Testad produkt: Lenovo Legion Duel L79031
Pris: Kostar från 11 999 kronor på Prisjakt

Lenovo äger Motorola som säljs och marknadsförs på Lenovos sajt. Men de gör faktiskt också egna mobiler. Enstaka Lenovo-märkta telefoner har synts i svenska butiker genom åren. Nu har de dock slagit på stort och släppt en riktig värsting till telefon med namnet Legion Phone Duel.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Denna brutalt stora och uppmärksamhetsfångande telefon är kanske inte för alla, men för den som vill spela spel, framför allt annat, erbjuder den många bra egenskaper. Den är inte alltid enkel att kontrollera och har en kamera som inte riktigt håller högsta klass. Har du överseende med det och telefonens massiva mått och vikt, ska den dock inte ignoreras.

Positivt

  • Maxade prestanda, minne och lagring.
  • Snygg, snabb skärm och grymt ljud.
  • Många smarta funktioner för mobil-spelaren.
  • Snabbladdat batteri med potential för mer.

Negativt

  • Stor, tung och allt annat än diskret.
  • Bara halvbra kamera.
  • Gränssnittet behöver stramas upp.
  • Finns den där extra snabba laddningen?

Legion är varumärket som Lenovo använder för gamingdatorer och tillbehör. Det här är en riktig spelmobil i samma stil som Razer Phone eller Asus ROG Phone. Det innebär rejäla specar med extra fokus på prestanda, batteri, skärm med snabb bildfrekvens, spektakulär design och ett gäng funktioner som ska förbättra just spelande. Det innebär också att mobiliteten kommer i andra hand. Det här är en tung och bred sak att hålla i handen.
Legion Duel
Gaming är grejen med Legion Duel. Dock på bekostnad av andra användningsområden.

Eller händerna. Det här är en mobil som är designad för att hållas horisontellt med två händer, just för att spela spel, eller för att titta på film. Även Lenovos egna Android-gränssnitt Legion OS är designat för att bättre fungera i horisontellt läge. Med högkvalitativ oled-skärm, hdr-stöd, och kraftfulla framåtriktade stereohögtalare är den utmärkt för detta. Framförallt handlar det om ett gäng designanpassningar för ändamålet i fråga.

Baksidans kamera sitter centralt placerad, så att inte händer ska komma i vägen för den. Selfie-kameran sitter överraskande nog på långsidan. Den är av pop up-modell, vilket innebär en helt obruten skärm, men den är uppenbart till för att användas horisontellt, även om det går bra att ta selfies i upprätt läge. Det känns dock väldigt ovant att hitta den vid sidan av telefonen.

Kamera för strömmar och extra knappar

Telefonens kameror i sig är inte särskilt märkvärdiga, en 64-megapixel med en extra vidvinkelkamera som kompanjon på baksidan och en 20-megapixel selfiekamera. Bägge plåtar godkänt, men selfiekameran är extra bra på video, med snygg ljushantering och extra bra mikrofoner. Tanken är att du ska kunna spela in och till och med strömma ditt spelande med facecam och allt. Det gör den också utmärkt för videosamtal.

Lenovo Legion Duel
Telefonen har en snygg och snabb amoled-skärm med rätt färger och hela 144 Hz bildfrekvens.

På samma sida som selfie-kameran sitter två touchkontroller infällda i telefonens ram. Dessa kan fungera som trigger-kontroller i spel, genom att de motsvarar pek på valfri plats på skärmen, förslagsvis där ett spel har pekkontroller. Det fungerar överraskande bra och med en distinkt haptisk motor bakom varje ”knapp” ger de från sig ett behagligt klick.

Detta liksom strömningsfunktioner, kontroll för skärminspelning, inbäddad selfie-kamerna och en hel del andra spelrelaterade inställningar, sköts från en separat app kallad just Legion. Här kan du ställa in om du ska störas av meddelanden, optimera minnet för installerade spel, sätta färg eller släcka en glödande Legion-logga på telefonens baksida, starta skärminspelning och mycket mer.

Extra usb-port för laddning och mer

På motsatta långsidan hittar vi en extra usb-port. Den är till för att ladda batteriet eller att ha som extra strömförsörjning när du spelar krävande spel. En sladd på traditionell smartphone-plats kommer ju i vägen om du vill ha horisontellt dubbelgrepp.

Färgval
Två färgval med spektakulära namn: Blazing Blue och Vengeance Red

Det speciella med detta är att du kan använda bägge usb-portarna samtidning för att ladda batteriet. Batteriet är på 5 000 mAh och är i själva verket två separata 2 500 mAh-batterier. Använder du en port så laddar det ena upp det andra och även det går relativt snabbt, men pluggar du in bägge får du extremt snabb laddning på upp till 90 Watt som fyller batterierna till 100 procent på bara en halvtimme.

På Lenovos webb står det att ”Turboladdningsfunktion måste köpas separat och blir tillgänglig vid ett senare datum”, men till vår testenhet fick vi med en sådan och kunde testa. Och jadå, den gör vad den lovar. Förhoppningsvis blir en sådan tillgänglig snart.

Lenovo Legion Duel
Kanske är det ändå ljudet, från två framåtriktade springor på vardera kortsida, som imponerar mest. 

Snabb uppkoppling och maxade prestanda

Sidoporten har också stöd för displayport, så du kan ansluta den till en extern skärm, synka en spelkontroll (eller mus och tangentbord om du vill) och använda den som en fullstor (fast liten till storleken) konsol. Den kan till exempel vara roligt om du skaffar Google Stadia eller Microsoft Gamepass Ultimate och strömmar till den. Android-spel i all ära, men det är ju än så länge där de bästa nya spelen finns. Det klarar telefonen bra, då den har snabb och pålitlig wifi 6-uppkoppling och även 5g om du har tillgång till det.

Legion Phone Duel har verkligen det mesta och bästa som kan erbjudas prestandamässigt. Den drivs av en Snapdragon 865+, vilken är den klart bästa kretsen för spelgrafik just nu och den tar sig an alla Android-spel vi slänger på den med bravur. Med 16 gigabute ramminne och 512 gigabyte ufs 3.1-lagring är det här en av de mest maxade telefoner vi har testat. Den finns också i en billigare version med 12 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring. Den vi testat är den kraftfullare av de två.

Legion OS
Gränssnittet har typisk gamer-estetik, men det går också att välja en enklare stil.

Även mellan mobiler med samma processor kan det vara skillnad i prestanda, mycket beroende på kylningen. Legion Phone Duel har ett vätskebaserat kylningssystem som fördelar överskottsvärme i chassit. Det är effektivt och ingen enskild punkt blir het, istället blir hela mobilen sakta jämnljummen. Det gör att den kan hålla hög prestanda längre.

Skärm med rätta egenskaperna

Detta driver appar och spel på en stor oavbruten amoled-skärm, med 1 080p-upplösning, dci-p3-färgomfång, stöd för hdr 10+, och hela 144 Hz bildfrekvens. Den har även extra höga 240 Hz samplingsfrekvens för touch, och visst känns den rapp även på den punkten.

Ljusstyrkan i skärmen är inte bäst i klassen, men en peak på strax under 500 cd/m2 är absolut bra nog. Vi får en del problem med reflexer i direkt solljus, men annars fungerar den utmärkt. Fingeravtrycksläsaren, som sitter inbyggd i skärmen, är irriterande långsam, men den fungerar pållitligt.

Legion
I en specialapp finns det ett gäng intressanta inställningar för allt från skärminspelning till speloptimering.

Bryr du dig inte om att det ser ut som om du bär runt på ett litet rymdskepp och inte har problem med extra stort format och vikt, då finns det mycket att gilla med Legion Duel. Även som vanlig smartphone har den en del fina kvalitéer. Men det är verkligen inte en telefon som passar alla. 

Specifikationer                           

Produktnamn: Lenovo Legion Duel L79031
Testad: December 2020
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: Snapdragon 865+
Processor: Kryo 585 3,1 GHz + 3st Kryo 585 2,42 GHz, 4st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650 (645 MHz)
Minne: 12/16 GB
Lagring: 256/512 GB
Bildskärm: 6,65 tum amoled, 1080 x 2340 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 64 megapixel + 16 megapixel vidvinkel med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med Legion OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 20h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 22h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 36h samtal (3g)
Storlek: 16,9 x 7,85 x 1 cm
Vikt: 239 gram
Rek. pris: 9 999 kr (12/256 GB), 11 999 kr (16/512 GB)
Pris: 11 999 kr på Elgiganten (512 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 632 679 poäng
Geekbench 5: 3 383 poäng, 977 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 7 796 poäng
Läshastighet, lagring: 1 689,38 MB/s

Betyg: 4 av 5