Testad produkt: Arctis Pro Wireless
Pris: 3 190 kronor hos Webhallen

Det här är ett av dyrare gamingheadseten på marknaden just nu, med ett pris på mellan 3 200 och 3 500 kronor i de flesta stora butiker. Arctis Pro komplett med ljudkortsdosan är kompatibel med pc och Playstation 4, men det har även stöd för bluetooth och kan parkopplas med till exempel en mobiltelefon.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är ett utomordentligt väl genomtänkt headset som löser många praktiska problem. Det har också utmärkt komfort och ljudkvalitet i toppklass, även om det riktigt brutala trycket man ibland skulle vilja ha inte infinner sig, och det är aningen lyhört mot miljöljud runtom. Priset kan också få en och annan köpare att se sig om efter alternativ. 

Positivt

  • Bra ljudkvalitet överlag.
  • Mångsidig och användarvänlig sändare.
  • Smart med utbytbart batteri.
  • Fungerar fristående med bluetooth.

Negativt

  • Lite känsligt för externa ljud.
  • Högt pris.

Design och komfort

Lurarna är en rätt så lätt konstruktion i en avskalad design som gör att de ser mer ut som moderna trådlösa hifi-hörlurar än ett gaming-headset. Det enda som bryter av är en mikrofon på en utdragbar tunn arm, som sticker ut någon centimeter när den är infälld.

Steelseries Arctis Pro Wireless

Ytorna är i matt plast med detaljer i matt metall, och huvudbågen är försedd med ett spännbart elastiskt textilband. Inspirationen för det sägs ha kommit från skidglasögon, och det är lätt att se likheten. Men lyckligtvis spänner det inte åt lika hårt här. Själva vadderingen runt öronkåporna är i luftig textil som andas bra, men vadderingen är lite stummare än vad vi tycker är perfekt. Den sluter tätt om även om du till exempel har glasögon, vilket är bra, men trycker åt lite extra tunt tinningarna.

Ljudkvalitet

Ljudet genereras med högkvalitativa neodymium-element och levererar både krispighet i diskanten, tydlighet i detaljer och tung, fyllig bas. I alla fall när vi lyckas ställa in allt rätt. Flat ljudkurva är lite tunn, så det gäller att justera till den på egen hand, antingen i inställningsprogram på dator eller i ljudkortets inbyggda meny. Ja, den har en liten skärm och styrratt framtill, så att du kan få bra audiokontroll även på en Playstation 4. Eller vad som helst om du pluggar in en ljudkälla i en av dess ljudingångar.

Lurarna har stöd för DTS:X-surround i 7.1 och det går att ställa in olika profiler för det, som att simulera studiomiljö, biograf eller optimera för spel. Du kan även ställa in olika nivåer på stereospridningen. Är det något vi har att klaga på ljudmässigt så är det kanske att kåporna inte isolerar ljud utifrån lika bra som en del andra lurar.

Kör du ljud via bluetooth får du inte tillgång till dessa inställningar och en lite platt ljudkurva. Ljudkvaliteten blir inte heller lika bra eftersom de bättre profilerna för bluetoothljud som aptx hd och ldap inte stödjs. Kommunikationen mellan ljudkortet och lurarna är på en egen 2,4 GHz radiokanal med lossless ljudöverföring.

Mikrofonen, när den väl är utfälld, har tvåriktad brusreducering och ger en jämn och behaglig ton i röstupptagningen och full chatt-mixkontroll. Möjligen kan den vara något tyst, i vissa tillfällen hade vi uppskattat en extra gain-funktion för den.

Steelseries Engine

Funktioner

Arctis Pro Wireless har ett gäng smarta och genomtänkta egenskaper. Vi har redan nämnt dess smarta och mångsidiga ljudkort, med egen kontrollmeny och extra in- och utgångar för ljud. Den har även separat strömkontakt för en ac-adapter om du vill ha den igång konstant.

Den kanske allra smartaste funktionen är dess löstagbara batteri. Det sitter under ena kåpan som är lätt att ta av. Du får med två batterier, varav det ena sitter i hörluren och det andra i en lucka på ena sidan av ljudkortet, där det laddas upp. Får du slut på batteri mitt i en spelsession kan du snabbt byta och köra vidare. Det tar en halv minut. Ett batteri uppges räcka i ungefär tio timmar, och det verkar stämma bra.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produktnamn: Arctis Pro Wireless
Testat: Februari 2020
Tillverkare: Steelseries
Anslutning: Trådlös rf till usb-mottagare, Bluetooth 4.1
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc, Playstation 4, mobil (begränsad funktion)
Rek. pris: 349,99 Euro, cirka 3 685 kr
Pris3 190 kronor hos Webhallen

Betyg: 4 av 5