Europeiska kommissionen har nu beslutat att Valve, som äger plattformen Steam, och de fem spelutgivarna, Focus Home, Zenimax, Koch Media, Capcom och Bandai Namco ska betala totalt 7,8 miljoner euro för att ha geoblockerat sina spel inom EU. Något som först uppmärksammades av The Verge.

Geoblockeringen ska använts för att hindra EU-medborgare från att köpa spelen i ett medlemsland där de var billigare. Något som inte är tillåtet.

Enligt EU-kommissionen ska företagen förhindrat att cirka 100 olika spel inte kunde aktiveras utanför Tjeckien, Polen, Ungern, Rumänien, Slovakien, Estland, Lettland och Litauen. Spelens aktiviersingsnycklar ska ha varit geoblockerade mellan 2010 och 2015.

Samtliga spelutgivare ska ha samarbetet med utredningen och har därför fått sina böter minskade med 10 till 15 procent. Valve ska inte ha samarbetet med utredningen. Steam-företaget har tidigare sagt att det i dagsläget är ytterst få spel som är geoblockerade och att Valve inte borde bära ansvaret för om en utgivare vill att ett spel ska vara låst till en viss region.

Läs också: Svensk spelstudio gör stort Star Wars-spel