Testad produkt: Galaxy A42 5G
Pris: Från 3 950 via Prisjakt

Mobilerna i Samsungs Galaxy A-serie av budget- och mellanklassmobiler har haft namn som A41, A51 och A71. De som släpptes året innan hade en nolla på slutet, A50, A70 och så vidare. Men redan innan årsskiftet lanserade Samsung första telefonen i årets generation: Galaxy A42 5G. Det är en telefon som sticker ut på mer än ett sätt.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Galaxy A42 5G är en välbyggd mobil som har riktigt bra egenskaper som 5g-uppkoppling och grymt bra batteritid. Men det finns också ett par saker vi inte gillar. Främst en påtagligt pixlig 720p-skärm och en medioker mono-högtalare. Det blir upp till dig och ditt tycke om detta duger eller inte. Vi ger den dock fortfarande ett godkänt betyg, men konkurrensen har hårdnat sedan den släpptes och det finns nu många lockande alternativ.

Positivt

  • Godkända prestanda för pengarna.
  • Snygg och utstickande design.
  • Fantastisk batteritid.

Negativt

  • Skärmen är bara 720p.
  • Halvdan högtalare.
  • Ojämn kvalitet på kamera.
  
Som namnet gör gällande handlar det om en 5g-mobil. Galaxy A42 5G är inte Samsungs första billiga 5g-mobil. Redan ii somras släppte de en 5g-version av Galaxy A51, men då den inte hade stöd för rätt uppsättningen frekvenser för att fungera optimalt i Sverige, var det en mobil som lanserades under tystnad.

Här finns de rätta frekvenserna och när vi testade den aktiverades 5g-kapaciteten med en firmwareuppdatering. Prismässigt matchar den Oneplus nya billiga 5g-mobil Nord N100, med ett pris på cirka 3 800 kronor.

Det är en telefon med rätt stora mått – 6,6 tums bildskärm och nästan nio millimeter tjock. Men med ett avrundat bakstycke, lätta byggmateriel, mestadels styv plast med hög kvalitetskänsla, har de gjort en telefon som ligger bra i handen med inte alltför hög vikt.

Galaxy A42 5G i handen
Galaxy A42 5G är trots sitt jättebatteri både bekväm och lätt i handen.

Färgglad trots allt

Faktiskt blir vi förvånade att den har ett batteri på hela 5 000 mAh, trots att den är så behändig. Baksidan har fått en ny, utstickande design med mikromönster i fyra olika färgövertoningar. Samsung kallar designen för Prism Dot, som tack vare en ljusbrytande ytan ger den ett snyggt regnbågsskimmer.

Tre färgversioner finns, svart, grått och vitt. Är det någon du inte hittar i butik kan du beställa direkt från Samsung. Den svarta vi testade tonar mot en djupt blågrå nyans, den är allt annat än färglös. Det enda problemet är att den snabbt blir dammig och full av fingeravtryck.

På undersidan sitter en usb-port, traditionellt hörlursuttag samt telefonens monohögtalare. Den levererar kraftfullt ljud, men är lite av en besvikelse då Samsung brukar prestera bättre ljud, även i sina billigare mobiler. Det är inte dåligt, men då det är en Samsung har vi högre förväntningar.

Snygga färger men låg upplösning

Framsidan täcks av en heltäckande skärmyta. I nederkant är skärmmarginalen ett par millimeter extra bred. Men överlag får du mycket skärmyta.

Bildskärmen är en amloed-panel som har duglig, men inte extrem ljusstyrka, på upp till ungefär 500 cd/m2. Färgintensiteten är okej, men inte extrem. Du kan manuellt ställa in färg och vitbalans, men vi ser ingen anledning att ändra på standardinställningarna. Uppdateringsfrekvensen är 60 Hz, men i den här prisklassen begär vi inte mer.

Det som däremot känns väldigt märkligt är att den har en 720p-skärm istället för 1080p. Det är något vi numera knappt ens ser på riktiga budgetmobiler. Än mer sällan i telefoner med så här stor skärmyta. Det gör att vi här får en påtagligt gryning bild med pixellering om du kikar på nära håll.

Galaxy A42 5G
Den låga upplösningen gör sig påmind med osnygga kanter och linjer och en grynighet i bilden på nära håll.

Fin prestanda för prisklassen

Galaxy A42 5G drivs av systemkretsen Snapdragon 750G, samma som sitter i till exempel Xiaomi Mi 10T Lite. Dess åtta kärnor levererar prestanda som räcker långt, i princip hälften av vad en premiumtelefon det här året kan prestera. Det räcker gott och väl till allt. Det här är framförallt en processor som lämpar sig för multitasking, då den har sex kärnor som är lägre klockade.

Faktum är att den presterar aningen bättre än Oneplus Nord N100 i alla våra testmoment. Den är särskilt bra är på spel, vilket är förklarligt då den har färre pixlar i skärmen att driva. Ett par extra gigabyte ramminne hade varit ett plus i kanten. Här får du bara 4 gigabyte, vilket leder till att det uppstår mikropauser när vi jobbar med stora dokument eller tunga mediefiler, framför allt noterbart när vi växlar mellan appar. Den ska finnas med såväl sex som åtta gigabyte, men tydligen inte i Sverige.

Utöver 5g-kapaciteten är uppkopplingen mer beskedlig. Telefonens wifi 5-mottagare är har svårt att leverera vårt nätverks fulla kapacitet, å andra sidan blir den aldrig oacceptabelt långsam och har stabil signal. Telefonen har för övrigt vare sig vattentät konstruktion eller trådlös laddning.

Telefonen har en optisk fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen, något som vi gärna sett att Samsung undvikit och satt dig en fysisk läsare istället. Problemen vi hade för ett par år sedan med telefoner med liknande lösning är tillbaka. Lösningen är långsam och pålitligheten är mycket tveksam. Allt som oftast tvingas vi ta till andra upplåsningssätt.

Duglig grundkamera, ojämna extrakameror

Kameran på baksidan sitter i en kvadratisk panel i övre hörnet, och består av en huvudsensor på 48 megapixel, en åtta megapixel vidvinkel och en fem megapixel makrolins, fjärde kameran ör en sensor för djupseende. Bilderna är överlag snygga och skarpa, såväl i dagsljus som i kvällsljus.

Galaxy A42 5G kameror
Kameran levererar efter förväntan i en billigare mobil, men inte mer än så.

Vidvinkelkameran övertygar inte i mörker, men i fullt dagsljus kan resultatet bli riktigt bra. Makrokameran gör jobbet, men det finns konkurrenter telefoner med bra makrokameror som låter dig komma ännu närmare ditt motiv med bibehållen skärpa.

På framsidan sitter en 20 megapixel selfie-kamera. Den har vissa problem att hitta rätt färgtemperaturer, vilket gör att hudtoner snabbt kan skifta från bleka till överexponerade.

Bäst batteritid någonsin?

Telefonens absolut bästa egenskap är batteritiden, den är något alldeles extra. Med ett 5 000 mAh batteri och en strömsnål skärm får vi här en av de bästa batteritider vi uppmätt överhuvudtaget. Vi pratar långt över ett dygn av kontinuerlig videouppspelning via wifi och nästan lika imponerande tider för surf och app-användning.

Vi har dock inte haft tillfälle att testa den med 5g-uppkoppling, vilket troligen lär äta upp några av dessa timmar. Batteriet tar tid att ladda, men det är å andra sidan något du behöver göra väldigt sällan.

Galaxy A42 5G har ett par stora plus i kanten, men också ett par rejäla, vilket gör det till en mobil som kan dela användarskaran. Är bristen på detaljer i skärmen och det tveksamma ljudet i högtalaren något du stör dig på kan det här vara ett bottennapp. Andra användare lär inte märka av de bristerna och då gör prestanda och framförallt batteritiden Galaxy A42 5G till en riktig höjdarmobil.

Specifikationer                           

Produktnamn: Galaxy A42 5G
Testad: December 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 750G 5G
Processor: 2st Kryo 560 Gold 2 GHz, 6st Kryo 560 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619L
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,6 tum amoled, 720 x 1600 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro + djupsensor med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med One UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 38h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 27h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 16,44 x 7,59 x 0,86 cm
Vikt: 193 gram
Rek. pris: 3 790 kr
Pris: Från 3 950 via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 303 475 poäng
Geekbench 5: 1 877 poäng, 660 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 2 824 poäng
Läshastighet, lagring: 944,45 MB/s

Betyg: 3 av 5