När coronapandemin bröt ut i våran började svenska mobilanvändare surfa och ringa betydligt mer, skriver Telenor i en ny rapport med statistik över mobilanvändningen under 2020.

I mars ökade mobilsurfandet med 32 procent jämfört med februari, och fler samtal ringdes än någon annan månad. Även efter sommaren har användning ökat och mellan september och november ökade surfandet med 31 procent jämfört med samma period 2019.

Läs också: Datatrafiken rusade i mobilnäten under första halvåret

En intressant detalj är att 41–50-åringar är den grupp som har surfat allra mest under 2020 – normalt är det 18–30-åringar som står för den största användningen av mobildata. Störst ökning har det varit bland äldre, 60-plussare har surfat 45 procent mer än 2019.

Blekingeborna har ringt flest samtal per capita i landet, med över 500 per person. I Norrbotten ringdes betydligt färre samtal, men i gengäld blev de längre.

En kategori där Telenor ser en minskning är roamingsurfande, som sjönk 39 procent jämfört med 2019. Utrikessamtal totalt sett låg på samma nivå som tidigare men svenskarna har ringt mycket mer än vanligt till Finland – 40 000 fler samtal än i fjol.