I efterdyningarna av det misslyckade stormningsförsöket av Kapitolium har flera techjättar börjat stänga av användare som bryter mot reglerna och i vissa fall har hela sajter och appar helt sonika stängts ned. En av dessa är alt-right sajten Parler. Nu har appen Telegram och Apple hamnat i skottlinjen, skriver AppleInsider.

Det är koalitionen Safer Web (CSW) som stämmer Apple för att Telegram fortfarande är tillgänglig i App Store. De menar att appen används av högerextremister för att planera nya försök att storma Kapitolium samt för kidnappa eller till och med mörda politiker.

Stämningen lämnades in i söndags och i den hävdas att Telegram fortfarande finns tillgänglig i App Store, trots att Apple känner till att Telegram används för att skrämma och hota oliktänkande. Enligt CSW används Telegram som en ”kommunikationskanal för den ryska regeringen, tillhörande nynazistiska och vita nationalistgrupper för att sprida information i syfte att öka rasmotsättningarna i USA och i Europa”.

Vidare skriver de att Telegram används för att ”samordna och uppmuntra extremt våld" i samband med att Joe Biden ska sväras in som ny president. Inte heller Google har gjort några anstatser att ta bort Telegram från sin appbutik.