Googles lösning för hyra av film är något okonventionell. Till att börja med finns det två sätt att nå filmerna på, Google Play Movies-appen och Youtube. Det förstnämnda liknar alla andra tjänster i denna test, alltså en ordentlig app för mobiler och andra enheter där vi med lätthet navigerar genom utbudet. Betydligt krångligare blir det när vi försöker hitta filmer via webbversionen av Youtube.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Googles filmtjänster är marginellt bättre än sist, men faktum kvarstår att systemet fortfarande är rörigt. Att leta efter filmer på Youtube-hemsidan är en mardröm, men å andra sidan är deras filmspelare en av de bästa bland tjänsterna. Resultatet blir att vi hyr allt från Google Play Movies-appen, för att sedan växla fritt mellan den och Youtube. Vi efterlyser därför ett enat system där vi slipper krångel. 

Positivt

  • Avancerad videospelare. 
  • Flest format av alla tjänster (via Youtube).

Negativt

  • Krångligt gränssnitt.
  • Svårhittade 4k-filmer.

Testad tjänst: Google Play
Pris: Från 29 kronor.

Visserligen finns det en Movies-knapp på förstasidan, men det är bara början av våra problem. Då vi tidigare hyrt filmer via Google Play Movies-appen förväntar vi oss att hitta filmerna direkt i vårt bibliotek. Dessvärre finns de ingenstans att hitta, och det visar sig bero på vilket konto du loggar in med. Har du ett äldre måste du genast byta över till ett sedvanligt Google-konto.

Krångligt att hitta filmer

Att söka efter nya filmer att hyra är en konst i sig. Vi vet sedan tidigare att Google erbjuder 4k-filmer, men att bara kryssa i 4k i sökfiltret resulterar i allt från hela spelfilmer och trailers till vanliga Youtube-klipp. Således måste du veta i förväg vad det är för film du är ute efter. Problemet vore lätt att förbise om det fanns en 4k-kategori i Google Play Movies, men även där är det svårt att hitta just dessa filmer.

Youtube movies

Och då Youtube-appen verkligen finns så gott som på alla typer av telefoner, smarta tv-apparater, spelkonsoler och datorer är det nog den de allra flesta kommer att använda för att hyra från Googles utbud. En fördel är då är att vi åtminstone kan dra nytt av samtliga av Googles funktioner, som alla betalningsmetoder för Google Pay.

Youtube movies mobil

I övrigt matchar Googles filmtjänster övriga tjänster, i såväl utbud som pris. Den dedikerade appen fungerar också som den ska och erbjuder nu även valet att hyra eller köpa direkt, något som inte var möjligt sist vi testade tjänsten.
 

Avancerad spelare

Men om vi ska nämna någon funktion som utmärker sig jämfört med konkurrenterna är det nog den webbaserade spelaren. Eftersom det rör sig om Youtube har vi tillgång till olika upplösningar, hastigheter, undertexter och resten av finesserna vanliga Youtube-klipp brukar erbjuda.

Google Play movies

En annan fördel är att de allra flesta av filmerna erbjuder både köp- och hyrversioner. Här får vi också välja att betala efter upplösning, där sd-kvalitet ger en rabatt på tio kronor medan 4k-kvalitet kostar avsevärt mer.

Google movies

Google har med andra ord en hel del finesser, men faller på utförandet. Det är ändå imponerande att Googles filmtjänster når såväl datorer och mobiler till Nintendo Switch och Tivo-boxar. Men frågan är – till vilket pris?
 


Fakta Google Play och Youtube

Testad: November 2020
Antal filmer i stickprovet: 32/50 (varav fem av de saknade går att köpa)
Billigaste pris: 29 kronor hos Google Play
Dyraste pris: 49 kronor hos Google Play
Betalning: Kontokort, Telefonräkning, Presentkort
Offlineuppspelning: Ja
Format: Youtube.com (pc och mac), dedikerade filmappar för mobiler och smarta tv-apparater, resterande prylar (spelkonsoler, tv-boxar, android-spelare etc.) via Youtube-appen

Betyg: 3 av 5