Testad tjänst: Triart Play
Pris: Från 39 kronor via Triart.

Den udda fågeln i vårt stora test av hyrfilmstjänster är också den mest nischade. Men inte i negativ bemärkelse. Triart Play bjuder nämligen på en hel del produktioner du inte finner hos andra tjänster, såsom en del utländska filmer som annars inte hittar till våra breddgrader. Bland dessa kan vi nämna den japanska animéfilmen Your Name. Denna titel är med i vårt stickprov och intressant nog är den exklusiv för Triart Play. Filmen finns inte hos de andra hyrfilmstjänsterna.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Svenska Triart Play är en annorlunda hyrfilmstjänst med ett unikt utbud. Således är det inte helt rättvist att jämföra den med övriga hyrfilmstjänster vi testat. Tria Aart Play står dock på egna ben med tydliga menyer, finurliga kategorier och en tillhörande prenumerationstjänst. Allt som fattas nu är en mobilapplikation för smidigare uppspelning och offline-funktioner.

Positivt

  • Unikt utbud.
  • Enkel navigation.

Negativt

  • Saknar mobilapp.
  • Ingen möjlighet till offlineuppspelning.
Kategorierna är lättbegripliga och delar in filmerna efter finurliga teman som J-Horror, Restaurerat, Max von Sydow och Mors Dag för att nämna några. Vi uppskattar också informationsrutorna under varje film. Där det går att läsa detaljer om den aktuella filmen, vilka som varit delaktiga i produktionen samt kortare omdömen skrivna av Triart själva.
Triaart Play 1

Samtliga titlar i utbudet finns för uthyrning, men för den som föredrar prenumerationstjänster erbjuder Triart Play också en sådan till en fast månadskostnad. Vill du filtrera bort hyr- eller streamingfilmer finns möjligheten till det, genom en stor och synlig knapp vid menyerna.

Endast för webbläsare

Själva tillgängligheten för filmerna är däremot något begränsad. Vi kan enbart strömma titlarna direkt på sajten, med möjlighet att “casta” sändningen vidare mot en Chromecast. För mobilanvändning måste vi använda oss av valfri webbläsare. Sajtens spelare är mer än godkänd för ändamålet, och eftersom det rör sig om smalare filmer krävs det inte extrafinesser som 4k eller liknande.

Triaart 2

Vi hade dock önskat en dedikerad app för mobiler och smarta tv-apparater. Särskilt med tanke på att långt ifrån alla webbläsare stödjer html-formatet som krävs för att spela upp filmerna. Andra fördelar med en app kan vara offline-uppspelning. Just nu saknas den funktionen helt.

För betalning av filmer kan vi välja mellan kontokort och, bekvämt nog, betaltjänsten Swish. Filmerna är i sin tur tillgängliga under 48 timmar, precis som i de andra tjänsterna. Men med tanke på det något smalare och annorlunda utbudet är det inte rättvist att jämföra Triart Play med de övriga tjänsterna. Vi vågar dock påstå att det är ett utmärkt alternativ när du känner för helt andra filmer än de sedvanliga Hollywood-produktionerna.


Fakta Triart Play

Testad: November 2020
Billigaste pris: 39 kronor via Triart
Dyraste pris: 159 kronor via Triart
Betalning: Kontokort, Swish
Offlineuppspelning: Nej
Format: Webbläsare, med möjlighet att "casta"

Betyg: 3 av 5