Roomba S9 Plus bryter en av tillverkarens sedan lång tid tillbaka oskrivna regel – den är inte rund till formen! Det är glädjande, men på samma gång lite överraskande.

Betyg 4 av 5

Irobot Roomba S9 Plus: Omdöme

Prestandamässigt placerar vi Roomba S9 Plus i den absoluta toppen. Syskonmodellens enda egentliga svaghet, inåtgående hörn, är här eliminerad. Sugkraften som automatiskt maximeras på mattor och liknande underlag, i kombination med de dubbla gummerade valsarna, resulterar i ett lysande resultat. Kompatibiliteten med Amazon Alexa och Google Home är ytterligare ett plus.

Positivt

  • Brutalt bra rengöring, även i hörn
  • Träffsäker navigeringsteknik
  • Smidig app med rumsindelning
  • Automatisk tömning

Negativt

  • Skyhögt pris
  • Dyra engångspåsar till den externa dammbehållaren

Testad produktl: Roomba S9+
Pris: Kostar från 11 899 kronor hos Prisjakt

När vi med tillverkaren diskuterade just formen och dess betydelse fick vi inga som helst indikationer på att något nytt inom området var på gång eller att Roombas enheter överhuvudtaget hade vissa svårigheter att komma åt långt in i hörnor (såklart). Kul då att den D-formade S9 Plus till viss del bekräftar motsatsen och det uppenbara – att en rät vinklad front är effektivare inne i hörn.

Klarar hörn med en klackspark

Den nya formen ger förutom en bättre åtkomst inne i hörnor vissa andra fördelar. Gummiborstarna på undersidan har kunnat göras 30 procent bredare, de är placerade i fronten och sträcker sig här nästan hela vägen ut till kanterna. På exempelvis Roomba I7 är valsarna stationerade centralt mellan hjulen. Sidoborsten är också ny och har nu fem små borstarmar som är vinklade 26 grader vilket ska resultera i effektivare rengöring längs lister och i hörn.

Roomba s9+
Två varianter av Roomba: S9 Plus till vänster, I7 Plus till höger.

Nytt är även en 3d-sensor i fronten som kompletterar den snett uppåtriktade vslam-kameran och som enligt uppgift skannar av vad som finns framför roboten 25 gånger per sekund och som även den ska bidra till att Roomba S9 Plus arbetar effektivare i hörnor.

Är det något som imponerar är det sugkraften som är hela 40 gånger kraftfullare jämfört mot Roomba 600-serien. Värt att nämna i sammanhanget är att tillverkarens modell Roomba I7 Plus har tio gånger mer sugkraft jämfört mot samma referens. En viss skillnad alltså…

Klarar hörn med galans

Precis som i fallet Roomba I7 Plus levereras S9 Plus med den kombinerade ladd- och tömningsbehållaren Clean Base med inbyggd motor med uppsugningsfunktion liksom en sluten behållare. När roboten återvänder för laddning efter utfört städpass töms den automatiskt på all smuts. I engångspåsen för engångsbruk ryms 30 behållare med uppsamlad smuts som sedan enkelt byts ut och slängs i soporna. Ett smidigt system vi gillar alltmer.

Den tillhörande appen är en riktig pärla – användarvänlig och innehåller en hel del smarta funktioner. Med det senaste navigationssystemet, Iadapt 3.0, ritas hemmet upp och delas sedan upp i olika rum som du kan namnge. Kartorna lagras permanent och med hjälp av denna ”Smart Map” kan du i appen lägga till, flytta eller ta bort rumsindelningar manuellt liksom addera no-go-zoner.

Irobot Roomba s9+
Appen uppdateras kontinuerligt med nya funktioner.

Roboten har hela tiden koll på var den befinner sig, var den varit och vilka områden som är kvar att städa, även om du lyfter upp den och flyttar den till ett annat rum. En kul funktion är att S9 Plus (liksom I7 Plus) även kan samarbeta med tillverkarens mopprobot Braava Jet M6. Via Imprint Link-teknologin och den gemensamma appen är enheterna kopplade till varandra vilket innebär att Roomba-enheten först kan dammsuga hemmet varpå Braava Jet tar vid och moppar golven.

Omdöme

Prestandamässigt placerar vi Roomba S9 Plus i den absoluta toppen. Syskonmodellens enda egentliga svaghet, inåtgående hörn, är här eliminerad. Sugkraften som automatiskt maximeras på mattor och liknande underlag, i kombination med de dubbla gummerade valsarna, resulterar i ett lysande resultat. Kompatibiliteten med Amazon Alexa och Google Home är ytterligare ett plus.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Roomba S9 Plus
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Irobot
Körtid: Upp till 120 minuter (i Silent mode)
Dammbehållare: 0,4 liter
Sidoborstar: 1
Kartläggning: Kamera
Kommunikation: Wifi
Dedikerad App: Ja
Med rumsindelning: Ja
Mått: 315 x 311 x i diameter x 86 mm
Vikt: 3,7 kg
Rek. Pris vid testtillfälle: 16 499 kronor
Pris: Kostar från 11 899 kronor hos Prisjakt

plus

Brutalt bra rengöring, även i hörn
Träffsäker navigeringsteknik
Smidig app med rumsindelning samt möjlighet att skapa städ- och förbudszoner
Automatisk tömning

minus

Skyhögt pris
Dyra engångspåsar till den externa dammbehållaren

Betyg: 4 av 5