Qualcomm lanserade nyligen en ny flaggskeppsprocessor i form av Snapdragon 888, men nu är företaget tillbaka med ytterligare en processor i toppsegmentet. Snapdragon 870 heter den, och ska snart hamna i telefoner från bland annat Oneplus.

Den nya processorn är nästan 100 procent identisk med Snapdragon 865 Plus som släpptes i höstas och i sin tur var en uppdatering av Snapdragon 865. Skillnaden hittar vi i modulen som hanterar wifi och bluetooth. Till skillnad från föregångaren saknar Snapdragon 870 nämligen stöd för Wifi 6E, den nya version av Wifi 6 som kan utnyttja 6 GHz-bandet.

Frekvensbanden runt 6–6,5 GHz var tidigare stängda för privatbruk men håller nu på att öppnar. I USA är de redan tillgängliga och EU väntas följa efter senare i år. Fler frekvenser att kommunicera på kommer innebära mindre störningar och snabbare överföringar på lokala nätverk.

Varför Qualcomm valde bort tekniken i den uppdaterade processorn är okänt. En möjlighet är att det sänker tillverkningskostnaden, en annan att Qualcomm inte vill konkurrera med sina egna chipp för meshnätverk. Våra kollegor på PC World har försökt nå företaget, utan resultat.