutligen kamerorna, som på baksidan är fyra till antalet. Huvudkameran har en 64 megapixel sensor. Det är fler megapixlar än i dyrare Oneplus Nord, men pixelantalet säger inte mycket om bildkvaliteten. Här är sensorn kompaktare, vilket ger mindre ljus per pixel. Den tar dock snygga, skarpa utomhusbilder och levererar även välbalanserad färg om du fotograferar i ett upplyst rum.

Den tappar en del om det är mörkt och lyfter bara måttligt upp ljuset i en mörk bild. Här ska en av sensorerna, en monokrom sensor, av samma typ som Oneplus toppmodeller, vara tänkt att hjälpa till. Men vi kan inte se att kamerans nattläge gör något för dynamiken i bilden.

Utöver dessa har N10 en stabil, enkel vidvinkelkamera på åtta megapixel med fast fokus och slutligen en separat makrokamera. De håller godkänd kvalitet, men ingen av dem är bäst i klassen. Vidvinkeln har inte riktigt optimal skärpa på pixelnivå, medan makrokameran ger överdrivet hårda kontraster.

Oneplus Nord N10 baksida.
Kamerahuset sticker ut, men relativt lite jämfört med andra mobiler.

Som en helhet kan vi inte klaga på vare sig kamera eller telefon. Denna budgetartade Oneplus-mobil levererar väl godkänt i sin prisklass. Den ligger efter vissa konkurrenter på ett par punkter, som batteritid och ren processorkraft. Å andra sidan får du prisvärd 5g, och trots lägre prestanda, en riktigt behaglig och snabb mobilupplevlese. Oneplus visar att OxygenOS-gränssnittet kombinerat med en högfrekvent, om än enklare skärm, ger nästan samma fina känsla som i en flaggskeppsmobil.

Specifikationer                           

Produktnamn: Oneplus Nord N10 5G
Testad: November 2020
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 690 5G
Processor: 2st Kryo 560 Gold 2 GHz, 6st Kryo 560 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619L
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,49 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + 2 megapixel monokrom sensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med OxygenOS
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 300 mAh, 9h 30min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 23h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,5 x 0,9 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 3 499 kr
Pris: 2 790 kronor hos Proshop

Prestanda

Antutu Benchmark: 282 946 poäng
Geekbench 5: 1 836 poäng, 608 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 2 170 poäng
Läshastighet, lagring: 819,31 MB/s

Betyg: 4 av 5