Testad produkt: Turtle Beach Stealth 600 Gen 2
Pris: 1 013 kronor hos CDON

Turtle Beach är en av större aktörerna inom headsets och har en rad olika produkter i alla möjliga prisklasser. Stealth 600 Gen 2 är en trådlös variant av de enklare modellerna och ansluts smidigt via en dedikerad sändare som kopplas in i usb-porten på din Playstation 4 eller Playstation 5. Då headsetet är av den enklare sorten är många funktioner vi annars är vana att fixa med i appar förinställda.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 är en enkel plug and play-lösning för den som inte vill lägga ut alltför mycket pengar på avancerade funktioner. De olika eq-lägena fungerar över förväntan, men utan att vara exceptionella. Rent komfortmässigt sitter den bra, även om kåporna är något små för vår smak. Ytan är också väldigt plastig, i synnerhet mikrofonen. Bonuspoäng dock för kompatibilitet med Switch.

Positivt

  • Enkel att använda
  • Ljudåterkoppling

Negativt

  • Hade behövt en 3,5-ingång för PS VR
  • Ingen möjlighet att finjustera equalizer
Bland annat finns fem alternativ för equalizern. Dessa växlar vi mellan via Mode-knappen på vänstra kåpan. Knappen är utbuktande och enkel att hitta med fingrarna för snabba byten. Bredvid finns även två separata reglage för mastervolym och ljudåterkoppling. Det sistnämnda ger dig möjligheten att ställa in hur mycket av din egen röst du vill höra i lurarna. Denna funktion är extra uppskattad för alla oss som är måna över hur vi låter online.

Design och komfort

Till skillnad mot andra headsets i ungefär samma prisklass, som exempelvis Sonys nya Pulse 3D, är Stealth 600 Gen 2 något plastig och kantig. Särskilt den otympliga, icke-avtagbara mikrofonen. Och eftersom headsetet inte har en dedikerad mute-knapp får vi istället fälla mikrofonen fram och tillbaka.

Stealth 600 Gen 2
Foto: Raphael Cano Felix

En annan detalj som kan irritera, beroende på person, är storleken på kåporna. Dessa är inte avtagbara och kan således inte ersättas med andra storlekar. I vår mening är de i minsta laget och kan kännas obekväma under längre sessioner. Turligt nog är åtminstone isoleringen av utomstående ljud över förväntan. Turtle Beach menar också att headsetet passar bra för de som bär glasögon, vilket i vårt test visade sig stämma.

Ljudkvalitet

Ljudmässigt är Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 vad vi förväntar oss från ett headset för runt tusenlappen. Den invigde kommer att sakna möjligheten att finjustera equalizern, men de fem olika alternativen fungerar helt okej i olika spelgenrer, vi gillar särskilt “Bass boost” tillsammans med actionspel. Inget utöver det vanliga dock, till skillnad mot andra headsets i de dyrare prisklasserna.

Stealth 600 Gen 2
Foto: Raphael Cano Felix

Och just det faktum att equalizern inte går att justera gör också att den dedikerade appen blir smått överflödig. Den finns nämligen enbart till för att ladda ned och installera firmware-uppdateringar. En bonus är dock att Stealth 600 Gen 2 fungerar utmärkt med både pc och Mac, genom att koppla in sändaren i valfri usb-port. En roligare överraskning är att vi även kan använda headsetet på Switch, fast då enbart i dockat läge.

Om vi däremot får önska oss en uppdatering inför framtiden är det en sedvanlig 3,5-ingång. I dagsläget saknar headsetet en sådan, och därmed blir den också oanvändbar tillsammans med Playstation VR. Och då är det enklare att bara lägga till 200 kronor för att få Sonys egen Pulse 3D.


Specifikationer

Produktnamn: Stealth 600 Gen 2
Tillverkare: Turtle Beach
Testat: December 2020/januari 2021
Anslutning: Usb-c för laddning
Trådlös: Ja, via usb-mottagare
Batteritid: Runt 15-20 timmar
Surround: Nej
Fungerar till: Playstation 5, Playstation 4, Mac, pc och Switch (enbart dockad)
Pris: 1 013 kronor hos CDON

Betyg: 3 av 5

Turtle Beach Stealth 600X GEN2

Bästa pris just nu: 999 kr