En del av oss använder nästan uteslutande ett visst chattnätverk (Whatsapp är vanligast), men de flesta har konton på flera olika för att hålla kontakten med bekanta som av olika anledningar har valt ett visst nätverk. Utvecklarna av den nya appen Beeper vill att vi ska slippa sånt och kunna använda en enda gemensam app för all chatt.

Beeper bygger på det öppna källkodsprotokollet Matrix och har stöd för Whatsapp, Messenger, Imessage, Signal, Telegram, Twitter, Slack, Hangouts, Skype, IRC, Discord, Matrix och det egenutvecklade Beeper-nätverket.

För att få Imessage att fungera på Android, Windows och Linux använder Beeper en av två tekniker: Om du har en Mac kan du köra ett serverprogram på den som synkar meddelandena. Annars skickar Beeper en jailbreakad gammal Iphone med Beeper-appen till dig.

Matrix-nätverket är ett distribuerat, federerat system där vem som helst kan starta en server för egen räkning. Beeper erbjuder också en prenumeration för 10 dollar i månaden för att slippa sånt. Systemet använder totalsträckskryptering baserad på samma tekniker som Signal men anpassat för att fungera i stora rum med tusentals deltagare.

Än så länge är Beeper inte öppet för allmänheten utan intresserade får fylla i en intresseanmälan och kan bli inbjudna.