Ett tungt argument till att skaffa en robot som dammsuger hemma dagligen är om du har husdjur som hårar. Då räcker det inte att dammsuga en dag i veckan om du vill hålla hårbollarna borta. Neato har dock gått ett steg längre och tagit fram en ny modell optimerad för just husdjur.

Betyg 4 av 5

Neato D750 Pet: Omdöme

Överlag gillar vi Neatos robotdammsugare, men det är lite sniket tycker vi att ta så mycket extra betalt för en mjukvarufeature som zon-hantering i 7-serien.

Positivt

  • Tar sig fram bra
  • Mycket bra för hund- och katthår
  • Bra funktioner i appen

Negativt

  • Liten dammbehållare
  • Ganska högljudd
  • Dyrt Pet-paket

Testad produkt: Botvac D750 PET
Pris: Kostar 5 296 kronor hos Elgiganten

Eller rättare sagt ett tillbehörskit som bundlas ihop med de två dyrare dammsugarna i tillverkarens sortiment. Vi testar D750 Pet, dvs D7-serien med den nya borsten och det nya filtret, i ett hem med både hund och katt för att se om dammsugaren verkligen klarar av utmaningen.

Flera zoner

Den här dammsugaren är identisk utseendemässigt med de enklare modellerna från samma tillverkare, men här finns det mesta i funktionsväg. Den har en sidoborste hjälper till för att bättre komma åt i hörnen, och rumskartor ritas ut med lasersensorer. Här finns också stöd för både flera våningar och olika zoner på ett och samma plan. Oavsett hur du bor kan du alltså klara dig med en dammsugare.

Verisure

Botvac D750 tar sig fram extremt bra i svåra miljöer, precis som de lite enklare modellerna från Neato. Höga mattkanter, trösklar, besvärliga fåtöljfötter? Inga problem, dammsugaren manövrerar som en bandvagn och backar lugnt och kontrollerat tillbaka från hinder när vi nästan tror den ska välta. Det enda som stoppar den är om den trasslar in sig i något.

Effektiv hårjägare

Dammbehållaren är aningen liten, och denna fylls snabbt upp av hund- och katthår. Är den bättre än versionen utan Pet-paketet? Ja, faktum är att den gör väldigt rent på just fina hårstrån. Är det värt att betala 2 000 kronor extra för, jämfört med en ”vanlig” Botvac D7?

Neato 750D

Nej, det är tveksamt tycker vi, om du inte är väldigt känslig och kanske till och med allergiker, och vill kunna moppa golven lite mer sällan. Neato Botvac D740 Pet gör väldigt rent, även i hörnen, och om driftsäkerhet är hög prio för dig är den ett av de bättre valen. Vi gillar även funktionen med virtuella avgränsningslinjer som fungerar kanonbra. Till exempel om du vill att den ska undvika kissens vattenskål när den far fram.

Specifikationer

Modell: Botvac D750 PET
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Neato
Körtid: 120 min
Uppladdningstid: 150 min
Rengöringsbredd: 30,5 cm
Dammbehållare: 0,7 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Mått: 336 x 319 x 99 mm
Övrigt: Stöd för flera zoner, husdjursanpassat filter och borste
Rek. pris vid testtillfälle: 9 490 kronor
Pris: Kostar 5 296 kronor hos Elgiganten

Betyg: 4 av 5