Testad produkt: Motorola Moto G9 Power
Pris: Kostar från 2 445 kronor på Prisjakt

Många telefoner utlovar bra batteritid, men inte alla lyckas. En del tror att det bara är att trycka in ett maffigt batteri, men matchar sedan inte det med energisparande komponenter och system. Morotola har haft varierande framgångar med detta med sina Moto G Power-mobiler. Den senaste, Moto G9 Power, hör till de mer lyckade, men den hamnar på efterläken på andra punkter som också kan vara viktiga för en telefon.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Moto G9 Power gör en sak riktigt bra - den levererar batteritid. Det går inte heller att klaga på prestanda med tanke på det låga priset. Det är visserligen en budgetmobil och inget annat; en viss plastighet i konstruktionen och en föga imponerande kamera får du räkna med. Dess svagaste del är skärmen, men står du ut med den, och telefonens vikt, är det här ett intressant budgetval. Bra batteritid kan vara värt en hel del kompromisser.

Positivt

  • Utmärkt batteritid.
  • Bekväm att greppa.
  • Rent Android, snart med Android 11.

Negativt

  • Stor och tung.
  • Trist skärm.
  • Begränsad kamera.

Det här handlar om en mobil med en prislapp precis under 2 500 kronor. Den har ett matt, mönstrat plastchassi som är bekvämt att greppa, men som onekligen känns billigt. Det märks även i knapparna på sidorna som har odistinkt känsla när man trycker på dem. Förutom på- och volym-knapp finns också en för Google Assistant.

Funktionell och pålitlig fingeravtrycksläsare hittar vi på baksidan, på undersidan sitter en monohögtalare som ger godkänd om än inte fantastisk ljudkvalitet, samt en usb c-port med stöd för 20 watts snabbladdning. Upptill hittar vi ett traditionellt hörlursuttag. Telefonen har ingen ip-klassad vattentålighet, men uppges klara av regn och lite spillolyckor utan problem.

Vad som främst sticker ut med telefonen är dess storlek. Det här är en maffig mobil, nästan en centimeter tjock med en stor skärm på 6,8 tum i formatet 20,5:9.

Moto G9 Power
Stor skärm och stora skärmkanter är lika med stor mobil. Med ett massivt batteri under huven är den dessutom tjock och tung.

Extra stort batteri

Den stora orsaken till detta är givetvis batteriet. Här sitter ett på hela 6 000 mAh. Det är dubbelt mot vad vi ansåg vara mycket för bara några år sedan vilket gör Moto G9 Power till en bastant sak att bära runt på - hela 221 gram.

Detta matchas med en strömsnål processor, Snapdragon 662 som har åtta måttligt klockade kärnor, vilket ger den en duglig grundprestanda för vardagliga sysslor och helt okej multitaskingegenskaper. Vi upplever begränsningar när vi besöker tunga webbsidor och navigerar i exempelvis Google Maps. Men för en mobil under 2 500 kronor presterar den klart godkänt.

En orsak till det är att du bara får 4 gigabyte ramminne. Detta kan bidra till att multitasking inte känns snärtigt. I gengäld får du generöst med lagring för en budgetmobil, 128 gigabyte och plats för mer på mikro sd-kort.

Moto G9 Power kamera
Då telefonen redan är nästan en centimeter tjock sticker kameran, med sin stora 64-megapixelsensor, inte ut överdrivet mycket. Tyvärr lyckas inte Motorola förvalta sensorn lika bra som vi hade hoppats.

Budgetkänsla i skärmen

Bildskärmen är förvisso stor i ytan men bidrar även den till att spara ström. Det är en extra energisnål ips-panel med måttlig maxljusstyrka. En amoled hade nog varit ännu bättre för energiåtgången, men det hade kostat betydligt mer.

Men skärmvalet har sina brister. Vi får påtagliga problem med skiftande kontrast även vid små ändringar i betraktningsvinkeln, färgerna saknar intensitet, och framförallt klarar den bara 720p, vilket på en så stor skärmyta ger en viss pixlig upplevelse.

Processorn och skärmen bidrar i alla fall till att telefonen kan leverera riktigt bra batteritid. Vi strömmar video på full ljusstyrka i 20 timmar och kan strö-surfa och mejla på lägre ljusstyrka i över ett dygn utan paus. För en normal användare som har telefonen i fickan och faktiskt sover på nätterna kan säkert klara sig tre, fyra dagar utan att behöva ladda telefonen.

Stor sensor med begränsningar

Kameran på baksidan är även den en nedbantad upplevelse. Motorola brukar ösa på med extra kameror, men här får du en huvudkamera och en makro, det är allt. Den tredje extra linsen är en stödkamera för att förbättra djupseendet vid bokeh-fotning. Det sistnämnda är den dock övertygande bra på.

Android
Gränssnittet är som i alla Mororola-mobiler rent och snyggt.

Huvudkameran är en överlag bra 64-megapixelkamera med goda egenskaper för enkelt foto i dagsljus. Där levererar den både fin skärpa och dynamik, men kvaliteten sjunker markant ju dunklare ljuset blir. Den klarar med nöd och näppe av kvällsfoto, men måste du jobba med autofokusen.

Appen har ett reglage för upp till 8x digital inzoomning, men den rekommenderar vi att du håller dig borta från. Det blir bara suddigt och grynigt. Just makrokameran är däremot överraskande bra och kan ta snygga, skarpa bilder på bara ett par centimeters avstånd från ett motiv.

Moto G9 Power levereras med Android 10 och som vanligt från Motorola utan några större förändringar i gränssnitt eller apputbud jämfört med Googles egna. Dessutom meddelade Motorola nyligen att ett helt gäng mobiler är på väg att få uppgraderingar till Android 11, däribland denna.

Specifikationer                           

Produktnamn: Moto G9 Power
Testad: December 2020
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 662
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,8 tum ips, 720 x 1640 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 6 000 mAh, 20h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 25h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 17,2 x 7,7 x 0,97 cm
Vikt: 221 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: 2 490 på Inet

Prestanda

Antutu Benchmark: 180 307 poäng
Geekbench 5: 1 430 poäng, 315 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 1 197 poäng
Läshastighet, lagring: 297,26 MB/s

Betyg: 3 av 5