Uppdaterat 2021-10-08 med information om mjukvaruuppdatering.

Testad produkt: Xiaomi Mi 11
Pris: 8 490 kr (256 GB) hos Webhallen

2020 klev Xiaomi till slut in och började konkurrera i den allra högsta prisklassen med Mi 10 och Mi 10 Pro. Här har vi testat uppföljaren, Xiaomi Mi 11. Xiaomi har sedemera också släppt lyxmobilen Mi 11 Ultra, men då den inte längre går att köpa är Mi 11 Xiaomis numvarande toppmodell.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Mi 11 levererar i toppklass på nästan allt, med elegant design, utmärkt byggkvalitet, avancerad kamera och allt som går att begära och lite till av ljud och bild. Men den gör också avkall på ett par punkter. Utan ip-klassad vattentålighet och zoom i kameran finns det möjlighet till att släppa en ännu mer komplett telefon. Vilken kan komma i en pro-modell och då kan det finnas anledning till att avvakta med köp.

Positivt

  • Höga prestanda.
  • Toppklass på bild och ljud.
  • Bra huvudkamera och foto/film-funktioner.
  • Rätt pris.

Negativt

  • Kan bli varm.
  • Saknar zoomkamera.
  • Ingen ip-klassning.
M3 rekommenderar

Mi 11 lanserades globalt 8 mars men det dröje flera veckor innan den var officiellt tillgänglig att köpa i Sverige.

Xiaomi säger att Mi 11 var första telefonen med nya Qualcomm-processorn Snapdragon 888. Och det kanske den hade varit, om den släppts den 8 mars. Nu hann Asus före i Sverige med sin ROG Phone 5.

Även om Xiaomi numera tar bra betalt för sina premium-mobiler är de fortfarande betydligt billigare än till exempel en Samsung Galaxy S21 Plus, vilket är en lämplig telefon att jämföra med. 

Bekväm trots stor skärm

Mi 11 har elegant design med frostad baksida i glas, en tunn metallram med avfasad topp och heltäckande Gorilla Glass Victus. Trots att skärmytan är hela 6,81 tum är den inte bredare att greppa än en Samsung Galaxy S21 Plus. Dess rundade former gör den dessutom extra greppvänlig. Den som är orolig för tappa telefonen får med ett transparent silikonskal.

Xiaomi Mi 11 färger
Xiaomi Mi 11 finns i två färger.

En punkt där Mi 11 skiljer sig från många dyrare telefoner är att den saknar ip-klassning för vattentäthet. Det är givetvis inte ett måste, men en extra trygghet. Telefonen ska tåla viss fukt och vattenstänk, så att du kan använda den när det regnar. Men Xiaomi säger inte exakt vad Mi 11 tål.  

Snabb men varm

Systemkretsen Snapdragon 888 levererar prestanda i toppklass, både för cpu-intensiva appar, effektiv och krävande multitasking och grafik för krävande spel. Detta är inte bara tack vare en snabb processor, utan också med hjälp av snabba ram-minnen. Telefonen finns i två konfigurationer, med 128 eller 256 gigabyte lagring. Det kan möjligen vara i underkant, då det inte går att utöka minnet med sd-kort.

Vad som kan ske när du använder krävande appar eller spel är att telefonen blir irriterande varm att hålla i. Det kan vara ytterligare en anledning till att använda det medföljande skalet.

Telefonens två bästa egenskaper är en utmärkt bildskärm samt övertygande ljud. Skärmen är en
1 440-panel av amoled-typ, med hög ljusstyrka 900 cd/m2 i standardläge och upp till 1 500 cd/m2 i ett särskilt utomhusläge som kan aktiveras manuellt. Skärmen stödjer bildfrekvenser på upp till 120 Hz, och står som standard i ett automatiskt läge som dynamiskt växlar mellan 30 och 120 Hz beroende på typ av innehåll.

Xiaomi Mi 11 skärm
Skärmen är utmärkt även i utomhusljus. Och då använder vi inte ens full ljusstyrka.

Tillsammans med hög avläsningsfrekvens för peklagret och en haptisk vibrationsmotor som också reagerar snabbt, ger det en mycket rapp och taktil känsla vid användning. Givetvis bidrar den höga prestandan också till det. En annan intressant funktion är en ai-driven uppskalningsfunktion, som kan öka kvalitet på bilder och video på samma sätt som en smart tv skalar upp bilden.

Utmärkt för film

Mi 11 har ett par kraftfulla stereohögtalare. Xiaomi gör stor sak av att ljudet levereras i samarbete med Harman Kardon. Och visst är det ett audio-varumärke med gott anseende, men det är ingen garanti för att det ska låta fantastiskt. Här låter det dock riktigt bra. Telefonen har dels stöd för hi res-audio, dels har den bra högtalare som levererar krispigt och kraftfullt ljud. Den har inte riktigt den tyngd och fyllighet i basen som vi hoppats på. Asus ROG Phone 5 är fortfarande långt före alla konkurrenter på den punkten. Samsungs och Apples senaste mobiltelefoner bjuder på snäppet högre detaljåtergivning och bättre surroundeffekt. Men det är svårt att klaga på Mi 11.

Xiaomi Mi 11 kamerabump
Kamera som sticker ut i tre steg.

Trestegskamera, bokstavligen

På baksidan reser sig en rejäl kamerapanel i övre vänstra hörnet, som sticker ut i tre steg. Kameradelen sticker först ut, sedan sticker en del av huvudlinsen och vidvinkellinsen ut och slutligen sticker huvudkameran ut ännu mer. Det ger kamerapanelen en intressant stil, men med extra risk för att det samlas damm runt vardera ”trappsteg”. Framsidan har ett litet hål i skärmens ena hörn för selfielkameran.

Huvudkameran har en mäktig 108-megapixelsensor som i standardläge samplar ned till 27 megapixlar. Den tar riktigt snygga bilder i dagsljus och normal inomhusbelysning, med utmärkt detaljåtergivning, pålitlig ljushantering och stor dynamik i bilderna. Den återger subtila detaljer både i skuggor och i ljusa ytor och har överlag en neutral och naturlig färgåtergivning.

På natten och i mörka miljöer vill den automatiskt dra igång ett långexponeringsläge, men det går att stänga av, vilket vi gärna gör. Kameran tar riktgit bra bilder kvällstid och i mörka rum utan lång exponering. Använder du långexponeringsläget nattetid tenderar det att ge ett överdrivet ljust resultat med tappad kontrast som följd.

Med hög klass på optiken och en stor sensoryta går det även bra att använda digitalzoomen upp till
2-3x. Vilket är bra, då kameran saknar telefotolins och optisk zoom. Vidvinkel har inte huvudkamerans fina färgegenskaper, men fotograferar fortfarade bra i dagsljus. Den har även fått stöd för långexponerande nattläge.

Xiaomi Mi 11 kameror
Tre kameror och en blixt. Huvudkameran övertygar, vilket är viktigast. Men i övrigt håller det inte för att vara en premium-mobil.

Kommer nära på avstånd

Slutligen finns en fem megapixel makrokamera. Du kommer inte så nära dina motiv fysiskt, den fokuserar inte närmare än cirka fem centimeter, men istället har den längre brännvidd på optiken, så den zoomar in på motivet. Det gör att det ändå går att komma riktigt nära. Dessutom kan du manuellt zooma 2x med hyfsad bildkvalitet. Det blir dock svårt att hålla bilden stadig och autofokusen är minst sagt opålitlig.

Kameran ska ha försetts med flera förbättringar för att filma, och vi uppskattar till exempel den mjuka zoomkontrollen, de fina egenskaper vid filmning i mörkare miljöer och den jämna bildstabiliseringen som går att ställa i tre nivåer.

Mi 11 har ett batteri på 4 500 mAh. Det är mindre än vad Mi 10 hade. Mi 11 har högre bildfrekvens, högre upplösning och smarta videofunktioner som drar mer ström. Det gör att vi inte får samma batteritid, även om Mi 11 fortfarande levererar mer än godkänt av den varan. Batteriet är dessutom väldigt snabbladdat.

Xiaomi Mi 11 baksida
Xiaomi Mi 11 är trots sitt stora batteri inte särskilt tjock.

Vi fyller på det från noll till fullt under 45 minuter med den medföljande laddaren som är på hela 55 Watt. Även med trådlös laddning ska det gå att ladda batteriet på under en timme. Det kräver dock en specialladdare som vi inte hade tillgång till när vi testade. Enligt Xiaomi ska snabbladdningen inte slita extra på batteriets hälsa och laddcykler.

Mer nyheter på väg

Gränssnittet i telefonen är som vanligt Xiaomis egna MIUI, nu uppe i version 12.0. Det är baserat på Android 11, fast med egen gränssnittsdesign, extra funktioner och egna appar. Det kan ta ett tag att sätta sig in i och har en del egenheter vi inte riktigt begriper oss på, men det är ett smidigt och snabbt system när du väl vant dig. Xiaomi har också tagit bort ett par irritationsmoment, som att reklam poppar upp vid app-installation nu är avslaget som standard.

Under senvåren fick Mi 11 uppdatering till MIUI 12.5, med en handfull optimeringar. Bland annat en hel del ändringar i sådant som gränssnittsanimeringar, integritetsförbättringar och ny smart integrering med Windows-datorer. Även strömförbrukningen uppges ha optimeras, men det har vi inte haft tillfälle att testa och verifiera. En annan nyhet är att du i och med version 12.5 kan avinstallera ett flertal av MIUI:s systemmappar om du inte vill använda dem.

Specifikationer  

Produktnamn: Xiaomi Mi 11
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,81 tum amoled, 1440 x 3040 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 5 megapixel tele-makro med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare med pulsmätare, trådlös snabbladdning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 500 mAh, 14h 40min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 36h samtal
Storlek: 16,43 x 7,46 x 0,8-1 cm
Vikt: 196 gram
Rek. pris: 7 990 kr (128 GB), 8 490 kr (256 GB)
Pris: 8 490 kr (256 GB) hos Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark: 701 537 poäng
Geekbench 5: 3 703 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 123 poäng
3dmark Wild Life: 5 751 poäng
Läshastighet, lagring: 1 422,42 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 730,74 MB/s

Betyg: 4 av 5