Testad produkt: Jabra Elite 45h
Pris: 849 kronor hos Webhallen

Jabra har en lång historia av kontorsheadsets och konferenshögtalare, främst riktade till företag, men erbjuder sedan flera år tillbaka även konsumentprodukter. Bland annat hörlurar i alla dess former. Företagets produktportfölj är numera bred nog för att kunna erbjuda modeller i de flesta kategorier, alltifrån sporthörlurar till feta over ear-varianter med inbyggd aktiv brusreducering.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Numera kommer flertalet nya on/over ear-modeller från de mer etablerade tillverkarna med funktioner såsom touchfunktion och aktiv brusreducering/genomlyssningsläge. Med dessa lättviktare siktar Jabra in sig mot en mer priskänslig målgrupp, där ett lägre pris lyckligtvis inte ska likställas med sämre ljudkvalitet. Det smidiga formatet liksom en brutal batteritid kompenserar till viss del för avsaknaden av vissa funktioner och sammantaget kan vi bara konstatera att Elite 45h har förutsättningarna för att kunna attrahera en och annan jobbpendlare framöver. 

Positivt

  • Prisvärt balanserat ljud – även vid samtal
  • Komfortabla och lätta
  • Användbar tillhörande app
  • Batteritid

Negativt

  • Ljudläckage i båda riktningar
  • Basåtergivningen vid riktigt låga frekvenser
  • Inget stöd för Bluetooth aptX eller AAC

Nätta on ear-hörlurar

Jabra Elite 45h är ett par nätta hörlurar i ett så kallat on ear-utförande. Enkelt förklarat vilar kuddarna direkt mot öronen i ställer för ett par over ear-hörlurar (även kallat Around ear) där kuddarna istället är placerade runt öronen. Generellt kan man säga att on ear-hörlurar är mer portabla, släpper in mer ljud från omgivningen (på gott och ont) och ger en mindre instängd känsla än vad de mer omslutande kåporna gör.

Jabra Elite 45h

För att återgå till Jabra Elite 45h väger de endast 160 gram, känns välbyggda och de mjuka öronkuddarna är fodrade med memoryskum. De har en relativt lös passform, vilket innebär att de lätt hamnar ur position vid hastiga huvudrörelser, även om hörlurarna har ett visst skydd mot både damm och fukt (IP52) lämpar de sig inget vidare för att ta med under löprundan eller till gymmet.

Jabra Elite 45h

Logisk placerade fuktionsknappar

På höger kåpa är samtliga funktionsknappar placerade och användarmässigt är de en dröm att hantera. En knapp i underkant för av/på samt för att aktivera sökningsfunktionen (bluetooth), samt tre knappar närmare ovansidan för samtliga uppspelnings- och samtalsfunktioner. Enkelt och logiskt! Kuddarnas passiva isolering är knappt värd att ens nämna, pausar du uppspelningen kan du utan problem fokusera på omgivande ljud alternativt föra en konversation, utan att du behöver ta av dig hörlurarna.

Bestyckningen består av ett par 40 millimeters-element som bjuder på en angenäm ljudupplevelse. Det spelar ingen egentlig roll vad vi matar dem med; I Like It Heavy med Halestorm eller den akustiska versionen av I Do med Brett Young – balanserat, detaljerat och med en påtaglig närvarokänsla. Akilleshälen är basåtergivningen, vid riktigt låga frekvenser tenderar det att brista.

I mer bullriga omgivningar gör den begränsade passiva isoleringen sig emellertid påmind och med tanke på hörlurarnas breda användningsområde någon du ta med i beräkningarna.

Ingen uppspelning via kabel

Elite 45h saknar uppspelningsmöjlighet via kabel men med tanke på att det inbyggda batteriet mäktar med upp till hela 50 timmars trådlös uppspelning (liksom möjlighet att snabbladda 15 minuter för upp till 10 timmars speltid) kan du sitta lugnt i båten och konstatera att det snarare är din uppspelningsenhet som troligtvis kommer att knäa före hörlurana. 

Jabra Elite 45h

Den tillhörande appen är en enkel historia och ändå en trevlig bekantskap. Förutom att du här kan uppdatera enheten med eventuell ny firmware, liksom ställa in efter hur lång tid hörlurarna automatiskt ska stängas av om de inte används, finns här även sex förinställda ljudlägen att välja mellan samt en femstegad equalizer om du vill experimentera för en mer personlig inställning.  

Specifikationer

Modell: Elite 45h
Typ: trådlösa on ear-hörlurar
Testad: januari 2021
Tillverkare: Jabra
Anslutning: Bluetooth 5.0
Röststyrning: Ja, via telefonen ( Amazon Alexa, Siri eller Google Assistant)
Inbyggd aktiv röstassistent: Nej
Högtalardiameter: 40 mm
Frekvensåtergivning: 20–20 000 Hz
Medföljande tillbehör: Förvaringspåse
Vikt: 160 gram
Rek pris vid test: 999 kronor
Pris: 849 kronor hos Webhallen

Betyg: 3 av 5