Testad produkt: Xiaomi Poco M3
Pris: Från 1 790 kronor på Prisjakt

När det kommer en telefon som bokstavligen heter M3 måste vi bara testa den. Det är Xiaomi-avknoppade Poco som lanserat den och den är tänkt att locka de med snävare budget, men som vill ha mycket mobil för pengarna. 1 790 kronor får du betala för den.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett pris under 2 000 kronor ställer vi inte skyhöga krav, men Poco M3 uppfyller faktiskt och överträffar de flesta. Vi får mycket kvalitet som vi inte förväntar oss och få saker att klaga på. Dessutom en rolig, annorlunda design. Årets första mobil får tummen upp.

Positivt

  • Annorlunda design och god byggkvalitet.
  • Stort och snabbladdat batteri.
  • Bra bild och ljud i prisklassen.
  • Kamera är bra.

Negativt

  • Bitvis krångligt gränssnitt.
  • Var är makrokameran?
  • Ingen nfc.
M3 rekommenderar

För pengarna får du en hel del bra egenskaper för att vara en budget-mobil. Den har en stor skärm på 6,53 tum med 1080p-upplösning, en (för det mesta) snabb åttakärnig processor, 128 gigabyt internminne, ett extra stort batteri och till och med stereohögtalare.

Funktionsmässigt saknar vi inget avgörande, förutom möjligen nfc, som du får klara dig utan. Funktioner som trådlös laddning och ip-klassat vattenskydd förväntar vi oss inte i den här prisklassen. Istället har den ett par andra funktioner som är lite mer ovanliga; fm-radio och ir-diod.

Poco M3 färger
Poco M3 finns i tre olika färger.

Poco M3 är byggd i mestadels plast, men stabil sådan med bra greppkänsla och en egensinnig stil. Telefonen säljs i tre färger, en återhållsamt svart, en blålila och en gul. Framsidan är täckt av Gorilla Glass 3.

Inte extremt ljusstark

Skärmen har en droppformad mini-flärp upptill för selfie-kameran. Med tanke på priset levererar den en riktigt bra foton. Ljusstyrkan ligger som mest strax under 400 cd/m2. Det är för svagt för intensivt solljus, men i de flesta lägen duger det, och i miui-gränssnittet, som den delar med Xiaomis mobiler, finns en solljus-funktion som ger maximalt med ljus och skärper kontrasten, vilket kan hjälpa om det är soligt.

Skärmen ger oss budgetvibbar när det kommer till betraktningsvinklarna. Det krävs inte mycket synvinkelavvikelse för att vi ska få tydligt kontrastskillnader där vita ytor blir gråa. Färgerna är däremot helt okej. Den gör ett mycket bra jobb att återge srgb-bild i standard-läget. Tillsammans med de överraskande bra stereohögtalarna blir det en riktigt trevlig mediauppelvelse som vi inte förväntade oss i den här prisklassen.

Standard-läget är dock inte standard (!), här finns även ett mer intensivt Auto-läge och ett som heter Mättad, vilka vi har svårt att se någon skillnad på. Bägge har mer färgintensitivitet samt kallare toner. Alla skärmlägena går att justera manuellt. Det blir det plus i kanten för. Skärmen har 60 Hz uppdateringsfrekvens, men levererar dessa på rätt sätt, utan släp i bilden, skärmen ger en rapp känsla när vi sveper och scrollar.

Poco M3
Om du har sett en Xiaomi-mobil tidigare är gränssnittet bekant. Det är bara enstaka småsaker som skiljer dem åt.

Prestanda räcker, för det mesta

I alla fall så länge prestandan hänger med. Det gör den för det mesta, men Snapdragon 662 och fyra gigabyte ramminne har sina begränsningar. Intensiv scrollning på en tung webbsida eller användning av krävande appar gör att viss hackighet infinner sig. Både wifi-och 4g-anslutning verkar däremot betryggande snabb, så det blir troligen inga flaskhalsar där.

Kamerapanelen på baksidan rymmer en 48-megapixelsensor, en makrokamera och en kamera för djupseende, men du får klara dig utan vidvinkel och optisk zoom. Till skillnad från många andra mobiler utan zoomlins får vi här inte ens upp ett 2x zoomläge i kameraappen och om vi digitalzoomar manuellt blir resultatet inget vidare.

I standardläge plåtar den 12-megapixelbilder med skarpt och snyggt resultat. Bilderna har hög detaljering och bra dynamik, men kanske aningen kalla färger – något den delar med flertalet Xiaomi-mobiler. Det är helt enkelt något med automatiken i deras mjukvara som verkar vara ett medvetet val. Om du gillar det eller inte är en smaksak, men i den här prisklassen tänker vi inte vara kräsna. Det är lätt att ta en bra bild, det är det viktiga.

Poco M3 baksida
Läderstil på baksidan och en extra bred panel upptill. Det är bara design och har, såvitt vi kan se, inget praktiskt syfte.

Problemfri kamera, men en saknas

För att vara en telefon under 2 000 kronor plåtar den riktigt bra och gör inte bort sig inomhus i dämpad belysning heller. Där har många billiga mobiler svårt med fokus, brus och färgbalans, men Poco M3 levererar stabilt om än inte med högsta kvalitet.

Ett klart mysterium är makrokameran. Vi kan inte hitta hur den aktiveras! Det finns såvitt vi kan se inget sätt att välja den, varken som extra funktion eller som val i appens pro-läge, vilket är fallet med en del andra Poco- och Xiaomi-mobiler. Inte heller är det något som aktiveras automatiskt vid närgånget fotograferande. Förhoppningsvis kan detta fixas med en uppdatering.

Poco M3 har ett extra stort batteri på hela 6 000 mAh. Att de lyckas med det utan att mobilen känns överdrivet tung eller tjock är riktigt trevligt. Bildskärmen är en avgörande batteritjuv. Kör vi mobilen på högsta ljusstyrka räcker batteriet givetvis fortfarande länge, fattas bara annat, men inte så länge som vi hoppats på.

En dämpad skärm gör dock susen, håller du koll på den får du utan problem ut ett par dagars normalt användande utan att behöva tänka på laddning. När det är dags för det får du bra snabbladdning på upp till 18 watt.

Poco M3 knapp
Fingeravtrycksläsare sitter i på-knappen på sidan.

MIUI i egen tappning

Operativsystemet är Android 10 och gränssnittet miui 12. Men det är inte exakt likadant som i XIaomi-mobiler, utan den har en egen Poco-launcher som skiljer sig på ett par mindre punkter.

För det mesta är det dock enkelt att använda, men det kan krävas viss inlärning om du kommer från en annan Android-mobil. En del onödiga egna appar och en handfull tredjepartsappar vi hellre hade valt att ladda hem själva irriterar också.

En uppenbar konkurrent till Poco M3 är nyligen släppta Moto G9 Power, även den med 6 000 mAh batteri, högupplöst kamera, samma processor, minne och lagringsmöjligheter. Poco är mer mångsidig, med bättre kamera, bättre skärm, bättre ljud och aningen högre klass på konstruktionen. Den har dock inte lika bra batteritid, även om den också räcker länge.

Specifikationer                           

Produktnamn: Poco M3
Testad: Januari 2020
Tillverkare: Poco/Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 662
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,53 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, fm-radio, ir
Operativsystem: Android 10 med MIUI 12
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 6 000 mAh, 14h 10min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 25h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 16,2 x 7,7 x 1 cm
Vikt: 198 gram
Rek. pris: 1 790 kr
Pris: 1 790 kr på Inet

Prestanda

Antutu Benchmark: 185 120 poäng
Geekbench 5: 1 352 poäng, 314 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 1 173 poäng
Läshastighet, lagring: 512,39 MB/s

Betyg: 4 av 5