I vårt senaste test lyckades svenska SF Anytime knipa förstaplatsen från då regerande Blockbuster. I år är situationen snarlik, båda två hamnar högt, om än för att ändå se sig besegrade av en tredje utmanare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den forne mästaren har dessvärre fallit från tronen i år. Utbudet är fortfarande störst, men den nya utmanaren Apple TV är inte långt ifrån. Strömningen fungerar fortfarande galant, men användningsområdet för själva tjänsten utöver dator och mobil är minimalt. Men det som finns känns riktigt användarvänligt och med överlägset flest svenska filmer är SF Anytime fortfarande ett bra alternativ.   

Positivt

  • Störst utbud av svenska filmer.
  • Ett flertal betalningsalternativ.

Negativt

  • Saknar appar på spelkonsoler och snart i vissa smarta tv-apparater.
  • 4k-filmer saknas i utbudet.

Testad tjänst: SF Anytime
Pris: Från 9 kronor

SF Anytime bjuder på ett enkelt gränssnitt med smidig navigering tvärs över genrer och subgenrer. Tjänsten har också störst utbud av svenska filmer, hela 1 092 mot Blockbusters 288. Vad gäller andra titlar prickade det in flest i vår stickprovsmätning. Hela 40 av 50 filmer finns tillgängliga att hyra. Konkurrenten som kom närmast var Itunes med sina 37.

Enda filmtjänsten med dedikerade presentkort

I år faller dessvärre en av SF Anytimes stora fördelar bort, nämligen Disney-exklusiviteten. Vi kan fortfarande hyra vissa titlar, men storfilmer som Coco och Insidan Ut finns enbart som köpfilm. Överlag är utbudet av Disney-filmer mindre denna gång, förmodligen på grund av Disney Plus intåg in i den svenska streamingmarknaden.

SF Anytime hyrfilm

Rent funktionsmässigt har SF Anytimes webbspelare inte så många tillval. Utöver undertexter får vi även “cast”-funktion som skickar sändningen vidare till andra enheter, exempelvis Chromecast.

Telefonapparna är i sin tur responsiva och lättnavigerade, men Ios-versionen saknar fortfarande möjlighet att hyra direkt i appen. Det görs istället genom valfri webbläsare. Detsamma gäller registrering av kontokort, vilket också är ett krav för att hyra direkt via din Android-mobil.

SF Anytime mobil

Ett övertag SF Anytime har jämfört med de andra tjänsterna är möjligheten att köpa till ett presentkort. Dessa kan laddas med ett antal hyrfilmer, alternativt köpfilmer, för att sedan ges bort till nära och kära. Och till skillnad från Blockbusters klippkort kan du införskaffa dessa kort från andra tredjepartsförsäljare och närbutiker.

Välfungerande tjänst med få tillhörande appar

Själva strömningen av filmer flyter på som det ska och filmerna återupptas exakt där vi slutade titta sist. Detta är extra användbart när du hoppar mellan olika format, exempelvis från datorn till mobilen. Vi testade även SF Anytimes app för smarta tv-apparater och har inga anmärkningar annat än att det saknas 4k-stöd i utbudet.

M3 rekommenderar

Däremot är det oroväckande att apparna för smarta tv-apparater från Sony, Panasonic och Phillips kommer att försvinna efter årsskiftet. Särskilt med tanke på att SF Anytime redan nu saknar appar till spelkonsoler och Apple TV. Vilket är synd på en så annars komplett tjänst med bra utbud av såväl svenska som utländska filmer samt ett flexibelt betalningssystem.


Fakta SF Anytime

Testad: November 2020
Antal filmer i stickprovet: 40/50 (varav två av de saknade går att köpa)
Billigaste pris: 9 kronor
Dyraste pris: 49 kronor
Betalning: Kontokort, Swish, Presentkort
Offlineuppspelning: Ja
Format: Webbläsare (pc och mac), Chromecast, Smart TV (vissa modeller), Ios-enheter, Android

Betyg: 4 av 5