Testad produkt: Corsair HS70 Bluetooth
Pris: 1 190 kr hos Proshop.

I en tid då crossplay över olika typer av spelkonsoler, datorer och mobiler blir det allt vanligare att vi söker oss till externa lösningar för att chatta med varandra. Teamspeak, Discord och Mumble är bara några av programmen som används istället för spelens (eller spelkonsolernas) egna inbyggda system.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Corsair HS70 Bluetooth ett ypperligt headset för dig som vill använda dig av andra kommunikationssätt än konsolernas egna lösningar. Det fungerar riktigt bra efter finjustering av källorna och med en batteritid på runt 30 timmar finns det inte mycket negativt att anmärka på. Särskilt inte med tanke på prislappen.

Positivt

  • Flera källor samtidigt till ett överkomligt pris
  • Bekvämt att använda

Negativt

  • Inte trådlöst med Switch i dockat läge
  • Bara ett reglage för ljudet
Ett problem som kan uppstå är att få ljud från två separata källor direkt in i hörlurarna. I vanliga fall kan det lösas med olika typer av kablage, alternativt en mixer. Med Corsairs nya HS70 Bluetooth slipper vi däremot alla extrakostnader, då den tar emot ljud via såväl 3,5 millimetersingången som trådlöst. Samtidigt, ska tilläggas.

Optimalt för Switch i bärbart läge

Headsetet fungerar med alla format som använder sig av nämnda 3,5-ingång, men känns extra befogat på Nintendo Switch. Detta då långt ifrån alla spel använder sig av Nintendos egen app-lösning för onlinekommunikation. Det är betydligt enklare att bara fortsätta använda en befintlig favoritapp, utan att tappa möjligheten till att fortsätta höra musik och ljud från spelet.

Switch Corsair
Foto: Raphael Cano Felix

Smidigast är det såklart i bärbart läge. Då kopplar vi in headsetet i konsolens 3,5-ingång och fortsätter sedan med att synka källa nummer två, mobiltelefonen i detta fall, via bluetooth. Spelar du Switch stationärt får du dessvärre använda dig av den medföljande usb-c-sladden för källa nummer ett.

Det hade varit önskvärt med en lösning för trådlös överföring av ljudet från en dockad Switch. Kanske en usb-sändare med eget protokoll? I dagsläget får vi istället leta efter den längsta usb-kabeln vi har inom räckhåll och inte ens då blir det helt bekvämt. Xbox- och Playstation-konsoler har däremot inte samma problem, eftersom kontrollerna är utrustade med 3,5-ingångar.

Användning och komfort

När vi väl kopplat allt testade vi ett sedvanligt telefonsamtal mixat med spelljud från Fortnite. Epics Battle Royale-spel är en actionfylld upplevelse, där vi sällan får tid att andas ut. Då är det extrabekvämt med rösten som varnar för inkommande samtal samt knappen under ena kåpan som låter oss svara. Överlag märker vi inga störningar från de båda källorna och vi missar varken smygande ljudeffekter eller avlägsna skottljud. Det gäller även när vi samtalar över andra appar.

Corsair switch
Foto: Corsair

Däremot beror resultatet på hur du själv reglerat respektive källa. Detta då headsetet enbart har ett reglage för utljudet, som då är kombinerat för bägge ljudkällorna. När vi märker att den ena källan överröstar den andra måste vi alltså till respektive källa för att justera den. Det är givetvis lättfixat på mobilen eller Switch i bärbart läge, då båda har lättillgängliga knappar för volym. Men om konsolen är dockad till en tv blir det genast krångligare.

Annars sitter headsetet stadigt och påverkas inte av plötsliga huvudrörelser. Kåporna är av modell större och själva bågen anpassar sig bra till allt från barnhuvuden till vuxna. Mikrofonen är i sin tur avtag- och böjningsbar. Den verkar hålla riktigt bra, då vi böjt mikrofonen åt alla möjliga håll ända sedan vi fick in headsetet för test.

Andra funktioner

Dessvärre saknar Corsair HS70 Bluetooth 7.1-ljud, men det vi får är ändå bra. Vi kan höra ljudet komma från olika håll och kvaliteten sviktar inte oavsett spelgenre. Givetvis är headsetet främst framtaget för flerspelarlägen, men fungerar också minst lika bra när vi bara vill ha ett annorlunda soundtrack till våra solo spelupplevelser.

iCue Corsair programvara

För den som ytterligare vill anpassa inställningarna är headsetet kompatibelt med Corsairs Icue-mjukvara för pc och mac. Där kan vi finjustera diverse eq-reglage efter eget behag, spara olika profiler (och byta mellan dessa) samt välja mellan ett flertal förinställda alternativ, som exempelvis fps-läge. Mjukvaran är lättbegriplig även för den mest ovane. Vad vi dock saknar hos Corsair HS70 är möjlighet att växla mellan de sparade profilerna utan att behöva vara kopplad till datorn.


Specifikationer

Produktnamn: HS70 Bluetooth
Tillverkare: Corsair
Testat: December 2020/januari 2021
Anslutning: Usb-c / 3,5 millimeter / Bluetooth
Batteritid: Runt 30 timmar
Surround: Nej
Fungerar till: Spelkonsoler, datorer, mobiltelefoner
Pris: 1 190 kr hos Proshop.

Betyg: 4 av 5

Corsair HS70 Bluetooth

Bästa pris just nu: 1190 kr