Vi har här bara testat och betygsatt hyrfilmstjänsten Itunes. Ett test av streamingtjänsten Apple TV+ kan du läsa här.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Rent utbudsmässigt hamnar Itunes på en andraplats i hyrfilmsvärlden, efter SF Anytime. Men inkluderingen av 4k-filmer väger upp detta. Det som överraskat oss mest är hur väl allt fungerar även utanför Apples eget ekosystem. Vore det inte för avsaknaden av en Android-app skulle de fem poängen vara solklara.

Positivt

  • Störst utbud av 4k-filmer
  • Fungerar smärtfritt över alla enheter
  • Scenväljare

Negativt

  • Saknar en Android-app
  • Något rörigt gränssnitt på vissa enheter

Testad tjänst: Itunes
Pris: Från 9 kronor hos Apple.

Apples filmtjänst har växt ordentligt sedan vårt senaste test. Då skrev vi att den passade bäst för redan befintliga Apple-kunder och att tjänsten även drogs med en rad uppspelningsmässiga problem. I år är samtliga punkter åtgärdade och utbudsmässigt hamnade tjänsten även på en andraplats.

Egentligen är det fel att nämna Itunes utan att dra upp det gigantiska ekosystem av appar, musik och filmer som sträcker sig över Apples olika format. Eftersom de är en så kallad plattformshållare, i likhet med Microsoft och Google, är det inte konstigt att deras filmtjänst också drar nytta av alla fördelar som ett samlat system innebär.

Apple TV

Det rör sig om allt från familjedelning till betalningsalternativ samt smidiga byten mellan mobilens app och de som återfinns i deras övriga produkter, såsom Ipad och Apple TV (tv-boxen). 
 

Hyr direkt från din Iphone

Med just Apple-enheter slipper vi också problemet med att inte kunna hyra filmer direkt från appen eller programmet. Sitter du på en pc är det desktopversionen av Itunes som gäller, medan Mac-datorer har en dedikerad Apple TV-app. Oavsett vilket vi använder går det att strömma filmer direkt utan att först behöva ladda ned hela filen.

Apple TV mobil

Vi har även möjlighet att lagra våra filmer på datorn (tills hyrtiden gått ut, 30 dagar). Den funktionen saknas helt i de andra tjänsternas webbläsarversioner. En annan användbar finess är att vi också kan välja direkt mellan olika scener i filmerna, ungefär som med fysiska dvd-filmer. Detta inslag är unikt och något vi hoppas andra aktörer tar efter så småningom.
 

Störst utbud av 4k-material

Men framför allt har Apple överlägset störst utbud av 4k-material. Denna funktion blir mer relevant för varje år som går och ju fler som köper nya tv-apparater. Visserligen kan du enbart se 4k-filmer på en Apple TV och valda smarta tv-apparater, men vi förväntar oss att funktionen sprider sig till de andra versionerna av appen så småningom.

M3 Bäst i test

Nu fungerar Apples appar dessutom utmärkt på andra format som inte är Mac eller Iphone. Vi har som tidigare nämnt testat att hyra filmer genom vår smart-tv, men även på konkurrenten Microsofts Xbox Series-konsoler samt Sonys Playstation 5. Och det helt smärtfritt. Det enda vi saknar nu är en Android-app. När appen redan finns på i princip alla andra format vore det konstigt att inte släppa en sådan version så småningom.


Fakta om Itunes

Testad: November 2020
Antal filmer i stickprovet: 37/50 (varav två av de saknade går att köpa)
Billigaste pris: 9 kronor hos Apple
Dyraste pris: 49 kronor hos Apple
Betalning: Kontokort, Telefonräkning, Presentkort
Offlineuppspelning: Ja
Format: Desktopprogram för pc och mac, Apple TV-app för samtliga Ios-enheter, Smart TV, Playstation-enheter, Xbox-enheter

Betyg: 4 av 5