Här har vi testat RIG 800HD, men det mesta som gäller dessa, design, komfort och grund-ljudkvalitet, är mer eller mindre samma för alla tre. Det går att flytta alla tre mellan olika maskiner, men då med begränsad, eller ingen, mikrofonfunktion.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du sitta med lurar på i flera timmar i sträck är RIG 800 ett riktigt intressant headset, då det hör till de allra bekvämaste vi testat. Det slår kanske inte de allra mest avancerade konkurrenterna i mikrofonkvalitet och funktioner, men överlag bra ljud och imponerande batteritid gör att vi absolut rekommenderar det.

Positivt

  • Extra lätt och bekvämt.
  • Lättanvänt med tydliga kontroller.
  • God ljudkvalitet, speciellt tack vare Atmos.
  • Bra batteritid.

Negativt

  • Externa ljud läcker lätt in
  • Inte klockren mikrofon.
  • Få inställningsmöjligheter.
Lurarna för pc och Xbox One har ett extra värde som Playstation-modellen saknar: du får licens för Dolby Atmos for Headphones på köpet. Trots det har RIG 800HS för det mesta samma prislapp. Det är en av de billigare lurarna i detta test med en prislapp på ungefär 1 400 kronor. Det är dock inte ovanligt att se dem i kampanjer i enstaka butiker för ännu lite lägre.

Design och komfort

RIG-lurarna utmärker sig genom att vara ovanligt lätta. Vi kan ha ett par på huvudet timme ut och timme in utan att vi knappt märker av dem. Konstruktionen och ytorna kan kännas lite kantiga och plastiga, men där det gäller, i huvudbågen och runt öronen, är det utmärkt bekvämt.

Plantronics RIG 800HD

Den har en mjuk och flexibel passform, följsam minnesskum i fodringen runt örat och textiler som andas. Ett löst, elastiskt tygband i huvudbågen går att ta loss och tvätta om det skulle bli för svettigt. Kåporna kan inte vridas i sidled men justeras stegvis i höjd. Mikrofonarm sitter fast på ena sidan, och är tunn nog för att ignoreras i uppfällt läge om du inte använder den.

Ljudkvalitet

Hörlurarna med sina 40 millimeters drivenheter pumpar ur sig kvalitetsljud med tydlig om än inte supertung bas, och bra detaljer i både diskant och mellanregister. Det är svårt att klaga på något specifikt här, men mer maxtryck i lurarna hade varit välkommet i vissa situationer.

Om inte annat för att överrösta omgivningen. Den lätta och luftiga konstruktionen i RIG 800 gör också att lurarna är extra lyhörda, och ljud utifrån, såsom fläktbrus från datorn, stör mycket mer här än i många andra headsets vi testat.

Mikrofonen är inget speciellt, utan högst genomsnittlig i kvalitet. Den verkar tappa en del detaljer och krispighet i röster, och kan även drabbas av vissa puffljud om du vinklar in den för nära munnen. Men det behöver du troligen inte göra, då den plockar upp ljud tydligt även på några centimeters avstånd.

Dolby Atmos

Funktioner

RIG 800HD kopplas upp med en usb-dongel till datorn. Det är inte en nano-mottagare, utan en fyrkantig liten dosa på längre sladd. Uppkoppling till headsetet sker sedan med rf-teknik och du har en räckvidd på ungefär tio meter. Plantronics får extra plus i kanten för headsetets långa batteritid. De utlovar 24 timmar, och verkar också leverera det. Att ladda upp till max kan dock ta tid – upp till fyra timmar via en mikro usb-port.

M3 rekommenderar

På headsetet sitter på/av-knapp, en stor volymratt, en lika tydlig ratt för att mixa mikrofon- och spelljud, samt en knapp som växlar mellan fyra equalizerlägen. Mikrofonen verkar bara ha ett känslighetsläge. RIG 800HD kommer inte med något extra eget styrprogram, utan det vi får är Dolby Access med Atmos for Headphones-tillägget. I det får vi tillgång till bra surroundfunktion, speciellt Atmos-kodade ljudkällor och spel, samt mer detaljerad equalizer för sådant som filmer och musik.

Specifikationer

Produktnamn: Plantronics RIG 800HD
Testat: Februari 2020
Tillverkare: Poly
Anslutning: Trådlös rf till usb-mottagare
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc (separata modeller finns för Xbox One och PS4)
Rek. pris: 1 490 kr
Pris: Från 1 490 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5