Testad tjänst: Viaplay
Pris: Från 29 kronor.

Viaplay, en av de större aktörerna vad gäller sedvanlig streaming till fast månadskostnad, har även de en hyr- och köptjänst för filmer. Du använder precis samma konto som till “vanliga” Viaplay, och därmed kan du också använda exakt samma betalningsmetod. Tidigare hyllade vi införandet av Klarna och än idag är Viaplay den enda aktören som använder sig av den populära betaltjänsten.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Viaplays utbud kunde ha varit bättre men fortfarande väl godkänt. Vi uppskattar fortfarande stödet för spelkonsoler och de lättnavigerade apparna. Men problemet är bara att konkurrenterna har gjort en rad förbättringar på sina respektive tjänster att Viaplay inte längre utmärker sig. Men det är fortfarande en smidig tjänst och ett riktigt bra alternativ för den redan befintlige Viasat-kunden.

Positivt

  • Betalning med Klarna
  • Bra spelare i både app och webb

Negativt

  • Ingen 4k-upplösning ännu trots 4k-sportsändningar
  • Något sämre utbud än förväntat 

Hyr eller streama 

En annan fördel vi nämnde tidigare var konsolkompabiliteten, där Viaplay erbjuder såväl appar för Playstation- som Xbox-enheter. Idag är situationen annorlunda. Allt fler konkurrenter finns på dessa format, bland andra Apple TV och Blockbuster. På den fronten utmärker sig Viaplay då enbart med att de erbjuder både streaming för en fast månadskostnad samt nyare filmer via hyr- och köp-delen, som vi testar här.

Viaplay

Rent strukturellt har Viaplay steppat upp en hel del sedan sista testet. Bland annat slipper vi dubbla sökresultat när filmer erbjuder både streaming och hyrning. Vidare har tjänsten också en drös med kategorier, som “Prisbelönta filmer”, “Feelgood och flin” samt “Bästa barnvakten”. Ett underhållande och kul sätt att upptäcka nya filmer.

Fem olika alternativ för videokvalitet

Funktionsmässigt är spelaren över medel jämfört med konkurrenterna. Bäst är de fem olika alternativen för videokvalitet, där vi med enkelhet kan växla beroende på vår uppkoppling. Appen i sig är också enkel att använda, där den mest utmärkande finessen är ett låssystem för skärmen. Användbart om du till exempel råkar komma åt skärmen mitt under en uppspelning.

Viaplay mobile

Vad gäller titlar hamnade Viaplay ovanligt lågt i vårt stickprov, med enbart 24 av 50 i biblioteket. Värt att notera är att streamingavdelningen hade ett par av filmerna som saknades. Men utan befintlig streamingkonto blir det ändå en extrakostnad för just de titlarna. Och något högupplöst innehåll är det fortfarande inte tal om, trots att Viaplays sporttjänst sedan tidigare erbjuder sportsändningar i 4k.


Fakta Viaplay

Testad: November 2020
Antal filmer i stickprovet: 24/50 (varav fyra av de saknade går att streama, en att köpa)
Billigaste pris: 29 kronor hos Viaplay
Dyraste pris: 49 kronor hos Viaplay
Betalning: Kontokort, Klarna
Offlineuppspelning: Ja
Format: Webbläsare (pc & Mac), Ios- och Android-enheter, Chromecast, Playstation-enheter, Xbox-enheter, Smarta tv-apparater

Betyg: 3 av 5