Testad produkt: ROG Theta 7.1
Pris: Från 2 418 kronor via Prisjakt

Det här gäller även ROG:s mustigaste headset, Theta 7.1, som precis som namnet antyder satsar på surroundljud för att ge främst fps-spelare ett övertag gentemot sina fiender. Här sparas inte på krutet i något avseende över huvud taget. Headsetet är kompatibelt med i stort sett alla enheter som går att spela på.

Betyg 4 av 5

Omdöme

ROG Theta 7.1 är verkligen inte ett headset för alla. Det är stort, tungt och har en oblyg och bökig design som mycket väl kan avskräcka minimalister. Det nyanserade och kristallklara 7.1-ljudet övertygar stort, framför allt i fps-spel, men mikrofonen kunde gott ha varit snäppet vassare sett till den höga prislappen.

Positivt

  • Fenomenalt surroundljud.
  • Bekvämt.
  • Bra mjukvarustöd.

Negativt

  • Stort och tungt.
  • Saftig prislapp.
  • Bara "godkänd" mikrofon.

Design och komfort

Direkt vid en okulär besiktning av förpackningen står det klart att vi har att göra med ett massivt headset. Theta 7.1 är inget annat än enormt och väger en bra bit mer än ett halvt kilo. 650 gram för att vara exakt, och efter att ha testat flera andra headset nyligen får vi en påtaglig tyngdkänsla när vi sätter på oss det. Även om den initiala chocken är övergående kommer vi aldrig ifrån känslan av att ha något tungt på oss.

ROG Theta 7.1

Tur då att det är bekvämt. En generös underbygel i tyg eliminerar potentiellt skav mot huvudet och kåporna, där vi kan välja mellan helt eller delvis tygklädda, är stora och mjuka. Det gör dem även bra för glasögonprydda användare. Du kan gott spela i timmar utan att uppleva obehag.

Aluminiumkåporna är riktigt stora och tunga, vilket säkerligen kan förklaras med all teknik som sitter i dem (mer om det strax). En ROG-logotyp med konfigurerbar led-belysning pryder varje kåpa, som håller nere knappar och vred till ett föredömligt minimum. Det enda vi hittar är volymreglage och en skjutknapp för telefon- respektive datorläge. En kontakt för den medföljande mikrofonen finns också här.

Från varje kåpa löper en löjligt grov sladd som sedermera mynnar ut i en usb-c-kontakt. En adapter till usb-a medföljer. Kort och gott är det här inget headset du har på dig ute på stan – det är på tok för brötigt och opraktiskt – utan det är hemma framför tv:n eller datorn som det kommer till sin rätt. 

Ljudkvalitet

Skälet till storleken återfinns i de tekniska specifikationerna. I varje kåpa sitter inte mindre än fyra separata högtalarelement: 3x 30-millimeterselement placerade på sidan, i mitten och bak, samt ett 40-millimeterselement som sköter den mäktiga, virtuella basåtergivningen. Här finns också en dedikerad 7.1-DAC som skickar ljud till fyra ESS 9601-drivelement.

Det hela låter, av förståeliga skäl, väldigt bra. Vi testar headsetet ihop med ett gäng olika fps-spel och upplever inga som helst problem med att lokalisera det ljud som uppstår från zombier, aliens och andra ondingar. Vi upplever ljudåtergivningen som synnerligen krispig och nyansrik. Basen är även den imponerande och kan få även de mest härdade skallar att dallra vid riktigt kraftiga explosioner eller maskinljud. 

ROG Theta 7.1
Asus Armoury är ett kompetent program för att justera de olika inställningarna för Theta 7.1.

Helt okej för musik är det också, men som vanligt när det kommer till gamingheadset krävs det viss justering i mjukvaran för att få det att låta tillfredsställande. Även här gör basen ett bra jobb med att snappa upp dova tonarter som flera andra headset helt enkelt saknar förmågan att återge.

Mikrofonen är enligt Asus världens första med ai-välsignad brusreducering. Det ska göra den särskilt bra på att eliminera bakgrundsljud och göra det bästa för att återge din röst med hänsyn till rummets akustik. Just buller och högljudda tangenttryckningar eliminerar den effektivt, men själva ljudkvaliteten sticker varken ut positivt eller negativt. Vi hade nästan väntat oss något klarare ljud i denna prisklass.

Funktioner

För att hantera inställningarna i ROG Theta 7.1 behöver du ladda ned mjukvaran ROG Armoury. Den samlar, tacksamt nog, alla inställningar på en och samma sida utan plotter. Här kan du bland annat välja mellan sex förinställda profiler beroende på spelgenre, men även ratta in ett musikläge som också det kan genreanpassas. Samplingsfrekvens, surroundljud på/av och mikrofoninställningar återfinns också här, liksom en separat flik som låter dig styra led-lamporna på hörlurskåporna.

Specifikationer

Produktnamn: ROG Theta 7.1
Testat: Februari 2020
Tillverkare: Asus ROG
Anslutning: Usb-c (inkl adapter för usb-a)
Surround: Ja, 7.1
Fungerar till: Pc, Mac, spelkonsoler, mobil
Rek. pris: 2 999 kronor
Pris: Från 2 418 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5