Testad produkt: Freebuds Studio
Pris: Från 1 669 kronor hos Amazon Sverige

Att Huawei som varumärke har fått sig en rejäl törn råder det ingen tvekan om. En kraftigt vikande mobilförsäljning liksom uteslutning när det gäller flertalet länders planerade utbyggnad av 5g-nätet är en käftsmäll som heter duga. Och för den enskilda användaren, med allt vad avsaknaden av appar och tjänster från Google innebär, underlättar det knappast.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Sett till prislappen råder det ingen tvekan om att Huawei har siktet inställt på premiumsegmentet. De är snygga, komfortabla och under rätt förutsättningar, det vill säga med en fullt kompatibel smartphone och rätt operativsystem, är de en fullträff. Visst, de lär knappast vara iPhone-användarnas förstahandsval med tanke den bristande kompabiliteten. Men utöver den "lilla" bagatellen så…

Positivt

  • Ljudkvalitet, även gällande samtal
  • Snygga och komfortabla
  • Effektiv brusreducering

Negativt

  • AI Life-appen inte tillgänglig för iOS
  • Pris
  • Högupplöst ljud endast med ett fåtal specifika Huawei smartphones 
Då är Huaweis stora satsning på ljudprodukter desto mer glädjande. In ear-modellen Freebuds pro övertygade rejält när vi testade dem för ett par månader sedan och med nya Freebuds Studio får vi ytterligare en anledning att dra på smilbanden. Eller?
Huawei Freebuds Studio

Design och passform

Att Huawei med Freebuds Studio vill vara med och slåss i premiumsegmentet råder det ingen tvekan. Designen är onekligen läcker – elegant, avskalad med bygelfästen i rostfritt stål smakfullt kontrasterande de mattlackerade kåporna. En nätt konstruktion (262 gram) med behagligt omslutande och mjukt stoppade kuddar, som för övrigt har vridbara, men inte vikbara, gångjärn.

Passformen kan justeras efter huvudstorlek, men är inte direkt fast vilket resulterar i att kåporna tenderar att hamna lite snett vid hastiga rörelser. Å andra sidan är det inga som helst problem att bära hörlurarna under en längre tid. Två sidor av myntet, ni vet…

Sett till beskrivningen låter det kanske som om det är Bose headphones 700 vi recenserar och ja, det finns onekligen en hel del likheter, både visuella och komfortmässiga.

Funktioner och anpassningsmöjligheter

Den högra hörlurens utsida består av touchkänslig yta med vilken användaren, genom att med fingret peka eller svepa, styr olika funktioner såsom att justera volymen, byta till föregående eller nästa spår samt svara på, avsluta och avvisa inkommande samtal.

De fysiska funktionsknapparna är totalt tre till antalet. Två på den högra kåpan; en för att aktivera bluetooth och kopplingsläget samt en för att slå på/stänga av hörlurarna. Knappen på vänster kåpa används för att aktivera liksom för att växla mellan tre olika lyssningslägen: aktiv brusreducering, genomlyssningsläge eller båda dessa avstängda. Användarmässigt fungerar det riktigt bra: logiskt, funktionellt och med en snabb respons.

Huawei Freebuds Studio

För att ut det mesta av Freebuds Studio krävs Huaweis app, AI Life, som kan laddas ned till Android-telefoner. I appen kan du få information om batteristatus, uppdatera firmware samt slå av/på funktionen automatisk avstängning. Men framförallt, och kanske viktigast, anpassa den aktiva brusreduceringen, där du har fyra olika förinställda lägen att välja mellan. Med andra ord, har du en iPhone går du miste om en hel del anpassningsmöjligheter.

Prestanda och ljudupplevelse

Det ska sägas direkt att Freebuds Studio låter riktigt, riktigt bra. 40 millimeters-elementen levererar detaljerad ljudbild med fyllig klang och anmärkningsvärd närvarokänsla. Överlag är basåtergivningen träffsäker, men tappar något i djup med brusreduceringen i aktivt läge. I övrigt noterar vi ingen märkbar skillnad med funktionen av eller på– vilket är bra.

Freebuds Studio saknar kabelanslutning men utöver stöd för aac och sbc finns även Huaweis egenutvecklade ljudformat l2hc, med möjlighet till en överföringshastighet upp till 960 kbps och tillika ett mer högupplöst ljud (24bit / 96kHz jämfört med aac 16 bit/44,1 96kHz). Detta kräver dock att du har en Huawei Mate 40 eller P40 med EMUI 11 eller senare som uppspelningskälla.

Huawei Freebuds Studio

Brusreduceringen är även den riktigt tillfredsställande, inte lika effektiv som hos klassledande Sony WH-1000XM4, men inte långt ifrån. Bestyckningen består av totalt 8 mikrofoner, alla med olika uppgifter, varav fyra av dem ingår i systemet kopplat till den aktiva brusreduceringen. De övriga verkar för att säkerställa samtalskvalitet och för att minimera vindbrus. I appen kan du, som vi nämnt, välja mellan olika anc-lägen: tre fasta samt ett dynamiskt som justeras automatiskt baserat på omgivande ljud.

Omdöme

Sett till prislappen råder det ingen tvekan om att Huawei har siktet inställt på premiumsegmentet. De är snygga, komfortabla och under rätt förutsättningar, det vill säga med en fullt kompatibel smartphone och rätt operativsystem, är de en fullträff. Visst, de lär knappast vara iPhone-användarnas förstahandsval med tanke den bristande kompabiliteten. Men utöver den "lilla" bagatellen så…

Specifikationer

Modell: Freebuds Studio
Typ: over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Testad: december 2020
Tillverkare: Huawei
Anslutning: Bluetooth (5.2)
Element: 40 mm
Bluetooth ljud-codecs: L2HC (med Huawei P40 och Mate 40) SBC, AAC
Frekvensåtergivning: 4–48 000 Hz 4 Hz
Batteritid: Upp till 20 timmar (med ANC aktiverad)
Vikt: 262 gram
Rek pris vid test: 299 euro
Pris: Från 1 669 kronor hos Amazon Sverige

plus

Ljudkvalitet, även gällande samtal
Snygga och komfortabla
Effektiv brusreducering

minus

AI Life-appen inte tillgänglig för iOS
Pris
Högupplöst ljud endast med ett fåtal specifika Huawei smartphones

Betyg: 3 av 5