Testad produkt: Tado Wireless Temperature Sensor
Pris: 555 kr hos Proshop.

För drygt ett år sedan testade vi Tado Smart Radiator Thermostat, ett system för att på ett enkelt sätt fjärrstyra och schemalägga uppvärmningen av hemmet. Genom att byta ut värmereglagen på vatten- eller oljeelementen hemma mot Tados varianter kan du få bättre koll på värmen och spara pengar genom att undvika att elda för kråkorna.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Tado Wireless Temperature Sensor är lättinstallerad, lättanvänd och gör Tado-systemet lite smidigare att använda. Nyttan är dock tveksam med tanke på prislappen och att det i princip går att göra samma sak med appen och en vanlig termometer.

Positivt

  • Exaktare temperaturvisning.
  • Gör Tado-systemet mer lättanvänt.
  • Lättinstallerad.

Negativt

  • Dyr.
  • Tveksam nytta.
Tado Smart Radiator Thermostat hade vissa installationsproblem, men väl på plats fungerade det bra och fick en fyra i betyg och en ”rekommenderas-logga” av oss.

Nu har Tado lanserat ett komplement till sitt system, Tado Wireless Temperature Sensor, som är tänkt att göra hanteringen av värmen i hemmet ännu enklare.

Lätt installation

Till skillnad mot det övriga systemet, där vi hade problem både med bryggan som kopplades till routern och själva värmereglagen, är Tado Wireless Temperature Sensor väldigt lätt att installera. I alla fall själva anslutningen till det befintliga systemet. Det är bara att välja ”Add Device” i appen, välja ”Wireless Temperature Sensor” i listan som kommer upp och sedan skanna in qr-koden på sensorn. Sedan är vi igång. Någon mer installation eller konfiguration är inte nödvändig.

Vill du däremot ha sensorn monterad på väggen blir det lite bökigare då det krävs lite borrande och skruvande. Något ställ medföljer inte, så alternativet till väggmontering är att helt enkelt ha Tado Wireless Temperature Sensor liggande fritt någonstans på ett bord eller en hylla.

Att sedan använda Tado Wireless Temperature Sensor är lika enkelt. Den lilla fyrkantiga lådan har bara en enda knapp som när man trycker på den visar den aktuella temperaturen i rummet. Med två touchkontroller (en uppåtpil och en nedåtpil) går det sedan att ställa in den önskade temperaturen i rummet.

Tado Wireless Temperature Sensor
Tado Wireless Temperature Sensor är verkligen liten och stilren.

Mer rättvisande

Att kunna ställa in önskad temperatur direkt på Tado Wireless Temperature Sensor istället för att använda appen eller reglagen på elementen är förstås smidigt, men den stora fördelen är att temperaturmätningen i rummet blir mer rättvisande.

Placerar du Tado Wireless Temperature Sensor i närheten av där du brukar befinna dig i rummet blir det förstås mer korrekt än temperaturmätaren på elementvreden som dels befinner sig precis intill elementet, dels också ofta i närheten av eller direkt under ett fönster.

Så hur nödvändig är Tado Wireless Temperature Sensor för dig som har ett Tado-system? Svaret är: inte direkt nödvändig, särskilt med tanke på priset (900 kronor).

Visserligen ger den en mer rättvisande temperaturvisning, men detta är samtidigt något som ganska enkelt går att göra med appen och en vanlig termometer. Du kan då justera temperaturvisningen och få den tillräckligt rättvisande för att det ska fungera tillfredsställande.

Och även att ställa in önskad temperatur går ju att göra enkelt med antingen appen eller vredet på elementet.

Men använder du ditt Tado-system flitigt och är beredd att betala 900 kronor, då fungerar Tado Wireless Temperature Sensor precis så bra som man kan önska.

Specifikationer

Produkt: Tado Wireless Temperature Sensor.
Testad: Januari 2020.
Tillverkare/kontakt: Tado, tado.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, oljeelement eller vattenelement, Tado Smart Radiator Thermostat med internetbrygga.
Strömförsörjning: Tre AA-batterier.
Mått: 10,5 x 10,5 x 1,5 centimeter.
Vikt: 140 gram.
Övrigt: Stöd för Google Assistant, Apple Homekit, Amazon Alexa, IFTTT och Homey 2.0.
Cirkapris: 900 kronor.
Pris: 555 kr hos Proshop.

Betyg: 3 av 5