Modell: Botvac D4 Connected
Pris: 5 977 kronor hos Amazon Sverige

Botvac Connected D4 från Neato är väldigt lik den dyrare D6-modellen som vi testat tidigare, men det skiljer en del mellan maskinerna när vi jämför specifikationerna. Båda dammsugarna är D-formade och lika höga vilket gör att de är bra på att komma åt i hörn samtidigt som de enkelt glider under många möbler utan att fastna.

Betyg 4 av 5

Neato Botvac D4: Omdöme

Liksom de dyrare modellerna från Neato imponerar Botvac D4 ordentligt. Den städar effektivt och tar sig fram i stort sett överallt samtidigt som appen är bland de tydligaste och mest lättförstådda vi sett. Ett riktigt bra köp, helt enkelt.

Positivt

  • Framkomligheten
  • Prisvärd
  • Appen

Negativt

  • Liten dammbehållare
  • Inga sidoborstar
 

Ritar upp dina rum

Att installera Botvac D4 är en enkel process och den tillhörande appen (på svenska) är tydlig och pedagogisk. När maskinen väl är registrerad till ditt Neatokonto (du kan koppla in flera) och batteriet är laddat är det bara att låta Botvac D4 utföra en första städrunda – under vilken den också skannar av ditt rum. Därefter skapas en våningskarta som den sedan använder för att säkerställa att hela rummet blir rent.

Funktionen som låter oss rita upp virtuella stopplinjer i kartan imponerade stort på oss i testet av den dyrare Botvac D6-modellen, och detta går även att göra om du köper den billigare D4-maskinen.

Test Neato Botvac D4 Connected
Appen är riktigt enkel och smidig att använda.

Dammsugaren gör ett bra jobb med att suga upp damm och trots att den saknar sidoborstar blir det inte mycket skräp kvar i hörn och kanter. Den städar nästan lika effektivt som sitt storasyskon, och betydligt bättre än många andra dammsugare (några med sidoborstar) som vi tidigare har testat. Och den tar sig fram lika bra över svåra mattkanter, trösklar och andra hinder som den i stort sett ostoppbara D6-modellen.
 

Test Neato Botvac D4 Connected
Givetvis kan du starta rengöringen från klockan.

Enklare borste men går att uppgradera

Botvac D4 har en något enklare borste än de dyrare dammsugarna från Neato, men du kan byta upp dig i efterhand då även spiralborstarna passar D4-enheten. I övrigt är dammbehållaren av samma typ; den rymmer 0,7 liter och är enkel att tömma.

Batteriet klarar 75 minuters städning på en laddning, vilket räcker om du inte har ett riktigt stort våningsplan att rengöra. Annars åker robotdammsugaren givetvis tillbaka och laddar upp innan den fortsätter programmet.

Test Neato Botvac D4 Connected

Den här modellen har inte stöd för flera våningar med separata kartor, och om du vill ha en fjärrkontroll för manuell körning är det bara Neatos toppmodell D7 som erbjuder detta. För dig som är ute efter prisvärd appstyrd maskin som gör rent effektivt och med bra framkomlighet är Botvac D4 svårslagen.

Neatos maskiner är kompatibla med de flesta smarta hem-standarder som Google Assistent, Amazon Alexa och IFTTT, och du kan styra den från smartklockan om du har en Apple Watch eller en Androidklocka.

Specifikationer Modell: Botvac D4 Connected

Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Neato
Körtid: 75 mn
Uppladdningstid: 120 min
Rengöringsbredd: 27,6 cm
Dammbehållare: 0,7 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Kartfunktion: Ja
Rumsindelning: Ja
Mått: 336 x 319 x 99 mm
Vikt: 3,34 kg
Övrigt: Virtuella avgränsningslinjer
Pris vid test: 4 190 kronor
Pris: 5 977 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5