Egentligen är det bara namnet som är den gemensamma nämnaren mellan filmtjänsten Blockbuster och den nästintill nedlagda amerikanska videouthyrningskedjan. Som strömningstjänst för hyrfilm har Blockbuster hamnat högt i våra tidigare tester, så även denna gång.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Blockbuster är fortfarande en prisvärd tjänst för streaming av hyrfilmer, även om övriga konkurrenter börjar komma allt närmare. Vi gillar valmöjligheterna i webbspelaren samt att titlar som tidigare enbart funnits som köpfilm numera finns att hyra. Andra plus är klippkortet som sparar oss ett par kronor, särskilt i dessa tider, samt snabb inloggning via Facebook. Allt som fattas nu är de något smalare filmerna och högre upplösning på själva strömningen.

Positivt

  • Lättnavigerad och fler kategorier än sist
  • Bra webbspelare

Negativt

  • Går inte att hyra via Ios-enheter
  • Smalare filmgenrer saknas

Testad tjänst: Blockbuster
Pris: Från 29 kronor hos Blockbuster.

Priserna är helt överkomliga jämfört med konkurrensen och det finns även möjlighet att köpa ett klippkort. Med ett sådant får vi tre, alternativt fem hyrfilmer för 129 kronor respektive 199 kronor. Hur mycket vi faktiskt sparar beror dock på vad vi hyr, då priserna för enskilda filmer varierar mellan 29 till 49 kronor.

Riktigt bra webbspelare

Vad gäller utbudet är det ungefär samma situation som sist, där Blockbuster har en hel del av filmerna i vårt urval. Hela 16 titlar saknades dock, varav en gick att köpa. Det är ändå ett steg nedåt då de enbart saknade åtta av femtio titlar sist vi jämförde tjänsterna. Ett plus är däremot att de svenskproducerade filmerna har en egen, lättöverskådlig kategori.

Blockbuster

Blockbuster har också en av de bättre webbspelarna, där vi har tillgång till såväl olika upplösningsalternativ samt val av hastighet. Dessutom kan vi byta mellan dator och mobil och fortsätta precis där vi lämnade filmen sist. Uppspelningen på andra enheter fungerar också fint, men vi saknar fortfarande möjligheten att hyra direkt i vår Iphone.

Blockbuster mobil

Just detta är dock ett problem som flera av tjänsterna har, och det sträcker sig även bortom filmens värld. Vill vi kolla på film via Iphone-appen får vi snällt starta en webbläsare först, hyra filmen och seda spela upp den i appen. Med en Android-telefon går det däremot smidigt att hyra, allt som behövs är ett tillkopplat kontokort.

Lättnavigerade appar

Båda apparna är lika lättnavigerade som sist. Vi finner också livsnödvändiga funktioner, som att kunna ladda ned filmerna direkt telefonens lagringsminne och att skapa önskelistor på filmer vi vill hyra framöver. Kategorierna är också något förbättrade än sist. Numera finns både sedvanliga genrer och mer påhittiga undergenrer att sortera filmerna efter, som till exempel Oscarsvinnare och LGBTQ.

M3 rekommenderar

Det stora frågetecknet är dock när, eller om, tjänsten kommer att erbjuda mer än Full HD-upplösning. Då Blockbuster redan finns tillgängligt på såväl Playstation-enheter som smarta tv-apparater vore det optimalt om vi även kunde utnyttja de nya apparaternas 4k-möjligheter.


Fakta Blockbuster

Testad: November 2020
Antal filmer i stickprovet: 34/50 (varav en de saknade går att köpa)
Billigaste pris: 29 kronor hos Blockbuster
Dyraste pris: 49 kronor hos Blockbuster
Betalning: Kontokort
Offlineuppspelning: Ja
Format: Webbläsare (pc och mac), Chromecast, Smart TV, Ios-enheter, Android, Playstation-enheter

Betyg: 4 av 5