Triart Film är en av Sveriges största distributörer av film, som nu har lanserat en egen streamingtjänst. Triart erbjuder dels en prenumerationstjänst där användare får streama obegränsat mot en fast månadskostnad, dels en del där vem som helst får hyra filmer mot en engångskostnad. Utbudet skiljer sig mellan de två och i det här testet har vi enbart fokuserat på prenumerationsdelen av Triart, som kostar 79 kronor i månaden.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Triart är ett prisvärt sätt att få tag på smalare kvalitetsfilm vi inte ser röken av på de flesta andra sajter. Men i och med att sajten enbart fungerar i webbläsaren skulle vi avvakta med att införskaffa appen ett tag tills Triart hunnit finslipa sin tjänst.

Positivt

  • Intressant utbud.
  • Engagerade filmbeskrivningar.

Negativt

  • Fungerar enbart i webbläsaren.
  • Inget offline-läge.
  • Undertexter av varierande kvalitet.

Testad tjänst: Triart play
Pris: 79 kronor i månaden.

Det märks att Triart Play är nylanserat i många avseenden. Här finns ingen dedikerad app, utan här är det webbläsaren som gäller. För att spela upp materialet på din tv är det alltså hdmi, Airplay eller chromecast som gäller. Det här är inte helt optimalt, för att inte säga riktigt stökigt. När vi spelar med hjälp av Airplay till Apple tv till exempel, tappar den bort var vi är i filmen när vi pausar mellan gångerna.

Triart
Triarts gränssnitt är enkelt och avskalat.

Gränssnittet i webbläsaren är minst sagt spartanskt. Det går att välja mellan att bläddra efter utvalda kategorier och teman, men du blir inte erbjuden material som är skräddarsytt efter vad du tittat på tidigare. Själva spelaren ser ut som något från början av 2010-talet, där går det att se i fullskärm samt aktivera undertexter. Det går att spara filmer i en lista för att se vid ett senare tillfälle, men efter det är funktionerna i princip slut.

Det går inte heller att ladda ner material offline, välja uppspelningsupplösning eller något annat språk på undertexterna än svenska. Maxupplösning som spelaren stöder är enligt Triart själva upp till 4k, men i skrivande stund kan vi inte hitta material som finns tillgängligt i den högre upplösning än full hd.

Precis lagom nischat

Utbudet är onekligen likt det vi hittar hos Draken Film, urvalet är så lika att vi till och med känner igen flera titlar som finns hos båda tjänsterna. Nischade, konstnärliga filmer är uppblandade med välkända klassiker som Pans Labyrint och Moonrise Kingdom. Gemensamt är för de flesta filmer är att de gått hem hos kritikerna.

Triart

Större delen av utbudet är filmer som inte slagit igenom hos den breda massan, men som hyllats av filmconnoisseurer, inte sällan med ett pris i bagaget från någon av de prestigefyllda filmfestivalerna.

Precis som Draken Film bjuds vi här på entusiastiska, informerande beskrivningar av filmerna med intressant bakgrundsinformation om filmen och skaparna. Inte sällan innehåller texterna referenser som går novisen över huvudet.

Läs också: Vi testar Draken film, en svensk uppstickare som imponerar

Ingenting för barnfamiljen

När det kommer till material för yngre tittare har Triart faktiskt en dedikerad avdelning med titeln Barn. Men materialet här är i skrivande stund väldigt knapert och kommer att behöva kompletteras.

Barnfilm Triart
I skrivande stund finns det ett tiotal filmer att välja mellan under Barn-kategorin hos Triart.

Det ska även tilläggas att de yngre bland oss och de som har svårare att förstå originalspråket på filmerna kommer ha det kämpigt. Undertexterna är nämligen av vacklande kvalitet, ibland saknar vi hela replikbyten och stundtals är de inte synkroniserade med dialogen. När vi castar från en IOS-enhet fungerar inte undertexterna alls. När vi hör av oss till Triart meddelar de att de jobbar på en dedikerad app för mobila enheter under nästa år, vilket skulle lösa problemet.

Fakta

Testad: December 2020
Mer info: Triart.se
Upplösningar: Upp till 4k, men i nuläget inget tillgängligt högre än full hd.
Ljud: Stereo
Plattform: Webbläsare, Chromecast, Airplay.
Funktioner: Material kan ej laddas ner offline.
Pris: 79 kronor i månaden.

Betyg: 3 av 5