Japanska e-handelsföretaget Rakuten har på senare år expanderat vidare mot väst. En av deras satsningar, utöver läsplattor (Kobo) och chattappar (Viber), är strömningstjänsten Rakuten TV, som bjuder på en del unika idéer. Bland annat bjuder tjänsten på en egen kategori för filmer och dokumentärer som användare kan titta på gratis.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Rakuten TV är en utmanare att hålla koll på i framtiden. Det tekniska är som sig bör – en standardspelare för webben samt lättnavigerade mobil- och tv-appar. Poängsystemet kan också bli en potentiell dealbreaker framöver, förutsatt att utbudet blir ännu större. Däremot finns det ett par punkter att jobba på, framför allt gällande filtrering. Ska man ha olika prisklasser beroende på upplösning bör det vara överskådligt och lättillgängligt för användarna.

Positivt

  • Poängsystem som ger rabatter. 
  • Länkar in omdömen från betygssajter.

Negativt

  • Krångligt att filtrera sökningar.
  • Omständiga menyer.

Testad tjänst: Rakuten TV
Pris: Från 29 kronor via Rakuten TV.

Kruxet är förstås att filmen avbryts då och då för reklaminslag. Men eftersom denna test fokuserar på själva hyrupplevelsen ser vi gratisfilmer som en renodlad bonus. Intressant nog hittade vi dock en av stickprovstitlarna som gratisfilm, utan andra hyr- eller köp-alternativ. Därför känner vi att funktionen åtminstone bör nämnas.

Nyskapande rabattsystem

Annars har Rakuten TV ett brett utbud av nyare hollywoodfilmer, nordiska titlar och äldre klassiker. Dock hittade vi bara 27 av 50 titlar i stickprovet. Kategorierna är åtminstone likvärdiga andra tjänster, men också betydligt krångligare vad gäller filtrering. För att sortera efter 4k eller mellan hyr- och köpfilm måste vi ange titeln på vår tänkta film. Det förstnämnda finns visserligen angivet på hörnet av filmens framsidor, men systemet är ändå riktigt komplicerat.

Rakuten TV

En betydligt mer genomtänkt funktion är då poängsystemet. Utöver att varje spenderad krona omvandlas till Rakuten-poäng finns även möjlighet att öka poängkassan genom olika typer av erbjudanden. Poängen kan därefter användas för att hyra nya titlar, få rabatter eller med andra Rakuten-tjänster (som vi däremot inte har testat).
 

Betala efter upplösning

Rakuten TV är också en av de få tjänsterna som erbjuder olika priser beroende på upplösning, men prissättningen är dessvärre inte konsekvent. Vissa titlar erbjuder samma pris för alla alternativ, medan andra kan skilja sig markant från varandra mellan “vanlig” upplösning, Full HD och 4k.

Rakuten TV mobile

Funktionen är ändå uppskattad och skulle mycket väl kunna utmärka tjänsten i framtiden. Om den inte var så dold under de otaliga menyerna och stegen som krävs för att hyra en film, vill säga.


Fakta Rakuten TV

Testad: November 2020
Antal filmer i stickprovet: 27/50 (varav tre av de saknade går att köpa, en går att se gratis mot reklamavbrott)
Billigaste pris: 29 kronor via Rakuten TV
Dyraste pris: 49 kronor via Rakuten TV
Betalning: Kontokort, Paypal, Rakuten-points
Offlineuppspelning: Ja
Format: Webbläsare (pc och Mac), Iphone och Ipad, Android, smarta tv-apparater

Betyg: 3 av 5