Testad produkt: Amazfit GTS 2
Pris: Kostar från 1 664 kronor på Prisjakt
För ett och ett halvt år sedan testade vi Amazfit GTR, en aktivitetsklocka från Huami med ett eget system som hade snygg skärm, tilltalande design och exceptionellt bra batteritid. Nu har de släppt uppföljaren med ett pris på 1 890 kronor.
Omdöme
Positivt
- Snygg och bekväm
- Bra aktivitetsfunktioner
- Ljusstark skärm
- Smidigt gränssnitt
Negativt
- Inte lika batteritid som föregångaren
- Flera nya funktioner behöver finputsas
- Måttlig gps-precision
GTR 2 är rund och det går inte att komma ifrån att jämföra designen med Apple Watch, då den har samma stil med mjukt avrundade hörn, aluminiumskal och en skarp amoledskärm framtill.
Klockren komfort
Klockan är en utmärkt behändig liten sak om det du är ute efter ett klocka som du spänner på handleden och sedan glömmer bort. Den har låg vikt, kompakt form och utmärkt passform tack vare ett mjukt och följsamt silikonarmband.

Klockan har en knapp på sidan som tar dig till appmenyn eller tillbaka till urtavlan, men det mesta kontrolleras och navigeras med pekskärmen. Den har bra touchrespons och snabba, rappa menyer som är byggda på du sveper innåt från sidorna. Här finns det en viss tendens till att det blir fel och vi serveras en topp-insvept inställningsmeny, istället för en sido-insvept app, men med lite vana blir det mer pålitligt.
Den största uppgraderingarna av klockan är att den försetts med fler och bättre funktioner. Pulsmätaren är av en mer avancerad optisk typ, som möjliggör mätning av blodsyrenivå och som dessutom kan aktiveras för kontinuerlig loggning av pulsen. Antalet träningsprogram har också utökats rejält, bortåt hundra stycken med varierade aktiveter som kampsport, dans och rodd.
För övrigt har den samma uppsättning sensorer som föregångaren – gyro och accelerator, barometer och ljussensor. Samt inbyggd gps. Denna verkar precis som tidigare inte ha samma precision som vi hittar i mer påkostade klockor och mobiler, men den klarar att logga en joggingrunda.

Slutet system
Det här är ingen smartklocka med ett öppet operativsystem. Det finns inga appar att ladda ned till den, enbart ett trettiotal urtavlor där flertalet har fokus på aktivitetsspårning. Det som är förinstallerat i appväg är det du får nöja dig med.
Förutom träningsprogram finns en väderapp, alarm, kalenderfunktion samt separata appar för pulsmätning, blodsyrenivå och stressanalys. Du får givetvis också grundläggande notifieringar från utvalda appar i mobilen, i alla fall om du lyckas hitta hur man aktiverar det. Det var ovanligt svårt att hitta den funktionen.
En ny sak i klockan är att den har fått wifi-stöd. Det verkar dock inte gå att koppla upp sig till ett lokalt nätverk och använda den helt fri från telefonen. Om det går är det en väl dold funktion. Det enda wifi verkar användas till är att föra över data mellan mobilen och klockan.
Det är behändigt framförallt vid ett tillfälle; om du vill föra över musik. Amazfit GTS 2 har fyra gigabytes inbyggt minne och kan användas tillsammans med bluetooth-hörlurar för att spela musik, när du är ute och rör på dig så du slipper ha med dig mobilen.

Prata direkt med klockan
Nytt är också att GTS 2 har fått inbyggd högtalare och mikrofon. Den låter faktiskt överraskande bra, men huvudsyftet är att dels kunna använda för telefonsamtal, dels för röststyrning. Du kan också få klockan att göra vissa saker via röstkommandon, men det fungerar enbart på engelska.
Inbyggda mediaspelarappen kan växla mellan att spela internt lagrade filer eller från Spotify på mobilen. Hanteringen av lokala musikfiler, spellistor med mera är dock bökig och förvirrande. Efter att vi laddat upp musik kan vi spela upp den, men inte längre se vilka musikfiler vi har fört över, vi hittar inte heller något sätt att radera dem.
Det här är något som Huami gärna får fixa med en uppdatering av deras mobilapp Zepp, som sköter koppling och synkning till klockan. Utöver förvirringen med musiken är appen en riktigt trevlig upplevelse. Den är lättnavigerad, ger bra överblick och direkt koll på dina loggade parametrar. Det är smidigt att sätta aktivitetsmål och ställa in precis hur påstridig klockan ska vara med att uppmuntra dig att hålla dessa.
Funktionsrikt i mobilen
Du kommer enkelt åt larmfunktionen, ett schema där du kan lägga in påminnelser samt snabba analyser av insamlad data från de senaste dagarna; allt från sömnmönster (om du har klockan på dig på natten), stressnivå och ett gäng fysiska aktivitetsloggar. Många av dessa är dock data du måste mata in manuellt med jämna mellanrum.

Föregångaren kunde skryta med väldigt bra batteritid. Men i istället för över 20 dagars aktivt bruk får vi med deras nya klocka klara oss klart färre dagar mellan laddning. Huami uppger sju dygn, men efter tre dagars användning har vi tappat halva laddningen.
Det beror på flera orsaker, som de konstant aktiva sensorerna och kontinuerlig loggning är även det en bidragande orsak. Skärmen har också ett alltid på-läge för urtavlan. Fem till sju dagar är fortfarande inte lite och som tur är batteritet snabbladdat.
Det går dock inte att komma ifrån att nya klockan har tappat vad som gjorde föregångaren unikt bra. Kan den ökande funktionaliteten kompensera för det? Det beror på vilket typ av användare du är och vad som är viktiga för dig.
Specifikationer
Produkt: Amazfit GTS 2.
Produkttyp: Aktivitetsklocka.
Tillverkare: Huami
Testad: Januari 2021.
Systemkrav: Android / IOS.
Skärm: 1.65 tums amoled, 348 x 442 bildpunkter, 341 ppi.
Sensorer: PPG pulsmätare, stegräknare, gyro, barometer, ljussensor, gps.
Anslutningar: Bluetooth, wifi (wifi direct).
Operativsystem: Proprietärt.
Kontroll: Pekskärm, 1 knapp
Batteri: 246 mAh, upp till 7 dagar batteritid.
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter, sömnmätning, automatsikt träningsprogram.
Mått, boett: 42,8 x 35,6 x 9,7 mm.
Vikt: 25 gram utan armband, 40 gram med armband.
Rek. pris: 1 890 kronor.
Pris: Från 1 664 kronor på Prisjakt.

Amazfit GTS 2 Pris vid test: 1416 kr.
