De har inte heller slagit på stora pr-trumman vid lanseringen av Galaxy Smarttag. Vilket är märkligt då detta för många är en alldeles utmärkt produkt.

Testad produkt: Samsung Galaxy SmartTags
Pris: Från 240 kronor på Prisjakt

Betyg 4 av 5

Omdöme

Har du en Galaxy-mobil är det Smarttag som gäller, men då ska du se till att få tag på Plus-modellen. Precisionen är inte bättre än Tile, men då fler potentiellt har Smartthings-appen än Tile-appen är det större chans att hitta brickan utanför hemmet. Den har även den bästa funktionen för knappen på brickan.

Positivt

  • Kan styra Smartthings-prylar i det smarta hemmet
  • Behöver inga tillbehör för att fästas på nyckelknippan
  • Hög volym på högtalaren

Negativt

  • Dålig precision då denna modell saknar uwb
  • Fungerar bara med Galaxy-mobiler
  • Andra måste ha Smartthings-appen

Utförande och finesser

Smarttag är en bullig liten rackare i plast som inte ger intryck av att vara speciellt hightech eller tålig. Den är dock dammskyddad och strilsäker enligt ip53, den klarar regn men inte att ligga i en vattenpöl. Den är tjockare än konkurrenterna, men inte störande mycket. Till skillnad från Airtag har den ett hål, så att det bara är att trä upp den på nyckelringen.

Samsung Galaxy Smarttag
Foto: Jonas Ekelund

Att para den med en Samsung Galaxy-mobil, vilket är ett krav, är ytterst enkelt då de hittar varandra automatiskt. Sen är det bara att döpa den i Smartthings-appen (också ett krav). I appen kan du även bestämma vad som ska hända när du trycker kort på, eller håller ned, knappen på sidan av brickan. Har du smarta hem-prylar kompatibla med Smartthings kan du nämligen styra dem med brickan. Mycket smart!

Samsung Galaxy Smarttag
Foto: Samsung

Spårande och precision

När du inte hittar din pryl som brickan sitter fast på är det bara att starta Smartthings-appen och dess hitta-tjänst. Appen försöker få kontakt med alla anslutna brickor och rapporterar om den fått kontakt, om brickan är i närheten eller när den senast hade kontakt med den. I det senare fallen kan du få upp en karta över var den senast sågs.

Det är här som det går att be andra användare om hjälp att hitta en bricka som är på vift. Så länge de har en Samsung-mobil, har Smartthings-appen installerad, och har godkänt att vara med i prylhittar-gänget. Det är ganska många ”om”. Men inte värre än att den hittas i centrala Stockholm på ett par minuter! Över förväntan! Däremot ska du nog inte ha samma förväntningar i lingonskogen.

När brickan väl är inom räckhåll ber du appen om hjälp att hitta den. Den ger då en indikation om styrkan på signalen, så att du vet om du kommer närmare eller längre bort. Men bättre än så är det inte, vilket är frustrerande. När den väl får kontakt går det dock att be brickan spela upp en signal. Volymen är tillräckligt hög för att den ska höras på långt avstånd.

Specifikationer

Produkt: Samsung Galaxy SmartTag
Tillverkare: Samsung
Testad: Maj 2021
Systemkrav: Samsung Galaxy-mobil.
Anslutning: Bluetooth LE 5.0
Räckvidd: 120 meter
Mått: 39 x 39 x 9,9 millimeter
Vikt: 13 gram
Utbytbart batteri: Ja
Rek. pris: 350 kr (2-pack 600 kr, 4-pack 990 kr)
Pris: Från 240 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5