Testad produkt: Miele Triflex HX1 Pro
Pris: 7 595 kronor hos ComputerSalg eller 7 597 kronor hos MediaMarkt

Så var det då dags för att ännu en namnkunnig tungviktare inom vitvaror att ta klivet in i en produktkategori där sedan tidigare Dysons modeller anses vara de bästa och även den tillverkare flertalet konkurrenter använder som måttstock.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

En snygg, flexibel och riktigt kompetent skaftdammsugare tillika utan tvekan ett av årets tyngsta produktsläpp i den här kategorin. Den kan upplevas som något tung och svårstyrd, det är trots allt relativt omständligt att skifta mellan de olika konfigurationerna. I övrigt, framförallt prestandamässigt, har vi däremot inget att anmärka på. Prislappen är däremot en dealbreaker som lär få flertalet spekulanter att tänka till både en och två gånger innan köp.   

Positivt

  • Snygg design, hög kvalitetskänsla
  • Dubbla batterier ingår
  • Effektiv rengöring
  • Självstående (i en av konfigurationerna)

Negativt

  • Svindyr
  • Omständligt att skifta mellan konfigurationerna
  • Kan upplevas som tung att manövrera/styra
  
Miele har sedan tidigare ett grundmurat rykte gällande driftsäkerhet och identifieras av många med högsta produktkvalitet och betryggande garantiåtaganden (ett år standard, men Miele erbjuder, mot en kostnad upp till tio års garanti). Ett anseende som även innebär att Mieles produkter kostar därefter.
Miele Triflex HX1 Pro

Ingen billig historia

Det sistnämnda kommer som ett brev på posten även när det gäller tillverkarens skaftdammsugare. Den billigaste versionen i Triflex HX1-serien går loss på knappt 7 000 kronor. Värstingen i familjen, med tillägget pro i produktnamnet, landar strax under 10 000 kronor, en summa som kan framkalla en mindre hjärnblödning hos de flesta, i synnerhet när det, som här, handlar om en dammsugare.

Nåväl, priset kanske kan motiveras med sällan skådad prestanda? Det börjar i vilket fall som helst bra, i förpackningen ligger dammsugarens olika delar prydligt och logiskt placerade. Känslan i material är förtroendeingivande och gedigen.

Mieles benämner Triflex HX1-serien som ett 3-i-1-koncept, något de även sökt patent för, vilket innebär att enhetens fyra huvudsektioner (motoriserat golvmunstycke, ”Power Unit”-enhet (motor, batteri och dammbehållare), handtag samt förlängningsrör) kan sammanfogas på olika sätt, beroende på önskemål eller planerat användningsområde.  

Flexibel konstruktion

När du väl bestämt dig för hur du vill samt hur och var du ska dammsuga klickas delarna ihop snabbt och enkelt. Med huvudenheten lågt placerad förskjuts även tyngdpunkten nedåt och då batteriet och motorn väger en hel del är detta utan tvekan den mest bekväma konfigurationen, framförallt när stora ytor ska dammsugas – i detta läge är dammsugaren även självstående.

Miele Triflex HX1 Pro

Nackdelen är att du inte kommer åt lika bra under lägre möbler. Med huvudenheten istället högt placerat är flexibiliteten, liksom åtkomsten, klart bättre men är långt ifrån lika bekväm och kräver mer muskelkraft. Den förlorar även möjligheten att stå själv, utan måste lutas mot en vägg, läggas ned eller placeras i vägghållaren. 

Brett användningsområde

Tas golvmunstycket bort kan Triflex istället användas som handdammsugare enbart tillsammans med något av de tre medföljande munstyckena (fog- eller möbelmunstycke samt sugpensel med syntetborst) alternativt i kombination med förlängningsröret. Lämpligt för möbler, lister, tak eller i bilen. Bra sett vad mångsidighet anbelangar, men att börja pussla om med delarna mitt under städningen är både omständligt och tidskrävande.

Miele Triflex HX1 Pro
Samltiga delar separerade

Laddningen sker med nätsladden direkt in i batteriet eller i den medföljande vägghållaren (med samma sladd genomdragen). Väljer du Pro-versionen ingår förutom ett extra batteri (som även medföljer till Performance-versionen) en separat batteriladdningsstation, vilket innebär att du alltid har tillgång till ett fulladdat batteri, tillika en i praktiken fördubblad drifttid.

Pro-versionen är utrustad med Hepa-filter

Triflex HX1 har tre olika effektlägen. Med lägsta effekt samt utan det motoriserade munstycket räcker ett fulladdat batteri till cirka 60 minuters dammsugning. Med golvmunstycket monterat (som till Pro-versionen även har led-belysning) halveras den tiden. I max-läget hamnar drifttiden på dryga 15 minuter, vilket är klart godkänt. För ett fulladdat batteri är kapacitet, sett till yta, specificerad till 125 kvm. En stor lägenhet eller normalstor villa är med andra ord en uppgift Mieles nya skaftdammsugare utan problem kan ta sig an.

Filtersystemet består av tre lager. Grövre smuts samlas i dammbehållaren medan mindre partiklar fångas upp av ett separat filter. Utblåsluften passerar sedan ett sista ”Hygiene ”-filter (Triflex HX1/HX1 Performance) som ska fånga upp 99,98 % av finare partiklar alternativt ett Hepa-filter (Triflex HX1 pro) som fångar upp 99,999 % av fint damm samtidigt som allergener stannar kvar i systemet.

Miele Triflex HX1 Pro
Dammbehållaren är enkel att både avlägsna och rengöra

Behållaren avlägsnas genom att vrida bakstycket ett kvarts varv, därefter vrider du något ytterligare och luckan öppnas varpå innehållet töms, företrädelsevis i en soptunna eller liknande. Filtret för finare damm är placerat i en separat kammare och dras enkelt ut för att rengöras. Utblåsfiltret ska hålla hela dammsugarens livstid och behöver inte rengöras.

Prestandamässigt imponerar Triflex och plötsligt känns de där knappa 10 000 kronorna inte längre så blodigt. Skämt åsido, men sugkraften är verkligen något utöver det vanliga, i klass med Dyson V11 Absolute. Den saknar förvisso Dysons digitala display och det medföljer inte lika många tillbehör, i gengäld arbetar den något tystare och har en mer flexibel konstruktion.

Specifikationer

Modell: Triflex HX1 Pro
Testad: november 2020
Tillverkare: Miele
Batteri: 2500mAH / 25,2 V
Batteritid: Upp till 120 min (med dubbla batterier)
Laddningstid: 4 timmar
Kapacitet behållare: 0,5 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 3
Max sugeffekt: Uppgift saknas
Ljudnivå (Max): 80 DBA
Vikt huvudenhet: Cirka 2,1 kilo
Övrigt: Extra batteri samt batteriladdningsstation ingår
Rek. pris vid test: 9 795 kronor
Pris: 7 595 kronor hos ComputerSalg eller 7 597 kronor hos MediaMarkt

Betyg 3,5 av 5