Testad produkt: Epos Sennheiser GSP 602
Pris: Cirka 1 450 kronor hos Amazon Sverige

Tyska Sennheisers headset för spelare seglar nu under dansk Epos-flagg. Här kikar vi närmare på ett nytt bidrag i GSP 600-serien. GSP 602, som vårt headset heter, är ett sladdförsett stereoheadset som satsar på premiumdesign och nyansrikt ljud för att vinna gamerhjärtan runt om i världen. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

GSP 602 är ett välljudande headset med plug-and-play-filosofi. Bristen på inställningsmöjligheter är något av en besvikelse, men flexibiliteten och den fenomenala ljudisoleringen gottgör. Hade detta headset kostat en femhundring mindre hade betyget blivit högre.

Positivt

  • Funkar till allt.
  • Grym ljudisolering.
  • Rikt, välnyanserat ljud.

Negativt

  • Inga inställningsmöjligheter.
  • Inget för dig med glasögon.
  • Lite väl hög prislapp.

I grunden är det ett väldigt lättbegripligt och okomplicerat headset, utan tillhörande mjukvara, pillande med surroundkanaler eller equalizers. Epos vill istället att vi kopplar headsetet till en av deras externa bordsförstärkare om vi vill ha surroundljud och andra justeringsmöjligheter. Vi får med en sådan, GSX 1000, i testpaketet. Denna kostar drygt 2 500 kronor, mer än själva headsetet, vilket ger ett totalpris på cirka 5 000 kronor. Det blir en väldigt dyr affär och kombinationen utvärderas inte i detta test. 

Design och komfort

GSP 602 ger ett rätt stort och kantigt första intryck och särskilt den uppfällbara mikrofonen invid vänsterkåpan känns onödigt stor. Det är svart plast som gäller, med grå accentuerande detaljer och brandgula orange muddar på öronkåporna. Helhetsintrycket, förutom storleken, är inte alls särskilt pjåkigt.

Det krävs självförtroende för att, som Epos Sennheiser, helt strunta i knappar, vred och annat krimskrams på kåporna. Det enda vi får är ett volymhjul på högerkåpan, som är tillfredsställande trögt att ratta. I övrigt – ingenting förutom 3,5-millimetersutgången som kan förses med enkel- eller splitter-sladd för dig som spelar på konsol respektive pc. Sladden är sedvanligt styv och medför en del tröj- och bordsfras. 

GSP 602 headset gaming

Mer anmärkningsvärd är headsetets flexibilitet. Du kan justera storleken i både längd och bredd, vilket gör att GSP 602 borde passa de flesta huvudstorlekar. Däremot är det inte särskilt förlåtande mot glasögonanvändare. Kåporna sitter nämligen tätt mot huvudet. Inte så att det blir obekvämt eftersom de är såpass mjuka, men tack vare att de sluter så bra över öronen är isoleringen mot ljud utifrån helt fantastisk. Vi uppskattar att Epos gått den analoga vägen för att få till bra ljudisolering, digitala trick brukar påverka ljudet negativt. 

Ljudkvalitet

Det här är verkligen essensen av ett no-nonsense headset, menat att låta så bra som möjligt direkt när du pluggar in det. För de mer än 2 300 kronorna som headsetet kostar blir vi inte helt blåsta av stolen, men nästan. Det är ingen hemlighet att Sennheiser hör till de allra bästa när det kommer till ren ljudkvalitet. Och det gäller även Epos.

Det finns en nyansrikhet, särskilt mellanregistret som inte alla gamingheadset kan matcha. Detta blir uppenbart när vi provar med spel som har en bred "soundstage" med mycket miljöljud, men också när vi lyssnar på musik via Spotify. Ljudet har också en förmåga att växa på oss. Inledningsvis var vi inte jätteimponerade, men när vi koncentrerar oss och lyssnar ordentligt inser vi att vi ofta har saknat den här balansen tidigare.

GSP 602 saknar surroundegenskaper, men tack vare det finstämda ljudet får vi ändå viss hjälp med att höra varifrån ett ljud härstammar. Det kan inte konkurrera med vare sig digitalt som "äkta" 7.1-ljud när det kommer just till omslutande ljud, utan fokuserar mer på att vara ett headset för alla möjliga scenarier. 

GSP 602

Mikrofonen är godkänd utan att imponera. Det finns vassare headset-mickar därute. Vi kommer inte helt överens med fällmeknismen och råkar flera gånger lämna mikrofonen någonstans i mitten och tystar oss själva oavsiktligt. Även om det klickar till när mikrofonen fälls ned hade vi gärna sett en ljusindikator eller fått en varningsröst som meddelar vilket läge vi befinner oss i. 

Funktioner

Här finns det ingen som helst proprietär mjukvara att leka med. Epos GSP 602 får du ta som de är – eller välja att skippa om du vill ha möjlighet att justera ljudbilden. Vi förstår att man är stolta över ljudet i sin grundkonfiguration, men vi hade gärna åtminstone sett möjligheten att göra egna justeringar. Som det är nu får du ta till extern mjukvara för att ställa in equalizer och annat.

GSX 1000-förstärkaren vi nämnde i början är ett lysande komplement till detta headset, men den sammantagna prislappen är definitivt inte konkurrensmässig. Bara du som verkligen kräver det bästa och känner att du har råd borde hosta upp slantarna för den kombinationen.

Den funktionsmässigt största fördelen med GSP 602 är istället att det fungerar till allt, och att du varken får bättre eller sämre ljud någonstans. Vi har testat det med pc, Playstation 4, Nintendo Switch och Googles spelplattform Stadia utan bekymmer. 

Produktnamn: GSP 602

Tillverkare: Epos Sennheiser
Testat: December 2020
Anslutning: 3,5 millimeter
Surround: Nej
Fungerar till: Pc, Mac, spelkonsoler
Rek. pris: 2 390 kronor
Pris: Cirka 1 450 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5