Testad produkt: LG OLED65GX
Pris: Kostar 19 490 kronor hos Netonnet

Om du är på jakt efter en ny tv i premiumklass och redan nu vet att du tänker hänga den på väggen är LG:s GX-serie ett av de absolut mest intressanta valen. Den är konstruerad just för detta. Med minimalistisk design, ett djup på ringa 2,2 centimeter, som rymmer all elektronik från kraftaggregat till anslutningar och ett infällt specialkonstruerat väggfäste.

Betyg 4 av 5

Omdöme

OLED65GX är inte en tv för alla, men den är bland det snyggaste du kan hänga på en vägg. Den levererar hög klass på bild, om än inte unikt bra, och överraskar med förvånansvärt bra ljud. Vill du ha bästa möjliga tv för din nya Xbox eller Playstation är dessutom LG bästa valet just nu.

Positivt

  • Hög kontrast och lyster i färger.
  • Utmärkt för spel.
  • Läcker design för väggen.
  • Bra högtalare.

Negativt

  • Inget HDR10+.
  • Inte tillräckligt hög ljusstyrka.
  • Systemet saknar vissa appar.
M3 rekommenderar

Det kräver givetvis en del arbete med att skruva upp tv:n på väggen, men det är inte mer komplicerat än en vesa-baserad väggmontering. Själva tv:n hängs bara på väggfästet, du slipper ytterligare skruvdragande. Det gör det enkelt att lyfta av den senare om du till exempel vill ansluta en extra bildkälla senare.

Vi hade nog gärna önskat att LG kompromissade lite med designen och placerat en hdmi-port och en usb-port på sidan av tv:n. Då hade det vore lättare att ansluta tillfälliga bildkällor och lagringsenheter.

Slutresultatet är i alla fall en oerhört läcker och diskret tv. Den är i stort sett bara en bildyta omsluten av en minimal mörk ram. Framför allt om du lyckas dölja utstickande sladdar. Till skillnad från Samsungs tillika väggupphängda The Frame försöker GX inte likna en tavla. Den här är diskretare och snyggare.

LG OLED65GX på vägg
Så här tätt mot väggen är det inte många tv som hänger. Möjligtvis bara LG:s egna WX-modell. Men den har ju å andra sidan en stor extra dosa och soundbar, något du slipper med GX.

God bildkvalitet, bäst på spel

Här har vi testat 65-tummaren, OLED65GX. Tv:n finns också i 55- och 77-tumsformat. 65GX har ett pris i butiker på precis under 38 000 kronor, ungefär samma pris som Sonys, Philips och Panasonics premiummodeller håller. Värt att notera är att det inte är någon skillnad på bildkvalitet mellan 65GX och bänkplacerade 65CX som kostar cirka 25 000 kronor.

De har samma bildpanel, samma bildprocessor, stöd för samma bildkällor och hdr-standarder, samma bildförbättringsrutiner med samma slutresultat. Det är dock inte dåligt, utan snarare ett högt betyg för de billigare modellerna. 65GX håller hög nivå i konkurrensen bland årets premiummodeller, även om några konkurrenter lyckas bättre på enskilda punkter.

LG:s största fördel är för dem som vill koppla in en av de nya spelkonsolerna. LG och Samsungs toppmodeller är de enda som har fullt stöd för alla viktiga hdmi 2.1-funktionerna. Extra hög bandbredd för 60 Hz och 4k, samt variabel bildfrekvens och lågt latensläge.  

Den är givetvis också bra för en av de gamla konsolerna eller en pc, då de på senare år har haft marknadsledande korta svarstider och bildsynkningsstöd i sina tv-modeller. Så är det även med årets utbud från LG.

LG OLED65GX
TV:ns baksida är helt platt, med väggfästet och kabelränna bakom varsin borttagbar lucka.

Bra bild men inte bäst i klassen

För vanlig media får du skarp och problemfri pixeluppskalning, om än inte med den jämnhet i till exempel toningar och rensningar av kompressionsartefakter som vi sett hos ett par av konkurrenterna i år. Även om rörelseutjämningsfunktionen har förbättrats med 120 Hz black frame insertion i den nya bildpanelen slår de inte marknadsledande Sony på den punkten. Men även här är den riktigt behaglig.

Om du väljer rätt bildläge får du även en övertygande konvertering från sdr-film till en hdr-liknande upplevelse. Toppljusstyrkan för äkta hdr är inte bäst i klassen, men lyckas ändå leverera den där rätta skarpa känslan, i alla fall i ett lagom nedsläckt rum.

Du får flera olika bild- och filmlägen som är relativt dämpade. Andra lägen som Intensivt, Standard och Spel ger en extra mättad färgskala.

Alla dessa är lätta att växla mellan och relativt enkla att finjustera med egna inställningar via en lättillgänglig meny via LG:s klassiska Magic Remote med gyro-styrd muspekare. Musfunktionen kan vara irriterande att aktivera, men går att stänga av till förmån för vanlig knappstyrning, vilket går långsammare men fungerar bra.

LG OLED65GX fjärrkontroll
Magic Remote och WebOS är en smart gränssnittslösning och ett smidigt system. Det som saknas för toppbetyg på den punkten är en handfull appar.

Snyggt och smart, men bara nästan komplett

LG:s WebOS-system är snyggt och snabbnavigerat såväl med pekare som utan. Det har dock en del egenheter, som en innehållsbutik utan bra struktur som av någon anledning lyfter fram regions-irrelevant media och appar. Vet du vad du vill ha är det lätt att söka upp, men alla irrelevanta förslag irriterar.

Apputbudet består av ett tusental olika appar, mestadels lokala medieappar och nyhetsstjänster av olika slag. De största och viktigaste videotjänsterna för en svensk användare finns där, med Netflix, Google Video, Prime och Apple TV förinstallerade. Sedan vi testade OLED CX55 har LG också fått Disney+ i apputbudet. Men C More och TV4 Play finns inte.

Det går givetvis att strömma mer via Miracast eller Airplay 2 från en mobil, men åtminstone för Miracast brukar det innebära varerad kvalitet beroende på din mobiltelefon. Vi skulle därför rekommendera att du kompletterar med en Chromecast eller en Android TV-box om du känner behov av något som WebOS saknar.

Desto enklare är det med audio, då tv:n direkt fungerar som en vanlig bluetooth-högtalare. Det är bara att parkoppla och strömma. Du är igång på några sekunder. Ljudet är det andra som gör GX-serien bättre än CX-serien. Trots det tunna chassit är det inbyggda ljudet klart förbättrat. Det finns en mer distinkt och behagligare klang i basen, en fin tydlighet i mellanregister och diskant och utmärkt rumskänsla med Dolby Atmos, för ljudkällor som stödjer det. Det finns en riktigt bra, enklare rumssimulering med så kallad Oled Surround. Det är övertygande för en tv med gömda högtalare.

LG OLED65GX

Smart automatik

Vill du komplettera tv:n med externt ljud ska det också vara enkelt med Bluetooth Surround-stöd, du kan ansluta ett par trådlösa högtalare i rummet och synka dessa som satellithögtalare. Vi hade dock inte möjlighet att testa den här funktionen.

En smart funktion GX har är helautomatit,ka AI Sound Pro-läget som efter en ljudkalibrering gör att vi inte känner något behov av att trixa med ljudinställningar eller välja profil för olika typer av media.

Det känns genomgående rätt, förutom i ett läge; när vi bara ska spela musik. För att slippa den lätta rumseffekt LG applicerar går det att växla till en separat ljudprofil istället. Kör vi tv:n som bluetooth-högtalare får vi ingen ljudprofil alls, utan helt rak återgivning som tappar lite i diskant.

Specifikationer

Produktnamn: OLED65GX
Testad: December 2020
Tillverkare: LG
Paneltyp: Oled (amoled)
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision
Operativsystem: WebOS
Ljud: 2x10 Watt + 2x5 Watt subwoofer
Anslutningar: 4st hdmi 2.1, 3st usb 2, lan, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: A
Mått (på vägg): 144,6 x 88,8 x 2,2 cm
Vikt: 29 kg
Väggfäste: Egen konstruktion, eller vesa 300x300 mm
Rek pris: 37 990 kr
Pris: Kostar 19 490 kronor hos Netonnet

Betyg: 4 av 5