Microsofts filmtjänst är främst tillgänglig för företagets egna produkter, såsom de olika Xbox-konsolerna och allt som kör Windows 10 (pc & Surface-plattor). Tidigare fanns det även stöd för de egna Windows 10-mobilerna, men efter formatets nedläggning har Microsofts mobila filmtjänster mer eller mindre upphört. Det finns alltså ingen egen, dedikerad filmapplikation för varken Ios- eller Android-enheter.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Microsofts strömningstjänst för hyrfilmer har en lång väg att gå för att komma upp i klass med resterande tjänster. Utbudet är skralt och sökfunktionen fungerar inte som den ska. Dessutom verkar webbversionen av tjänsten ha ett par buggar som bör rättas till. Det finns dock potential vad gäller 4k-utbudet, då specifikt förhandsvisning av materialet.

Positivt

  • Förhandsvisning av 4k-material
  • Filmerna fungerar smidigt över de olika formaten

Negativt

  • Mindre utbud
  • Stor skillnad mellan de olika versionerna av affären

Testad tjänst: Microsoft film & tv
Pris: Från 29 kronor.

I andra länder har Microsoft löst detta genom att gå med i Movies Anywhere-tjänsten, som har en dedikerad mobilapp. Men då det alternativet inte fungerar här får vi hålla oss till datorn eller Xboxen. Förstnämnda alternativ verkar ha några buggar, alternativt är det inte färdigutvecklat. Utbudet skiljer sig nämligen beroende på om du letar filmer direkt på Microsofts webbsida eller i Microsoft Store-appen.

Förhandsvisning av 4k-filmer

Webbversionen har överraskande nog förhandsvisningar av 4k-material, vilket innebär att vi får chansen att se filmens bildkvalitet i ett par minuter innan vi bestämmer oss för att hyra filmen eller inte. Men när vi letar vi efter funktionen direkt i Store-appen hittar vi inte den alls. En annan bugg vi stötte på var att vi fick tillgång till filmer som ännu inte haft officiell lansering i Sverige. Något som egentligen inte ska vara möjligt utan att vara uppkopplad mot en vpn-tjänst.

microsoft

I övrigt saknar Microsoft Store-appen ordentliga sökfunktioner. Vi kan förstås bläddra genom kategorierna och filtrera genren, men en sedvanlig sökning är betydligt krångligare. I dagsläget visas nämligen allt från gratisappar till spel, vilket kan bli irriterande när vi vet med oss att det är en film vi vill hyra. Vi förstår att tjänsten först och främst är för just spel och program, men nog borde Microsoft kunna fixa till detta framöver.
 

Välfungerande Xbox-app

Väl på Xbox-konsolerna går allt betydligt smidigare genom den dedikerade appen. Våra filmer synkroniseras som de ska och startar direkt där vi slutade på vår dator. Precis som med Apple och Google kan vi dra nytta av allt som är kopplat till vårt Microsoft-konto, som exempelvis betalning och delning. Och i likhet med Apple erbjuder vissa titlar olika priser beroende på vilken upplösning vi önskar.

microsoft

Men i slutändan är det svårt att rekommendera tjänsten, till och med för Xbox-spelare, när både Apple TV och Youtube finns tillgängliga en nedladdning bort. Då kan vi dessutom spela upp filmerna på mobiler, något som inte är möjligt för Microsoft Store-hyrda filmer.


Fakta Microsoft film och TV

Testad: November 2020
Antal filmer i stickprovet: 22/50 (varav fem av de saknade går att köpa)
Billigaste pris: 29 kronor hos Microsoft
Dyraste pris: 49 kronor hos Microsoft
Betalning: Kontokort, Paypal, Presentkort
Offlineuppspelning: Ja
Format: Windows 10, Xbox One, Xbox Series X/S
 

Betyg: 2 av 5