Testad produkt: Xtrfy H1
Pris: Cirka 1 365 kronor hos Amazon Sverige

Detta eftersom huvuddelen, själva headsetet, är analogt. Det har två separata 3,5 millimeterspluggar på en meterlång kabel, med en dosa för volymkontroll för både lurar och mikrofon halvvägs ner. Längre förlängningssladd samt adapter för 3,5 mm samlad headsetplugg medföljer. Det går även att ansluta till Xbox One men då behöver du adapter som inte medföljer.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Xtrify H1 är ett udda headset i detta test. Det har minimalt med möjligheter till egen anpassning, ingen möjlighet till surround och en konstruktion som gör att de antingen passar perfekt på huvudet, eller inte passar alls. Men sitter de rätt och ljudbilden faller dig i smaken så är ljudkvaliteten hög. Och att de även kan köras analogt var som helst är ett plus i kanten. De här bör provas på dina egna öron först innan du slår till. 

Positivt

  • Kompatibelt med allt.
  • Hög ljudkvalitet i grunden.
  • Inte överdrivet dyrt.

Negativt

  • Kan bli problem med passform.
  • Bara ett ljudläge, inga inställningsmöjligheter.
  • Ingen surround.
Det som gör detta till ett bra gaming-headset för pc och Playstation 4 är att det medföljer ett externt litet usb-ljudkort som pluggas in och du sedan ansluter lurarna till. Det heter Xtrify SC1 och går även att köpa separat för ungefär 400 kronor.
H1

Design och komfort

H1 är ett stiligt byggt headset med båge i svart, vadderad fejkläder och snygga välva kåpor i borstad metall. Den lyxiga framtoningen gör att de sticker ut lite som gaming-headset, och det faktum att vi kan ta bort mikrofonerna helt gör de till ett par snygga lurar att även plugga in analogt i stereon eller i mobilen och lyssna på musik i emellanåt.

Vi är inte helt övertygade av komfort och passform dock. Kåporna har rörlighet i höjdled men inte i sidled, men även i höjdled blir vinklarna lätt fel, så vi får svårt att få lurarnas läderliknande vaddering att sluta tätt runt öronen, vilket krävs för den rätta ljudupplevelsen.

När de väl sitter rätt blir trycket på sidorna av huvudet också realtivt stort. Det beror mycket på storleken på användarens huvud. Det känns inte helt som om tillverkaren testat detta på särskilt många olika användare.

Ljudkvalitet

Har vi tur och lyckas sluta tätt runt öronen möts vi dock av en riktigt fin ljudbild. Det är god detaljåtergivning i hela ljudspektrat och extra tung fyllighet i basen, vilket ger actionpackade spel en skön känsla att köra. Det som möjligen kommer bort lite är mellanregistret som är något svagt.

Du får bara den ljudbild H1 är byggda med och ingen annan. Det finns ingen mjukvara till lilla ljudkortet, utan det är helt och hållet plug and play, så vi får varken equalizer, surroundfunktion eller ljudmixkontroll för mikrofonen.

Beroende på ditt tycke och smak i musik kan lurarna upplevas som riktigt bra eller fel inställda för att lyssna på musik eller annan media med. Den har fin klang och detaljer i alla frekvensområden, men nivåerna kanske inte passar dig. De lösa mikrofoner du kan plugga in ger oss god men inte fantastisk kvalitet.

DAC

Funktioner

Headsetet uppges vara ”optimerat för e-sport” och är framtaget i samarbete med e-sportlaget Ninjas in Pyjamas. Det är inte mycket med lurarna som vi direkt ser som uppenbart för e-sportare, men mikrofonerna är definitivt en sådan sak.

Vi säger mikrofonerna eftersom de är två till antalet, en ”normal” och en ”pro gaming”, och du väljer vilken du vill använda. Pro-mikrofonen kör med hårt riktad upptagning och passiv brusreducering mot omgivande ljud. Det gör den bra om du verkligen är e-sportproffs och kör live på en arena med publikljud och liknande. Den andra ger en lite varmare ljudupptagning men har mer rundupptagande mikrofon. Den är bättre för hemmabruk.

Annars finns det inte så mycket att säga om funktionaliteten, eftersom det inte finns någon. Du har inga kontroller för chattmix till mikrofonen, och inga alternativa ljudlägen. Å andra sidan har du ett headset som är så universellt att det går att använda i vad som helst som ger ifrån sig eget ljud.

Specifikationer

Produktnamn: Xtrfy H1
Testat: Februari 2020
Tillverkare: Xtrfy
Anslutning: 3,5 mm analog hörlur och mikrofon, usb via extern dac.
Surround: Nej
Fungerar till: Pc, Playstation 4 via usb, allt annat via 3,5 mm audio
Rek. pris: 169 Euro, cirka 1 779 kr
Pris: Cirka 1 365 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5