Testad produkt: MSI Immerse GH50
Pris: Cirka 674 kronor hos Amazon Sverige

MSI är välkända för att producera gamingrelaterade produkter för pc, allt från moderkort, laptops och tillbehör. De har länge varit ett företag som specialiserat sig på gamingprodukter, men headsets är inte vad de är mest kända för.

Betyg 3 av 5

Omdöme

MSI Immerse GH50 erbjuder ett klart och tydligt ljud som levererar en bra ljudupplevelse både i spel och övrigt användande. Surroundljudet stjälper dock mer än det hjälper. Rgb-belysningen levererar över förväntan. 

Positivt

  • Ljudet är mer än godkänt
  • Bra ljud både i spel och musik
  • Lyxig RGB för priset

Negativt

  • Något tighta på större huvud
  • Surroundljudet fallerar
  • Plastig
GH50 Immerse Gaming Headset är ett wildcard på headsetmarknaden och har funnits tillgängligt på marknaden sedan förra året. MSI exkluderar inte konsolanvändare då det är kompatibelt med både PC, Playstation och Xbox.
MSI GH50 Immerse Headset

Design och komfort

Immerse GH50 är ett headset som känns lätta på huvudet, vilket inte är så konstigt med en vikt på 300 gram. Vid behov kan hörselkåporna fällas in för att ta mindre plats. Huvudramen är tillverkad i plast och kan förlängas genom att fälla ut metallskenor som gömmer sig innanför plastramen. Hörselkåporna och insidan av huvudramen är täckta av ett mjukt material, tillverkat av abs-plast, för ökad komfort. Och de sitter behagligt över öronen, även om det känns lite billigt.

Själva headsetet är något tight även på ett medelstort huvud. Till en början spände de över tinningarna, men efter en till två timmars användande hade ramen tänjt sig och bekvämligheten ökade avsevärt. Det kan dock vara ett riskfyllt alternativ för någon med ett större och bredare huvud. Det kan bli ett problem, särskilt efter en längre tids användning och som gamer vet vi alla att en kväll framför datorn kan innebära flera timmars spelande. De sitter stabilt och du kan röra huvudet hastigt, både uppåt och nedåt samt skaka kraftigt åt sidorna utan att det rubbas.

Mikrofonen är på- och avtagningsbar och sitter på vänster sida. Den är böjbar men kvaliteten är inte på topp, det känns som om den ska gå sönder om den vrids för mycket. Headsetet är trådbundet och kopplas till din pc eller konsol via usb. Sladden är tygklädd och 2.5 meter lång, högt upp på sladden, lagom nära headsetet, finns en knappar där du kan kontrollera ljudvolym, tysta mikrofonen, sätta på eller stänga av 7.1 surroundljudet. Tyvärr trasslar sig sladden, framför allt nära kontrollen, vilket är väldigt irriterande.

Headsetet är utrustat med rgb-belysning på utsidan av hörselkåporna i form av en drake. Färgerna lyser klart och starkt, vilket är ett stort plus då prisklassen snarare förväntas leverera en medelmåttig rgb-belysning.

MSI GH50 Immerse Headset

Ljudkvalitet

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller ljudkvaliteten. Ljudet upplevs som fylligt, djupt och har en bas som kommer är framträdande under spelande och uppspelning av musik. 7.1 surroundljud är användbart när det handlar om förstapersonsspel, men ett stort minus är att dina lagkamraters röster förvandlas till ett eko, som om de pratar inifrån ett akvarium. Å andra sidan fungerar det utmärkt att spela utan surroundljudet aktiverat och ändå kunna höra var fotsteg och skott kommer ifrån, men det blir genast poänglöst om du inte kan använda funktionen när du spelar tillsammans med andra.

Mikrofonen är inte spektakulär men levererar ett klart och tydligt ljud. Den gör varken mer eller mindre än vad som kan förväntas av ett headset i den prisklassen. Volymen är på en bra nivå och den tar inte upp mycket bakgrundsljud. Eftersom mikrofonen inte är överdrivet böjbar känns den ofta irriterande när man vill föra undan den från ansiktet av olika anledningar. Om du har långt hår blir detta ett upprepande störningsmoment, men något så banalt som att klia dig på kinden blir svårt och till slut irriterande.

Funktioner

Mjukvaran (MSI Dragon Center software) erbjuder olika möjligheter. När det gäller anpassning av ljudet kan du reglera volymen separat för varje hörselkåpa och självklart totalvolymen. Vid första anblick känns det som ett onödig detalj, men om du har olika stark hörsel är det oerhört hjälpsamt.

MSI GH50 Immerse Headset Dragon software

Du kan bestämma ljudfrekvens och förinställda utjämnare som passar olika typer av ljud. Du kan även ställa in ljudet så att det ska upplevas komma från olika stora rum. Där kan du även välja om du vill ha ljudet i surroundläge, musikläge eller filmläge. Hur ofta det känns värt att använda är en annan fråga.

MSI GH50 Immerse Headset Dragon software

Mikrofonen har få anpassningsmöjligheter. Du kan justera volymen och använda dig av modifierade röstlägen som förvandlar din röst med olika effekter, en rolig detalj men inte särskilt användbart om vi ska vara ärliga.

MSI GH50 Immerse Headset Dragon software

Du kan även reglera rgb-färgerna i mjukvaran. Du kan ändra i vilken takt färgerna ska ändras, vilka färger som det ska växlas mellan och vilket mönster färgerna ska ha. Något som underlättar om du gillar att byta färger och mönster är att du kan skapa upp till tre profiler du kan växla mellan. Anpassningsalternativ för belysningen är rätt basic, men det märks ändå att de lagt ned mycket energi på att rgb-belysningen ska se bra ut.

MSI GH50 Immerse Headset Dragon software

MSI har dessutom lagt till en vibrationsfunktion som förstärker basen tillräckligt för att hörselkåporna ska vibrera. Denna funktion är rent ut sagt helt värdelös. Den försämrar ljudkvaliteten avsevärt och är en funktion vi inte rekommenderar.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Immerse GH50 Gaming Headset
Testat: December 2020
Tillverkare: MSI
Anslutning: Usb
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc
Rek. pris: 999 kronor
Pris: Cirka 674 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5