Testad produkt: Razer Wolverine V2
Pris: Ca 1 345 kr hos Amazon.

En av de mer rutinerade tillverkarna för proffskontroller är Razer. På Xbox-fronten är de kända för sin Wolverine Ultimate, en anpassningsbar kontroll med snarlika funktioner som Microsofts egen Elite-serie av kontroller. Ett exempel är de nästan obligatoriska paddlarna under själva handkontrollen. Utöver dessa bjöd Razers kontroll också på ett flertal extraknappar för kontroll av headsetvolym samt ett styrkors vars form mer påminner om Playstation än Xbox.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Razer Wolverine V2 är ett bra alternativ till Microsofts Elite Controller Series 2. Framför allt är prislappen betydligt lägre, vilket gör kontrollen till ett bra val för den som inte köpt eller använt en proffskontroll tidigare. Sladdkravet kommer däremot inte att tilltala alla, men erbjuder i utbyte riktigt bra precision vid tävlingsspel.

Positivt

  • Betydligt billigare än konkurrensen
  • Bekväm som få andra proffsalternativ
  • Avtryckarna har två olika lägen

Negativt

  • Saknar paddlar
  • Sladdkravet kommer inte att övertyga alla
Nya Wolverine V2 är en mer slimmad och billigare variant, som dock skär ned antalet knappar, men erbjuder å andra sidan ett riktigt styrkors, inte helt olikt det som återfinns på Xbox One (alltså inte det rundade Xbox Series X-styrkorset). Och med tanke på det betydligt billigare priset finns det ändå anledning att överväga Razers senaste tillskott, särskilt om du är ute efter din första “elitkontroll”.


Komfort

Wolverine V2 är till storleken jämförbar med en vanlig Xbox-kontroll, den stora skillnaden är att sidorna är beklädda med en mönstrad gummiyta. De känns riktigt bekväma och hjälper oss att ständigt ha ett stadigt grepp vid längre, intensiva pass. Framför allt vid de tillfällena då all spelaction framkallar handsvett. Detsamma gäller de analoga spakarna, som känns bra för tummarna. Återigen tack vare den mönstrade ytan.

Razer Wolverine V2 och Xbox One-kontroll
Foto: Raphael Cano Felix

Knapparna sitter också som de ska, med undantag för “Menu” och “View” som flyttats så nära L- och R-knapparna som möjligt. “View” finnas placerad relativt nära vänsterspaken och blir därmed mer lättillgänglig jämfört med en vanlig Xbox-kontroll. Meny-knappen är däremot inte lika enkel att nå, då den högra spaken sitter betydligt längre ifrån jämfört den den vänstra. Den här placeringen är faktiskt den enda punkten som är tveksam i en annars väldigt bekväm handkontroll.

Extraknappar Razer Wolverine V2
Foto: Raphael Cano Felix

Som bonus är kontrollen också utrustad med den sprillans nya capture-knappen, som introducerades i och med Xbox Series X/S. Under den finns även en kombinerad volymknapp för både masterljud och chattljud (förutsatt att vi spelar med headset). Funktionen aktiveras när du håller in knappen och justeras snabbt via det vanliga styrkorset, utan att påverka det pågående spelet.

Respons

En funktion som lär bli en dealbreaker för många är bristen på paddlar. Wolverine V2 saknar nämligen dessa, till skillnad från dess föregångare. Istället får vi nöja oss med ytterligare två L- och R-knappar. Samtliga knappar på kontrollen, med undantag för de två avtryckarna, avger ett klick när de används. Responstiden är i princip omedelbar, och det beror förstås på att Wolverine V2 är, precis som Wolverine Ultimate, en trådburen handkontroll. Det kanske avskräcker vissa, men vi tror ändå att den tre meter långa kabeln bör täcka de flesta behov. Om du däremot skyr sladdar som pesten bör du kanske satsa på Microsofts Elite Controller Series 2 ändå.

Andra funktioner

Men hur är det med konfigurering av knappar? Här har vi dessvärre enbart möjlighet att ändra på de extra L- och R-knapparna. Detta fixas enkelt via Razers Xbox- och Windows-app. Här återfinner vi också en annan intressant funktion, motståndsinställningar för styrspakarna.

Razer app

Utöver grundläget kan vi lägga till en egen konfiguration, som är enkel att programmera in. För användning inuti spel kräver funktionen dock en dedikerad knapp. Därmed förlorar vi en av våra två inställningsbara knappar, men vinner å andra sidan blixtsnabba skiften mellan olika typer av motstånd. Vi fann det riktigt användbart vid tillfällen där vi behövt sikta med precision mot ett flertal objekt i rad. Exempelvis när vi hackar fiender i Cyberpunk 2077, där den vanliga styrspaken har en vana att fladdra iväg.

Razer App 2

Avslutningsvis: Razer Wolverine V2 är inte för den som skyr kompromisser. Kontrollen känns betydligt skönare än många andra proffsditon, men saknar också funktioner föregångarna hade. Främst är det paddlarna som lyser med sin frånvaro. Allt hänger på vad just du vill få ut av en proffskontroll. Sikta och hoppa samtidigt? Det fixar Wolverine V2 utan problem med sina få, inställningsbara extraknappar. Vill du multitaska ännu mer finns det andra, bättre alternativ från Razer och Microsoft. Räkna dock med att behöva betala en betydligt saftigare summa.

Specifikationer

Produktnamn: Wolverine V2
Tillverkare: Razer
Testat: December 2020/januari 2021
Format: Xbox One, Xbox Series X/S, Windows
Sladd: 3 meter
Anslutning: Kopplas via USB, har 3,5 mm-utgång för headsets
Dedikerad inställningsapp: Ja
Vikt: 274 g
Pris: Ca 1 345 kr hos Amazon.

Betyg: 4 av 5