Om ett halvår slutar Bank-ID att fungera med IOS 10 och 11 samt Android 5, även känt som Lollipop. Det står att läsa i de uppdaterade systemkraven på Bank-ID:s hemsida. IOS-versionerna som slutar stödjas är från 2016 respektive 2017, medan Android 5 dök upp redan 2014.

Med andra ord är det hög tid att höja systemkraven för att upprätthålla säkerhetsfunktionaliteten, anser Finansiell ID-Teknik, som ansvarar för utvecklingen av Bank-ID. Detta eftersom mobiltillverkarna själva slutar att skicka ut säkerhetsuppdateringar när deras operativsystem blir riktigt gamla.

Enligt Finansiell ID-Teknik är det svårt att avgöra exakt hur många användare som påverkas. I ett mejl till M3 uppger man att det kan röra sig om 38 000 Android 5-användare samt drygt 25 000 användare av IOS 10 och 11.

– Vårt viktigaste uppdrag är att säkerställa att BankID är en säker e-legitimering. Det innebär att vi, tyvärr med jämna mellanrum, måste sluta stödja gamla enheter och operativsystem när de inte längre motsvarar de högt ställda säkerhetskrav vi tillämpar, skriver Finansiell ID-Tekniks presstjänst.

Kommunikation ska ha gått ut kontinuerligt till påverkade användare sedan i slutet av december.