Test: Hyrule Warriors: Age of Calamity
Pris: 548 kronor hos Proshop

Det allra första Hyrule Warriors var något av ett oväntat lyckat experiment. Utvecklaren Omega Force hade på något sätt skapat en perfekt fusion mellan den egna Dynasty Warriors-serien och The Legend of Zelda. Precis som med andra Warriors-spinoffs låg fokuset på benhård action, renodlad fanservice, och möjligheten att anta rollen som tonvis med karaktärer från Nintendos populära äventyrsserie.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Hyrule Warriors: Age of Calamity blandar det bästa från Hyrule Warriors med estetiken och mystiken från The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Resultatet är en riktig spektakulär actionfest som inte bara underhåller, utan också ger oss en fördjupning i storyn och karaktärerna vi kommit att älska. Fans av actionspel och The Legend of Zelda har mycket att hämta här.

Positivt

  • Stor variation av karaktärer
  • Beroendeframkallande gameplay
  • Fin estetik

Negativt

  • Bilduppdateringen svajar emellanåt
  • Zeldas stridsstil är förvirrande
  • Inte lika bombastiskt soundtrack som Hyrule Warriors
När det vankas uppföljare är kavalkaden av referenser nedtonade. Istället är Hyrule Warriors: Age of Calamity en så kallad prequel där vi får uppleva det stora kriget som utspelade sig 100 år före händelserna i Breath of the Wild. Vi får alltså styra en betydligt mindre erfaren Link, men också en rad andra välbekanta ansikten från huvudspelet, som exempelvis de fyra mästarna samt en ung Impa.
Age of Calamity cast

En länk till det förflutna

Precis som i det första Hyrule Warriors utspelar sig slagen i Age of Calamity på stora slagfält runt om landet. För nykomlingar bör det dock tilläggas att vi inte kan utforska kartan i öppen värld-stuk som i Breath of the Wild, utan får istället välja destination inför varje strid. Miljöerna är däremot perfekta replikor av befintliga platser. Goron City och Gerudo Town är två exempel på landmärken som känns inklistrade från förlagan.

Battles

Med tanke på att vi besöker ett Hyrule i det förflutna, som ännu inte förstörts av kriget, har vi även helt nya områden att utforska. Estetiskt följer dessa dock samma mall och det märks att utvecklingsteamet har haft ett nära samarbete med Nintendo. Vi slipper med andra ord vissa tveksamma element som präglade det första Hyrule Warriors. Exempelvis karaktärer som inte riktigt passade in bland de mer kända protagonisterna.

Anfall är bästa försvar

Med undantag för de storytunga uppdragen kan vi välja fritt mellan Link och hans ensemble. Här är vårt första råd att våga sig utanför komfortzonen och testa samtliga karaktärer. Eftersom upplägget är något enkelspårigt jämfört med sedvanliga Zelda-spel kan det bli monotont att ta sig igenom allt med en och samma karaktär. Lyckligtvis skiljer sig varje kombattant markant från den andre. Inte bara i hur de strider, utan även med specialförmågor och förutsättningar.

Young Impa

Links evige rival Revali kan exempelvis flyga fritt och ta sig an antagonister från avstånd. Vår egen favorit, gerudokrigaren Urbosa, är i sin tur en mästare på närstrider och kan även få blixten att slå ned mot klungor av fiender. Samtliga karaktärer har i vanlig ordning en rad mer eller mindre spektakulära specialattacker, och vi får även tillgång till fler attacker ju längre in i spelet vi kommer.

Urbosa

Men trots att striderna mestadels är riktigt underhållande finns det ett fåtal tillfällen där vi inte njuter lika mycket. Ett exempel är när vi kontroller prinsessan Zelda, vars nya stridsstil är en klar nedgradering sedan sist. Istället för graciösa fäktmanövrar och Tri Force-strålar utgår hennes attacker från den högteknologiska Sheikah Slate-paddan.

Age of Calamity

Som dessvärre förvirrar oss med sin konstiga blandning av bomber och isblock. Andra trista inslag är de moment där vi styr de gigantiska, robotliknande “väktarna”. Kul första gången, men deras långsamma rörelser får oss att sakna Ganon-läget från originalet.

Kul hack-n-slash för de invigda

Mellan striderna har vi också en del sidouppdrag där vi hjälper landets invånare att införskaffa material från slagfälten. Som tack får vi tillgång till en rad affärer där vi kan inhandla nya föremål och låsa upp nya kombinationsattacker. Allt sker dock i renodlad bild- och textform, utan animationer. Det kanske låter trist, men kärnan här är trots allt striderna. Vet du sedan tidigare att Warriors-upplägget inte funkar för dig finns det alltså väldigt lite att hämta här.

Age of calamity boss

Om du å andra sidan älskade Hyrule Warriors är nya Age of Calamity det bästa ur två världar. De snabba, spektakulära och beroendeframkallande striderna från originalet blandat med estetiken och storyn från Breath of The Wild. Trots att Omega Force vid det här laget utvecklat fler Warriors-spel än vi kan räkna lyckas de underhålla oss ännu en gång med sin egen tolkning av Nintendos klassiker. Nu undrar vi bara när ett “Super Mario Warriors” kommer.


Hyrule Warriors: Age of Calamity

Testat: November/december 2020
Genre: Action
Utvecklare: Omega Force/Nintendo/Koei Tecmo
Utgivare: Nintendo
Plattform: Switch
Pris: 548 kronor hos Proshop

Betyg: 4 av 5