Testad produkt: Aaptiv
Pris: 185 kronor/månad – 1 149 kronor per år. På Appstore eller Google Play.

Aaptiv har länge varit en av de populäraste mobilapparna för hemmaträning. Det är lätt att förstå varför. Aaptiv siktar in sig på en bred målgrupp med ett enormt bibliotek av träningspass inom mängder av olika genrer för alla färdighetsnivåer.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Aaptiv må ha ett stort utbud och fantastiskt engagerade instruktörer, men gränssnittet och träningspassens upplägg gör att det hela blir en osmidig upplevelse. Med tanke på att den ligger i samma prisklass som många andra träningsappar, skulle vi hellre lägga slantarna på någon av de andra alternativen.
 

Positivt

  • Fantastisk mångfald i utbudet av träningsformer
  • Pass för alla olika erfarenhetsnivåer
  • Entusiastiska instruktörer

Negativt

  • Stökigt upplägg på träningspassen
  • Fungerar dåligt med skärmdubblering
  • Stökigt på Apple Watch

Förutom den vanligaste typen av hemmaträningspass som finns i träningsappar, finns här även specialanpassade pass för dig med till exempel tillgång till löpband, crosstrainer eller träningscykel. Det går även att få vägledda pass på din springtur eller promenad.
Aaptiv träningsapp

Med ett så här stort utbud till förfogande är det lätt att bli överväldigad, det blir svårt att välja vilket pass som passar bäst just för dagen. Därför får du inledningsvis ställa in vad du vill få ut av appen, som vilken form av träning du är ute efter, men även annat hälsofrämjande som att till exempel minska din skärmtid eller sova bättre.

Entusiastiska pass i bildspelsform

Aaptiv skapar sedan ett schema där det dagligen kommer aktiviteter som ska göra. Det kan vara olika träningspass inom samma område, eller samma aktivitet varje dag, som att lägga ifrån sig mobilen en halvtimme innan det är dags att sova.

Träningspassen består av en instruktör som har spelat in ett ljudspår som guidar dig samtidigt som du får se ett bildspel hur du ska utföra de olika aktiviteterna. Du måste själva bläddra bland de olika momenten, vilket är störande då du måste sträcka dig efter mobilen och byta bild. Ibland är det inte ens samma rörelse som beskrivs av tränaren som visas på bilden.

Även om Aaptiv gjort ett bra jobb med att hitta engagerande instruktörer känns det mindre personligt när vi inte får se personen göra de olika rörelserna. Det förtar även att instruktören inte kan visa med kroppen över hur du ska tänka på vissa aspekter i vissa positioner.

Knöligt gränssnitt, oavsett plattform

Aaptiv finns just nu till både Android och IOS, och är anpassad för just mobilskärmar. Du kan koppla din smartklocka från Garmin, Apple eller Polar till appen när du tränar för att se hur lång tid som är kvar på passet, din puls och hur många kalorier du bränt.

Aaptiv Apple Watch

Det går även att köra passet direkt från klockan, men det här fungerar inte alls bra när vi testar. Passen blir då helt och hållet ljudbaserade, utan möjlighet att se rörelserna. Det går inte att spola fram eller tillbaka och varje gång du rör vid skärmen avbryts passet och du måste börja om. Det går inte heller att utnyttja klockans högtalare, utan det måste finnas ett par hörlurar tillgängliga koppla att koppla till klockan via bluetooth.

Implementationer med olika typer av skärmspegling i form av Airplay eller Chromecast fungerar inte alls. Appen har inte stöd för att casta träningspassen, och när vi testar Airplay eller att skärmdubblera släcks mobilskärmen som vanligt efter några sekunder och därmed också videon på vår tv. Med andra ord: Aaptiv är enbart aktuell för den som kan nöja sig med att få instruktionerna på en liten mobilskärm eller i form av ett ljudspår.

Om Aaptiv

Testad: Januari 2021
Kontakt: Aaptiv
Plattformar: IOS, Android, Apple Watch, Garmin, Polar.
Träningstyp: Vägledda träningspass med instruerande bildspel. Inom- och utomhusträning, gång, löpband, eliptisk, spinning, trappmaskin, barre, tyngdlyft, yoga och stretching, pilates, meditation, m.m.
Övrigt: Stöder Apple Watch-implementering.
Pris: 185 kronor i månaden, 1 149 kronor per år.

Ladda ner till IOS här, eller Android här

Betyg: 2 av 5