För många av oss, mig inkluderad, är absolut största delen av det vi ser på tv streamade filmer och serier. Det är ytterst sällan jag rotar fram en Bluray-skiva ur bokhyllan. Istället startar jag min Apple TV eller Chromecast, bläddrar mig fram till lämplig titel och börjar streama från en av de numera otaliga tjänsterna jag prenumererar på.

Som den teknik- och hifi-nörd jag är, blir det såklart ett stort plus och ett överhängande köpargument beroende på vilken bild- och ljudkvalitet tjänsten erbjuder. Många av tjänsterna som idag är finns i Sverige säger sig erbjuda material i såväl 4k-upplösning som hdr. Men hur står det till med det egentligen?

Som så ofta började det hela med att en läsare hörde av sig till mig och berättade att hen inte lyckats hitta något material i 4k-upplösning hos Viaplay, trots att de utger sig för att erbjuda just detta på sin sajt. Efter en stunds dialog där Viaplays kundservice först självsäkert menade att det visst fanns 4k-material att streama, erkände de att det här bara gällde enskilda sportsändningar. Med andra ord de storfilmer, som andra streamingtjänster har i 4k-upplösning, finns enbart tillgängliga i 1080p.

Efter att ha kisat mig igenom Disney Plus hitserie Mandalorian, för att slutligen ge upp och stänga av hdr för att över huvud taget kunna urskilja vad som händer med Baby Yoda, får vi nys om att det rapporterats om hdr-fusk. Man spekulerar i att Disney Plus helt sonika placerat sdr-material i hdr-kontainern.

I mätningar kommer man inte alls upp i det antal nits, det vill säga ljusstyrka, som annat hdr-material gör. I just det här fallet hade det faktiskt inte ens behövts några professionella uttalanden. De hade räckt med enbart anekdotisk bevisföring från vilken Mandalorian-tittare som helst.

Låt mig vara tydlig: Det är helt okej att inte erbjuda högsta möjliga streamingupplösning till sina användare, jag prenumererar på flera tjänster snarare för innehållet än för bildkvaliteten. Men det här ska i så fall kommuniceras tydligt. Att stoltsera med 4k-upplösning när det inte gäller för material som annars finns i den upplösningen på konkurrerande streamingtjänster, är rentav missvisande för användarna.

Vi har hört av oss till samtliga nämnda streamingtjänster för kommentar, men har i skrivande stund inte fått svar från någon av dem.