Vi alla har sett rapporterna. Xbox Series X som säljs dyrt på andrahandssajter som Ebay. Playstation-konsoler som blir snodda av Amazon-kurirer. Sonys och Microsofts nya spelkonsoler räcker helt enkelt inte till för alla som vill ha dem. Här i Sverige är situationen snarlik, där det främsta exemplet är “scalpers” som kränger konsoler för det dubbla, ibland trippla, priset på Blocket och Facebook Marketplace.

Läs våra tester: Xbox Series X, Xbox Series S och Playstation 5

Istället för att raljera över ett faktum vi inte rår på kan du istället fråga dig själv: Behöver jag uppgradera till en nästa generations-spelkonsol nu? Har jag vad som krävs för att få ut det mesta av den? Frågorna är många och turligt nog har vi sammanställt en lista över möjliga funderingar inför ditt kommande köp.

Vilka spel missar jag just nu?

Egentligen är det enbart Demon’s Souls till Playstation 5 som är exklusivt just nu. Sonys övriga lanseringstitlar, Spider-Man: Miles Morales och Sackboy: A Big Adventure, finns också till trotjänaren Playstation 4. De versionerna saknar förvisso next gen-inslag, men är ändå fullt spelbara. Faktum är att vissa av Sonys kommande storspel, som Horizon: Forbidden West, också kommer att släppas till Playstation 4.

Microsoft har en liknande strategi, där de egna spelen kommer att lanseras till alla deras plattformar under ett par år framöver. Det betyder att spel som Halo Infinite kommer att släppas till de nya Series-konsolerna, Xbox One-familjen samt pc. Denna strategi märktes vid lanseringen av Xbox Series X och S, där samtliga titlar var uppdaterade versioner av befintliga Xbox One-spel.

Tredjepartsutgivare är dock fria att göra som de önskar och rent hypotetiskt skulle de kunna släppa spel som nästa Call of Duty eller Fifa exklusivt till de nya konsolerna. Detta verkar dock högst osannolikt, men det finns såklart undantag. Godfall är ett exempel på tredjepartsspel som enbart finns på Playstation 5 (och pc då).

Jag har ingen 4k-tv, är det värt att uppgradera då?

Ja och nej. En del av tjusningen med nya spelkonsoler är att uppleva alla dess funktioner och hästkrafter. Utan en modern tv-apparat är hoppet mellan det nya och det gamla inte lätt att märka och med tanke på hur få exklusiva spel det finns just nu kanske du kan vänta med en ny spelkonsol tills en 4k-tv finns i hushållet.

Å andra sidan är grafik inte allt de nya spelkonsolerna medför. Minst lika spännande är de nya ssd-minnen som sitter innanför skalen. Dessa medför inte bara avsevärt snabbare laddningstider, utan även möjligheten för större och gränslösa världar. Spider-Man: Miles Morales är ett bra exempel på detta, där vi utforskar ett Manhattan helt utan laddningstider.

En möjlig väg att gå är att införskaffa en Xbox Series S. Den är betydligt billigare än kraftmonstren Playstation 5 och Xbox Series X, men har samma typ av ssd-minne som de senare. Series S kommer som max upp i 1440p, spelar samma uppdaterade spel som Series X, men saknar skivläsare.

Om du trots allt väljer att skaffa en Xbox Series X eller Playstation 5 utan att äga en 4k-tv har en del spel tillvalet att välja bort högre grafikinställningar till förmån för snabbare bilduppdatering.

Jag har redan en 4k-tv, behöver jag en modernare tv?

Det finns såklart andra finesser med de nya spelkonsolerna utöver 4k, till exempel möjligheten att spela med snabbare bilduppdatering (120 fps). Men än så länge drar enbart en liten andel av spelen nytta av alla funktionerna. Ett av de nya inslagen i next gen-spel är strålspårning, en funktion som är oberoende av vilken skärm du använder.

Fungerar mina gamla spel på de nya konsolerna?

Playstation 5 spelar så gott som alla Playstation 4-titlar. Det smidigaste sättet att föra över dessa mellan konsolerna är att ladda upp allt ditt innehåll på ett externt lagringsminne och plugga in det i Playstation 5. Annars går det också bra att ladda ned dina spel från Playstation Store, alternativt mata in dina gamla skivor och installera det på konsolens interna minne.

En del spel har också fått uppdateringar som drar nytta av Playstation 5, bland annat för snabbare laddningstider. Tyvärr kan du inte spela dina gamla Playstation-, Playstation 2- eller Playstation 3-spel. Playstation 2-spel som arbetats om för Playstation i form av PS2 Classics fungerar dock fint. Och som bekant kan du sedan tidigare strömma Playstation 3-spel via prenumerationstjänsten Playstation Now.

Xbox Series-konsolerna kan spela alla Xbox One-spel som släppts utan problem. Tänk bara på att Xbox Series S saknar skivläsare och kan därför enbart spela dina digitala spel. De Xbox 360 och Original Xbox-spel som arbetats om för bakåtkompabilitet genom Xbox One fungerar också finfint på Xbox Series X och S.

Kan jag använda mina gamla kontroller med de nya konsolerna?

Har du redan en uppsättning Xbox One-kontroller i din ägo fungerar dessa finfint på Xbox Series-konsolerna. Den enda funktionen som du kommer att sakna då är smidiga skärmdumpar och videoinspelningar. Den nya, förbättrade Xbox Series-kontrollen fungerar i sin tur även med äldre Xbox One-konsoler och pc. Enligt Microsoft ska alla olika typer av Xbox One-tillbehör fungera med Xbox Series X/S, förutom Kinect.

Dual Shock 4-kontrollen till Playstation 4 fungerar också till Playstation 5. Men dessvärre bara med Playstation 4-spel. Detta då den saknar alla nya funktioner som den nya handkontrollen Dual Sense har. Har du ett Playstation VR som du vill använda på din Playstation 5 behöver du en adapter som Sony för tillfället delar ut kostnadsfritt på deras webbsida.

Kommer priset på de nya konsolerna sänkas inom den närmaste framtiden?

Det finns inga indikationer på det. Räkna inte med det under det närmsta året. Om du inte köper spel på skiva finns annars Playstation 5 Digital Edition, som är 1 000 kronor billigare än originalet, samt Xbox Series S som kostar 3 600 kronor.

När kan vi åter köpa spelkonsolerna i butik?

Tillgången är extremt begränsad just nu, räkna med att få vänta till sommaren 2021.

Bör jag köpa en till dyrare pris via Blocket?

Nej.

Jämförelse: Xbox Series X vs Playstation 5