När den professionelle schackspelaren Hikaru Nakamura började spela och lära ut sin sport till några av de största namnen på streamingsajten Twitch så ökade intresset för sporten enormt. Redan i juni anordnades den första turneringen för streamers, youtubers och andra kända personer av schackhemsidan Chess.com. Turneringen kom att döpas till Pogchamps och endast några månader senare hölls den andra upplagan.

Flera av de största namnen på streamingplattformen Twitch har varit med i dessa turneringar. XQcOW, Moistcr1tikal samt svenske Forsen är några av de som deltagit i turneringarna där spelarna inte bara får möta varandra utan får även professionell träning från några av de största namnen i schackvärlden.

Nu är det dags för tredje upplagan av Pogchamps. Tävlingen kommer att spelas i mitten av februari och har då den största prispotten, de största namnen och troligtvis flest tittare hittills där 100 000 dollar står på spel samt ett löfte från organisatören Chess.com att matcha prissumman för att ge till välgörenhet.

De hetaste nytillskotten består bland annat av en av världens kändaste kvinnliga streamers, Pokimane, och Youtube-fenomenet MrBeast som nyligen spelade en match mot stormästaren Hikaru där det tydligt visade sig att de nya utövarna har mycket att lära.