Testad produkt: Mi 10 T Lite
Pris: Kostar 3 690 kr hos Komplett

Mi 10T Lite dök i all tysthet upp i svenska butiker redan i november 2020, men försvann i en flod av andra intressanta mobiler som lanserades samtidigt. Nu har vi haft tid att bekanta oss med den och kan konstatera att vi som vanligt från Xiaomi får många, åtminstone på pappret, imponerande egenskaper till ett bra pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med hög byggkvalitet, bra prestanda, 5g-stöd, bra ljud och en 120 Hz-skärm levererar Xiaomi mycket för pengarna. Men Mi 10T Lite är inte helt utan skavanker och vi hoppas på lite mer fokus från Xiaomi framöver.

Positivt

  • God prestanda i mellanklass.
  • Bra stereoljud.
  • 5g och 120 Hz till bra pris.

Negativt

  • En del svagheter i skärmen.
  • Tveksam kamerahantering.
  • Batteritid i underkant.
M3 rekommenderar

Mi 10T Lite finns i två versioner, med 64 eller 128 GB lagring, och det är den senare som säljs i Sverige. Den har ett rekommenderat pris på 3 690 kronor, men den säljs ibland i mängder av butiker för under 3 000 kronor, även direkt från tillverkaren.

Designen sticker ut med sin centralt placerade avhuggna cirkulära kamerahus på baksidan, i liknande stil som Poco X3 NFC. Den har också ett snarlikt chassi med välvt blankt bakstycke, heltäckande skärm med centralt kamerahål, och fingeravtrycksläsare inbyggd i startknappen på sidan.

Skärmen verkar även den vara exakt likadan, en 1080p ips-panel med upp till 120 Hz bildfrekvens, hdr10-stöd och bra lyster i färgerna, men dras med måttlig maxljusstyrka och kontrastproblem vid vissa betraktningsvinklar. Skärmen är antingen i 60 Hz för att spara batteri eller i ett dynamiskt läge som växlar upp till 120 Hz vid behov. Vid snabb scrollning i 120 Hz-läge tappar den tyvärr en del skärpa, vilket förtar en del av den positiva effekten.


Premium-vibbar i bygget

Om Poco och Xiaomi ska övertyga oss om att de inte är en och samma leverantör behöver de verkligen sluta upp med att låna design och egenskaper direkt från varandra. Lyckligtvis är Xiaomi Mi 10T Lite bättre på en viktig punkt. Den har en riktig glasbaksida och mer solida materialval i allt från ramen till knapparna. Den har helt enkelt premiumkänsla. Vilket känns rimligt då den är ungefär tusen kronor dyrare.

Xiaomi Mi 10T Lite baksida
Snygga former, bekvämt grepp och eleganta ytor, så länge du håller dem rena med en putstrasa.

Du får också bättre hastighet på det mesta. Till att börja med prestanda. Här sitter nya Snapdragon 750G, som med två snabba och sex långsammare kärnor, är utmärkt för flertrådade appar och multitasking. Sex gigabyte ramminne och relativt snabb lagring skadar inte heller. Det är sällan vi upplever att den saknar processorkraft. Några krävande spel och även en del operationer vid fotografering och filmning påverkar prestanda, men det är allt.

Mi 10T Lite är också utrustad med 5g-stöd och ger oss snabbare wifi-uppkoppling än många andra budget- och mellanklassmobiler. Den har inte stöd för wifi 6, men är problemfritt pigg i uppkopplingen över wifi 5.


Stort batteri som behövs

Med ett batteri på hela 4 820 mAh hade vi väntat oss mer av batteritiden. Vi kör den givetvis i 120 Hz-läget, vilket i vissa fall, som när vi surfar eller scrollar i menyer och dokument, drar extra kraft. Men skillnaden blir inte så stor jämfört med 60 Hz, däremot har ljusstyrkan en mycket större påverkan på batteritiden.

Du klarar dig dock tryggt på en laddning under en dag eller två, om du använder luren sporadiskt. Batteriet är snabbladdat med en 33 watts snabbladdare som följer med i lådan. Du behöver sällan ladda under natten, det räcker med en timme på morgonen.

Telefonen har riktigt trevliga stereohögtalare med rent ljud, fylligt mellanregister, tydlig bas och stereospridning. Det gör den utmärkt för att se på film eller använda som högtalartelefon.

Xiaomi Mi 10T Lite i handen
Xiaomi Mi 10T Lite har både bra stereohögtalare och bra ljud via klassiskt hörlursuttag.

Inga överraskningar för foto

Då huvudkameran är byggd på Sonys utmärkta 64-megapixelsensor IMX682 är det inga problem att ta en snygg bild under goda ljusförhållanden. Xiaomis bildbehandling gör ofta foton tagna när det är mulet ute murriga till utseendet, men det kan vara att föredra jämfört med en del konkurrenter som vill förbättra och lätta upp bilder överdrivet mycket.

Det är inget fel på skärpa, detaljer och dynamik. Den tar även snygga nattfoton så länge AI-läget är på och du inte förväntar dig för mycket detaljskärpa. Kameran kan dock upplevas som seg, även i dagsljus, med fördröjning mellan avtryck och tagen bild. Det gör att levande, snabba motiv kan bli knepiga att fånga. Extra svårt blir det om du försöker zooma samtidigt.

Vidvinkelkameran är enkel men levererar för det mesta godkänd kvalitet. I sin prisklass skulle vi säga att den är godkänd. Makrokameran är av en typ som inte kommer tillräckligt nära motivet, men på cirka fyra centimeters avstånd får vi skarpa bilder, om än överdrivet varma i tonen.


MIUI 12
MIUI 12. Xiaomis gränssnitt blir bättre och bättre, men har fortfarande hög inlärningströskel.

MIUI på rätt spår

Operativsystemet var vid lansering Android 10, men liksom många andra mobiler har Mi 10T Lite under våren uppgraderats till Android 11. Med MIUI-gränssnittet ovanpå, som ändå vänder upp och ned på det mesta i navigeringsväg, är det dock inte särskilt påtaglig skillnad. Det är ett gränssnitt som vi en gång i tiden ogillade, men som har genomgått många förändringar genom åren.

Den senaste versionen är stilren och med några få undantag väldigt snabbjobbat. Men det kräver att du vänjer dig av med flera Android-konventioner och lär dig hur Xiaomi tänkt att saker och ting ska fungera.

Det är svårt att säga exakt vad som skiljer den här Xiaomi-mobilen från deras Mi, Redmi och Redmi Note-modeller, som ligger i ungefär samma prisklass och som har ungefär samma egenskaper. Här får du dock en bra kombination av prestanda, snabb och (ibland men inte alltid) snygg skärm, överraskande bra ljud och 5g-stöd för en inte alltför stor slant. Trots ett par saker som är långt från perfekta blir det ändå tummen upp för Mi 10T Lite.

Specifikationer                           

Produktnamn: Mi 10T Lite 128 GB
Testad: December 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 750G
Processor: 2st Kryo 570 Gold 2,2 GHz, 6st Kryo 570 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, gps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 820 mAh, 12h 10min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 14h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 33h samtal (3g)
Storlek: 16,53 x 7,68 x 0,9 cm
Vikt: 215 gram
Rek. pris: 3 690 kr
Pris: Kostar 3 690 kronor hos Komplett

Prestanda

Antutu Benchmark: 328 132 poäng
Geekbench 5: 2 031 poäng, 661 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 2 784 poäng
Läshastighet, lagring: 871,84 MB/s

Betyg: 4 av 5