Testad produkt: Galaxy Buds Pro
Pris: Cirka 1 293 kronor hos Amazon Sverige

Nja, det gick ju sisådär senast det begav sig. Buds Live, med dess säregna design, levde inte upp till förväntningarna. Mottagandet från både teknikjournalister och användare var minst sagt svalt, för att inte säga frostigt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Galaxy Buds Pro är flera resor bättre än föregångaren. Appen, med alla funktioner och inställningsmöjligheter, är suverän och både design och passform har potential att tilltala fler än tidigare. Ljudmässigt håller det i stort sett hela vägen men vindkänsligheten, liksom de överkänsliga touchytorna, är en svaghet som inte helt går att bortse ifrån.   

Positivt

  • Bra ljud
  • Smidigt format, bra passform
  • Bra aktiv brusreducering
  • IPX7-klassade

Negativt

  • Vindkänsliga
  • Överkänsliga touchfunktioner 
Det gick helt enkelt snett, något även Samsung måste ha insett då de omedelbart kavlade upp ärmarna och började skissa på en efterföljare. En tronarvinge som skulle rätta till alla fel och ge alla tvivlare svar på tal. Resultatet går under namnet Galaxy Buds Pro och visst känns det som att Samsung är på banan igen.   
Galaxy Buds Pro

Design och konstruktion

Utseendemässigt är det ett steg tillbaka. Modellen påminner en hel del om äldre Galaxy Buds Plus. Den hårt kritiserade bönformen, liksom den tvivelaktiga passformen är historia, Buds Pro är av en mer traditionell in ear-konstruktion där själva öronsnäckorna trycks in i örongången, vilket resulterar i en klart effektivare isolering, liksom en bättre ljudupplevelse, jämfört med föregångaren.

Buds Pro är ett par nätta hörlurar med en tilltalande design. De kommer i tre olika färger: ”Phantom Violet”, ”Phantom Black” samt ”Phantom Silver” och för en optimal passform medföljer tre par silikonproppar i olika storlekar. Laddningsdosan är även den kompakt och ryms utan problem i exempelvis jeansfickan.  

Buds Live fick en hel del kritik gällande passformen och här är den betydligt bättre. De sitter både fast och bekvämt - förutom vid snabba eller kraftiga rörelser, då har de en tendens att sakta men säkert glida ur sin position. Passform är emellertid väldigt individuellt och det är fullt möjligt att de sitter som gjutna i just dina öron.       

Funktioner och användarupplevelse

Precis som i tidigare Buds-modeller är appen, Galaxy Wearable, en förutsättning för tillgång till hörlurarnas alla funktioner liksom för att underlätta vid själva installationen. Kopplingsläget aktiveras direkt när hörlurarna tas ut ur laddningsdosan och registreringen i appen sker därefter nästintill omedelbart.

Galaxy Buds Pro

Snäckorna utsida är touchkänsliga och används för uppspelningsfunktioner, hantering av samtal samt för att aktivera brusreduceringen. Detta genom att tappa med fingret mot ytan – en gång för att spela upp eller pausa uppspelningen, två gånger för nästa spår och så vidare. Vidare kan hörlurarna i viss mån även anpassas. I appen kan du välja mellan vilka funktioner som ska aktiveras vid ett långt tryck med fingret på ytan: justera volymen, växla mellan brusreducering och omgivningsljud, starta Spotify-appen eller aktivera telefonens röstassistent. 

Touchytan är emellertid väldigt känslig och det händer titt som tätt att fel funktion än den önskade aktiveras (likaså när vi justerar passformen, hörlurarna har en tendens att krypa ut ur hörselgången vid kraftiga rörelser). Lyckligtvis går det att blockera tryckregistreringar helt, men vi hade hellre sett en mer träffsäker touchfunktion. 

Galaxy Buds Pro

Appen är för övrigt välmatad med funktioner och inställningsmöjligheter. Det går att ställa nivån på omgivningsljudet liksom ställa den aktiva brusreduceringen i två olika lägen, hög eller låg. Du kan välja vilka aviseringar från telefonen (alarm, meddelanden, missade samtal samt kalender) som ska läsas upp och det finns en equalizer med ett gäng förinställda lägen att leka med. Vidare finns en ”hitta mina hörlurar”-funktion där du med hjälp av ett pipande, stegvis ökande ljud (med Smartthings-appen installerad även en kartfunktion) för att lokalisera dem.

Prestanda och ljudkvalitet

Fulladdade får du ut cirka 8 timmars lyssning, med brusreducering aktiverad runt 5 timmar. Ytterligare 20 timmars reservkraft finns tillgänglig i laddningsfodralet. Klart godkänt och fullt tillräckligt för de flesta av oss.

Ljudet är överlag riktigt bra, detta gäller även vid telefonsamtal och för både bärare och mottagare. Uppspelningsljudet är detaljerat och förmedlar en hög närvarokänsla oavsett vilken genre vi matar dem med. Basen är träffsäker och når tillräckligt djupt för att kunna skapa en engagerande puls i låtarna.

Den aktiva brusreduceringen får även den godkänt, med nivån satt i högsta läget filtreras det mesta av ovälkommet brus bort, såsom brummande motorer och annat trafikbuller. Hörlurarna är emellertid rejält vindkänsliga, blåst och kraftiga sidovindar förmedlas rätt in i örat vilket är mindre angenämt.

Specifikationer

Produkt: Galaxy Buds Pro
Testad: mars 2021
Tillverkare: Samsung
Frekvensomfång: uppgift saknas
IP-certifiering: IPX7
Batteritid (med ANC): Upp till 8 timmar (5 timmar) + upp till 20 timmar med laddningsdosan.
Anslutning: Bluetooth 5.0
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Vikt (två hörlurar): 12,6 gram
Vikt laddningsdosa: 44.9 gram
Rek pris vid test: 2 490 kronor
Pris: Cirka 1 293 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5